Sezaryen Doğum ve Sonrası

Sezaryen Doğum ve Sonrası

Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır ?

Sezaryen doğum için planlı ya da acil olarak verilmiş kararlar etkilir. Her iki durumda da aile sezaryen konusunda bilgi ve duygu yönünden hazır olmalıdır. Bu bilgilerden kısaca bahsedilecek olunursa; sezaryen için ön hazırlık yapılması gereklidir. Hastane planlı sezaryen durumlarında bir gün öncesinden labarotuvar testlerini hazır bulundurur(kan grubu, kan değerleri ve pıhtılaşma faktörleri..vb). Anne sabah operasyona girecekse operasyon saatinden en az 12 saat önce aç bırakılır. Lavman uygulaması ile bağırsaklar boşaltılır. Bu işleme spinal anestezi altında olacaksa her zaman gerek duyulmayabilir. Anneye sezaryen önce idrar sondası takılır ve mesanenin boşaltılması sağlanır. Damar yolu açılarak sıvı takviyesine operasyon öncesi başlanılır.

Sezaryen Doğum ve Sonrası

Sezaryen işlemi için iki türlü anestezi uygulanmaktadır. Bunlardan biri genel anestezi diğeri de spinal anestezidir. Genel anestezi yönteminden artık yavaş yavaş uzaklaşılmaktadır. Bunun nedeni annenin uyanmasının ve emzirme eyleminin daha geç başlaması ve en önemlisi anestezik maddenin kısa zaman içinde anneden bebeğe geçerek bebeğe zarar verebilecek durumlara yol açabiliyor oluşudur. Genel anestezide anne tamamen uyutulmaktadır ve hiçbir şekilde ağrıyı ve acıyı hissetmemektedir. Spinal anestezi, anneye pozisyon verilerek belinden ince bir iğne ile  omuriliğe girilerek belden alt tarafının uyuşturulmasıyla gerçekleştirilir. Bu anestezi daha sıklıkla tercih edilir. Doğum işleminin her aşamasında anne uyanıktır fakat ağrıyı hissetmez. Çok nadir olarak bazı olgularda anestezik maddenin etkinliği geçerek sezaryen işleminin sonlarına doğru yavaş yavaş başlayan ağrılar vardır. Bu durumun fark edilmesiyle hemen aneztesi ekibinin müdahelesiyle güçlü ağrı kesiciler uygulanır.

Operasyon annenin karın kısmının dıştan müdahele edilerek kesi atılmasıyla başlar ve rahimin açılması sağlanır. Rahime yapılan kesi işlemi genellikle yatay küçük kesilerdir. Rahimin kesilmesinin ardından bebek çıkarılır ve kordondan kesilerek çocuk doktorunun da yardımıyla bebeğin ilk dakikalarının değerlendirilmesi yapılır. Bebeğin ardından plasentada çıkarıldıktan sonra kesi yerleri tekrar dikilmeye başlar. Bebek bu dikiş işlemi için ameliyathanede bekletilmez, kontrolü bittikten sonra ebenin yardımıyla bebek bakım odasına alınır.

Rahimin kesisi ve bebeğin çıkması yaklaşık 5-7 dakika sürmektedir. Anestezi dahil olmak üzere tüm sezaryen işlemi ortalama 45 dakika ile 1,5 saat arasında değişmektedir.

   Hangi Durumlarda Sezaryen Yapılabilir?

  • Bebeğin başı pelvis çapından büyük olduğu durumlar,
  • Bebeğin normal doğum için uygun pozisyonda olmayışı, makat gelim,
  • Aşırı kanama başlaması,
  • Plasental yetmezlik durumları,
  • Rahimin fonksiyon bozuklukları, yapısal anomalileri,
  • Rahim ağzında herpes virüsü varlığı,
  • Daha önceden geçirilmiş sezaryen olgusu,
  • Kordon sarkması ve kordona bağlı sorunlar,
  • Bebek kalp atımlarının yavaşlaması

   Sezaryen Doğum Sonrası Neler Olur ?

Ameliyat sonrasında iyileşmesinin hızlanması için dengeli ve yeterli beslenmeye özen gösterilmelidir. Hastanede operasyon sonrası ilk 24 saat içinde sadece serum desteği ile sıvı takviyesi yapılır ve bu miktar yaklaşık olarak 3000-3500 ml arasında değişmektedir. Bunun sebebi anestezi nedeniyle yavaşlayan bağırsak hareketlerinin geri kazanılmasına kadar geçen sürede anesteziklerin etkisinin azalmasını bekleyerek bağırsakların yeniden hareketlenmesini sağlamaktır. İdrar sondası çıkarıldıktan sonra annenin idrar çıkışını kendi kendine yapabilmesi ve gaz çıkışını takip etmesi çok önemlidir. Gaz çıkışı olmadan yemek yenmeye başlanırsa ciddi karın sancıları başlayabilir.

Sezeryan Doğum Sonrası Kesi Yerinin Bakımı

Kesi yerinin bakımı ve dikişlerin enfeksiyon yönünden kontrolü günmüzde daha kolay yapılmaktadır. Dikiş için kullanılan malzemeler artık kendiliğinden eriyebilen ipliklerden seçilmektedir ve pansuman için kullanılan spreyler yara yeri üzerinde koruyucu tabaka ouşturarak sterilliğin korunmasını sağlar.

Sezaryen doğum sonrası’nda bağırsak hareketlenmesinin sağlanması için, doğumdan 8 saat sonra anne hafif hafif yataktan kalkmaya başlar ve yapabiliyorsa yürümeyi deneyebilir. Ne kadar çok hareket ederse o kadar kolay gaz çıkışını sağlar ve sancı çekmekten kurtulur.

Emzirme işlemi anne odaya geldikten ve kendini hazır hissettikten hemen sonra başlayabilir. Bu konuda eğer annenin ilk doğumuysa ebeden yada hemşireden emzirme tekniklerini öğrenmelidir. Hastanede yatış süresi genellikle 1 gündür ve ertesi sabah bilgilendirmeleri öğrenmiş şekilde taburculuk planlaması yapılır. Sezaryen doğum sonrası annenin kendini toplaması normal doğuma göre daha uzun sürmektedir. Sezaryene karar veren annenin şunu bilmesi çok önemlidir. Eğer ilk doğumunu sezaryen ile yapacaksa diğer bütün doğumlarını da sezaryen olmak zorundadır ve çok fazla doğum yapmasına izin verilmez. 4 ve fazlası çocuk düşünen aileler normal doğumu tercih etmelidirler. Rahimin sürekli kesiye maruz kalması sonucu annede ilerleyen zamanlarda ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

 

Tags: , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.