Tüp Bebek Çalışmaları Kolay Sanılmasın

Tüp Bebek Çalışmaları Kolay Sanılmasın

Uzun ve eziyetli bir çalışma gerektiren tüp bebek tedavisi o kadar kolay bir uğraşı değildir. Bu yorucu yolculukta birçok sorunlarla karşılaşmak, bir çok defa yeniden denemeye girişmek, belki de farklı bir yöntem uygulamaya geçmek, aşamaların herhangi bir noktasında elbette mümkündür.
Ama tüp bebek tedavisi konusunda uzmanların en büyük sorunu, herşeyden önce anne adaylarının, sağdan soldan, kulaktan duyma yöntemlerle, yalan yanlış anlatılan bilgilerle karşılarına gelmeleridir. Bu durum çiftlerin huzursuz ve endişeli olmalarına, onların morallerini olumsuz yönde etkilemelerine neden olmaktadır.
Bir kısım çiftler tüp bebek tedavisi hakkında duydukları kulaktan dolma bilgiler, halk arasındaki söylentiler ve gerekli gereksiz öğütler yüzünden bu tedavi yönteminden çekinmekte, hatta vazgeçmektedir.
Ancak zaman ilerledikçe ve başta internet gibi sosyal iletişim olanakları arttıkça çiftlerin tüp bebek tedavisi hakkında daha doğru bilgilendikleri ve bu tedaviye daha kolay karar verdikleri izlenmektedir.
Doğru bilgilendirme ile bu durum aşıldıktan sonra tüp bebek tedavisinin sıralı aşamaları başlayacaktır.
İlk zamanlarda kısırlığın psikolojik nedenlere dayalı olduğu sanılıyordu. Ancak günümüzde kısırlığın çoğunlukla fizyolojik nedenlerden kaynaklandığı bilinmektedir.
Yapılan bir araştırma, karşılaşılan kısırlık olaylarının yüzde 40’ının anne adayının üreme sistemindeki sorunlardan, yüzde 40’ının erkeğin üreme sistemindeki sorunlardan, yüzde 10’unun hem anne hem baba adayına ait sorunlardan, kalan yüzde 10’unun ise bilinmeyen nedenlerden kaynaklandığını ortaya çıkarmıştır.
Şimdi gelelim tüp bebek tedavisinin aşamaları konusuna:

  • İlk aşama araştırma aşamasıdır. Çiftin neden doğal yollarla bebek sahibi olamadığı araştırılır ve rahatsızlığın nedeni teşhis edilir.
  • İkinci aşama yumurtalıkların takip edildiği, bir takım ilaçlar kullanılarak büyütüldüğü aşamadır.
  • Üçüncü aşama, istenilen olgunluğa gelen yumurtaların toplanma aşamasıdır. Bu anne adayı uyutularak basit bir operasyon ile yapılır.
  • Dördüncü aşama, yumurtaların toplanması sırasında baba adayından alınan sperm ile bu yumurtaların laboratuvar ortamında döllenmesi aşamasıdır.
  • Beşinci aşama döllenme işleminden iki üç sonra yapılan, oluşan embriyoların anne adayına transfer edilmesi aşamasıdır.
  • Son aşama yaklaşık 11 günlük bekleme sonrası yapılacak kan testi ile gebeliğin oluşup oluşmadığının belirlenmesi aşamasıdır.

Bu sayılan aşamalardan geçmek anne adayı ve dolayısıyla baba adayı için hiç de kolay değildir. Beraberinde bir çok sıkıntı yaratacaktır.
Yumurtalar ilaca cevap verecek midir? Yeterli sayıda ve sağlıklı yumurtalar oluşacak mıdır? Alınan ilaçlar aşırı kilo almaya neden olacak mıdır? İlaçlar ve tedavi şekli sinirlerini tahrip edecek midir? Tedavi süresince normal yaşam standardını koruyabilecek midir? Yumurtaları toplama işlemi tümden uyutularak yapılacağından beklenmeyen bir durum ile karşılaşacak mıdır?
Bütün bu durumlar sürecin ne kadar zorlu olduğunu gösterir. Ama belki de en zoru transfer sonrası sürecek olan 11 günlük bekleme süresidir.
İşte anne adaylarının, yukarıda sayılan tedavi aşamalarına ve baş edilmeye çalışılan onca sıkıntıya karşı göstereceği olumlu veya olumsuz tepkiler olacaktır. Eğer anne adayı tedavide beklenen yanıtı vermiyorsa, tedavinin iptal edilmesi yoluna bile gidilebilecektir.
İşte tedavinin iptalini gerektiren durumlar:

  • Tüp bebek tedavisinin ilk aşaması sırasında yeterli sayıda kaliteli yumurta hücresi elde edilemiyorsa.
  • Yumurta hücresini sarmalayan ve onu koruyan yapı sağlam oluşturulamıyorsa.
  • Özellikle ileri yaşlı anne adaylarında ya da yumurtalık rezervi düşük olan anne adaylarında yumurtayı sarmalayan doku yeterli büyüklüğe ulaşıyor ancak yumurtanın alınması sırasında hiç yumurta bulunamıyorsa.
  • Yumurta ve spermler normal olmasına rağmen döllenme gerçekleşmiyorsa (döllenme oranı yüzde 70 civarındadır).
  • Anne adayının rahim yapısındaki anatomik bozukluklar nedeniyle transfer yapılamıyorsa.
  • Yeterli kalite ve yoğunlukta sperm bulunamıyorsa.

Herşeyin başı sabırlı olmak ve hoşgörü gösterebilmektir.

Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.