Tüp Bebek Başarısızlık Nedenleri

Tüp Bebek Başarısızlık Nedenleri

Uzun uğraşlar sonucu doğal yollardan bebek sahibi olamayan aileler son çare olarak tüp bebek yöntemine başvurup laboratuvar ortamlarından döllendirilen spremleri anne vücuduna yerleştirerek bu spermlerin sağlıklı bir şekilde yumurtada döllenmeye devam etmesini ve bebek sahibi olmayı umut ederler. Ancak tüp bebek yöntemi kesin bir şekilde bebek sahibi olacağınız bir yöntem değildir. Çoğu aileler tüp bebek yöntemini defalarca denemiş ve her seferinde olumsuz sonuç almışlardır. Her seferinde olumsuz sonuç alsanız da, üzülseniz de mutsuz da olsanız tüp bebek yönteminden vazgeçmemeli ve denemeye devam etmelisiniz. Tüp bebek Tüp Bebek Başarısızlık Nedenleri şu şekilde sıralanabilir.

Anne ve baba adayının genetik rahatsızlıkları: anne ve baba adayının sperm sayıları veya sperm kaliteleri yetersiz olabilir. Bu durumda anne yumurtasına enjekte edilen spermler başarılı bir döllenme gerçekleştiremez ev gebelik durumu gerçekleşmez. Özellikle anne yumurtaları, embriyo gelişimin oluşması için uygun değilse gebelik  gerçekleşmez.

Tüp Bebek Başarısızlık Nedenleri

Anne rahminden kaynaklı olumsuzluklar: Anne rahminin duvarı bazı etkenlerden olumsuz etkilenerek rahimde gebeliliğin meydana gelmesine engel olabilir. Embriyolara laboratuvar ortamında anne rahmine yerleştirildiklerinde rahim duvarına tutunurlar.   Miyom, polip gibi enfeksiyonlar nedeniyle, daha önce yapılan kürtajların oluşturduğu yaralar nedeniyle embriyolar rahim duvarına tutunamayacak ve embriyo gelişimini sürdüremeyecektir. Bu durum gebelik oluşmasını engelleyecektir.

Rahim rahatsızlıkları: Özellikle halk arasında çikolata kisti olarak bilinen rahatsızlığın oluşması rahim içinde embriyo gelişimini olumsuz etkileyecektir.annenin döllenen tüplerinde meydana gelmiş veye mevcut enfeksiyonlar nedeniyle emriyolar çatlayamaz ve embriyoların sağlıklı gelişimi gerçekleşemez Bu durumlarda gebelik oluşmaz. Bu durumların önüne geçmek için doktor kontrolünde ilaç tedavisi uygulanmalı ve tedavi sonrasında yeniden tüp bebek yöntemi uygulanmalıdır.

Laboratuvar ortamının eksiklikleriTüp bebek için tercih edilen laboratuvar ortamından kaynaklı bir takım eksiklikler nedeniyle gebelik oluşmayabilir. Laboratuvar kültür ortamlarının yetersiz koşullarda olması kaliteli spermin seçilememesi, seçilen embriyoların dış zar kalınlıklarının çok fazla olması gibi durumlarda embriyo çatlaması oluşmaz ve embriyo sağlıklı gelişemez. Bu durumdan kaynaklı gebelik oluşmama durumu olabilir.

Genetik tarama testlerinin yeterince yapılamaması: Tüp bebek yöntemlerinde ilk yapılan aşama olan anne ve baba adayının genetik tarama testlerinin yapılmasıdır. Genetik tarama testlerinin sonuçlarına göre anne ve baba adayından genetik olarak sorun olmayan spermler alınır ve anne rahmine transfer edilir. Ancak genetik tarama testleri yeterince yapılmadığında genetik olarak eksik olan spermler seçilmekte ve sağlıklı döllenen oluşmamaktadır.

Spermlerin yeterince incelenmemesi: Tüp bebek laboratuvarlarında anne ve baba adayından alınacak olan sperm örnekleri yeterince incelenmediğinde yanlış sperm seçimi yapılabilir. Tüp bebek yönteminin birinci aşaması sağlıklı, genetik olarak eksikliği olmayan ve kaliteli embriyoların anne rahmine transfer edilmesidir.  Kaliteli bir spermin seçilmesi ve anne yumurtasının kalitesinin de önceden belirlenmesi gerekmektedir. Bu belirlemeler sağlıklı bir şekilde yapıldıktan sonra sperm seçimi yapılmalı ve sağlıklı gebelik oluşturma şansı artırılmalıdır.

Anne ve baba adayının psikolojisi: Sağlıklı spermler anne ve baba adayının psikoloji ile doğru orantılıdır. Anne ve baba adayı huzursuz, mutsuz ve psikolojik olarak hazır olmadan tüp bebek yöntemi denediklerinde sperm kaliteleri çok yetersi olmaktadır. Bu durumda embriyolar rahim duvarına tutunamıyor, embriyolar sağlıklı olarak çatlayamıyor, sağlıklı bir döllenen geçekleşmediğinden sağlıklı bir gebelik oluşturamıyorlar. Bu nedenle tüp bebek yönteminden önce mutlaka psikolojik olarak destek alınmalı ve spermlerin kalitesi artırılmaya çalışılmalıdır.

Tüp bebek yöntemi için yedi  sefer deneyip başarısız olanlar olduğu gibi tek seferde sağlıklı bir döllenme gerçekleştirenler de vardır. Bu nedenle asla vazgeçmemeli, sağlıklı bir döllenme için doktorunuzun yardımıyla devam etmelisiniz.

Tags:

Bir cevap

  1. […] kullanımı on yıllık bir süreyi aşmadığından uzun süreli kullanımların anne adayı ve bebek sağlığı üzerindeki etkilerine dair henüz bir bulgu elde yok. Danimarka’da yapılan bir […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.