Erken Doğum Belirtileri

Erken Doğum Belirtileri Nelerdir ?

Doğumdan hemen sonra olan yenidoğan ölümlerinin en büyük nedeni 37 haftatan önce doğan bebeklerde görülmektedir. Bu sebeple erken doğumların, doğum eylemleri içindeki önemi çok daha büyüktür. Erken doğum, pre-term eylem olarak adlandırılır. Anne adayının erken doğum hakkında eğitim alması ve belirtilerini bilmesi, müdahelenin daha hızlı yapılarak bebeğin hayatını kurtarmayı sağlar.

Erken doğum sıklıkla 20 yaştan önce ve 35 yaştan sonraki gebeliklerde, düşük sosyo-ekonomik statüdekilerde, gebelikte az kilo alımında, daha önceden düşük yapanlarda, rahimin anatomik yapısında bozukluğu olanlarda, amniyon sıvısı yetersiz olanlarda, çoğul gebeliklerde ve aşırı yorgun anne adaylarında daha sık ortaya çıkar.

  Erken doğum belirtileri ;

  • Her 10 dakikada ya da daha az aralarla gelen ağrılı ya da ağrısız rahim kasılmaları
  • Braxton Hicks kasılmalarının düzenli hale gelmesi (yalancı doğum ağrıları)
  • Karnın alt kısmında, adet sancısına benzeyen ağrı,
  • Sürekli ya da aralıklı hissedilen çatı bölgesinde basınç
  • Membranların açılması
  • Sırtın alt bölgesinde künt tarzda ağrı
  • Vajinal akıntıda ani artış
  • Vajinal lekelenme

Erken Doğum Belirtileri

Anne adayının günde bir ya da iki kez kasılmalarını değerlendirmesi gerekir. Bunun için sağlık ekibinden doğru bilgiye ulaşmalıdır. Anne adayı erken doğum başlangıcını belirleyebilmek için parmaklarını rahimin, karın bölgesinde hissedilen üst kısmına yerleştirerek bir saat boyunca kasılmalarını takip edebilir. Normal zamanlı gebelikte var olan bu kasılmalar eğer bir saat içinde her 10 dakikada yada daha sık gelmişse bu durumda erken doğum başlamış olabilir. Eğer bahsi geçen belirtiler 15 dakikadan fazla devam ederse anne adayı bazı önlemler almalıdır. Bunlar;

  1. Mesanenin boşaltılması
  2. Sol yana yatması
  3. 3-4 bardaksu içmesi
  4. 10 dakikadan daha sık gelen kasılmaları kayıt etmesi
  5. Belirtilerden sonra 30 dk dinlenmesi

Eğer aldığı bu önlemlere rağmen kasılmalar devam ediyorsa en kısa zamanda hastaneye başvurmalıdır. Erken doğum eylemi önceden tespit edilirse bu duruma müdahele etmek daha kolay olmaktadır. Tespit edildiğinde kasılmaların 15 dakika içinde en fazla bir kez gelmesi ve süresinin 30 saniyeden daha aza düşürebilmek gerekir. Rahim ağzı değişiklikleri çok dikkatlice incelenir fakat bu durumda kasılmaları güçlendirmemek adına rahim ağzı muayenesi çok dikkatli yapılır.

Erken doğum eylemini durdurma kararı annenin, bebeğin ve plasentanın (bebeğin eşinin) durumuna bağlıdır. Eğer annede bir sistemik hastalık mevcutsa (hipertansiyon, diyabet, anemi gibi), bebeğin kalp atımlarda azalma varsa ve plasental yetmezlik söz konusu olursa eylemi durdurmak mümkün olmayabilir.

Tags: ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.