Tüp Bebek Tedavisinde Yorgunluk

Tüp Bebek Tedavisinde Yorgunluk

Normal yoldan hamile kalanlarda olduğu gibi tüp bebek yöntemi ile hamile kalanlarda da yorgunluk olması beklenmedik bir gelişme değildir. Üstelik burada ruh yorgunluğu da var.
Tedavi boyunca çaba gösteriliyor, heyecan duyuluyor, başardık başaramadık endişeleri ile boğuşuluyor ve stres yaşanıyor. Tedavinin aşamalarını geçip de anne adayı hamile kalmayı başarırsa işte o anda yorulduğunu anlıyor. Tatlı bir yorgunluktur bu.
Yorgunluk, muhtemelen hamilelikte ortaya çıkan belirtiler içinde tüm anne adaylarında sıkça görülenidir. Belki de bu yorgunluğu bir belirti değil ve uyarı olarak algılamak daha doğrudur. Vücut sakinleşmek istiyordur.
Tüp bebek çalışmalarından sonraki bu yorgunluk çok normaldir.
Ama herşey burada bitmiyor. Asıl bundan sonra başlıyor. Bu defa hamilelik döneminin zorlukları yaşanmaya başlanıyor. Halsizlik ve yorgunluk ile beraber bir sürü hamilelik belirtileri yaşanacak.
Ancak tüp bebek tedavisi ile hamile kalan anne adaylarının, normal yoldan hamile kalan anne adaylarına göre daha özenli ve daha sabırlı olmaları gerekir.
Aslında hamileliğin ilk aylarındaki yorgunluk, vücudu dinlendirmek için bir fırsat olmalıdır. Çünkü hamileliğin sonraki aylarında anne adayları daha çok güçlü olmak zorundalar. Durumları her ne kadar normal bir hamile gibi olsa da kendilerine daha çok özen göstermek zorundadırlar.
Hamileliğin ilk günlerinde görülen yorgunluk, kendini sürekli uyku hali olarak gösterir. Anne adayı yataktan çıkmak istemez, kolunu kıpırdatmak istemez, eski canlılığından eser yoktur ve hep uyumak ister. Bu durum çok da normaldir.
Mümkün olduğunca bu süreyi dinlenerek geçirecektir. Ama korkulmasın. Bu durum hamilelik boyunca devam edecek değildir. Dördüncü aydan itibaren anne adayları kendilerini daha enerjik hissedecek ve yorgunluk duygularını atacaklar üzerinden.
Peki bu ilk üç ayda bu kadar yorgun hissedilmesinin nedenleri nelerdir? Önce yorgunluğun nedenleri bilinirse bununla başa çıkmak daha kolay olacaktır. Anne adayı,

  • Bu aralar çok yoğun olabilir,
  • Yeterince dinlenemiyor olabilir,
  • Stres altında olabilir,
  • Uyku kalitesi bozuk olabilir,
  • Diyetini değiştirmiş olabilir,
  • Başka sağlık problemleri yaşıyor olabilir,
  • Kullanılan ilaçlar yüzünden halsiz düşüyor olabilir,
  • Ruhsal nedenlerle kendini yorgun hissediyor olabilir,
  • Kendini tükenmiş hissedebilir.

Tüp bebek tedavisi gören anne adaylarında görülen yorgunluk ile başa çıkmak için bazı öneriler yapılabilir.

  • Anne adayları kendi kapasitelerini aşan veya yapmak istemedikleri şeylere “Hayır” demeye özen göstermelidir.
  • Beslenmeye dikkat etmelidir. Aşırı karbonhidratlı ve yağlı yiyecekler kilo olarak geri dönebileceği gibi sindirim sisteminin fazladan çalışmasına neden olarak bünyeyi yorar.
  • Düzenli spor hareketleri yapmaya veya en azından her gün düzenli yürümeye devam etmelidir.
  • İster evde olsun ister işte çalışıyor olsun, fırsat buldukça istirahat etmeye ve uyumaya çalışmalıdır.
  • Uyku saatlerini iyi düzenlemelidir. Uyku, hamileliğin düzgün geçmesi açısından önemlidir. İlk zamanlarda uykuya eğilim artar ancak sonrasında uykusuzluk sorunu yaşanabilir. Uykusuzluk sorunu genelde son haftalarda daha belirgin olarak ortaya çıkar.
  • Ruhsal sıkıntılardan ve stresten uzak durmalıdır.

Buraya kadar tedavinin getirdiği yorgunluk üzerinde durduk. Ama bir de çalışma hayatının getirdiği aşırı yorgunluk, belki uzun zaman ayakta kalma, zihinsel ve fiziksel gereksinimlerin yoğunluğu, çevresel stres var. Bu tür yorgunluklar tehlikelidir ve aşırı yorgunluk gebeliğin sağlıklı sonuçlanması açısından riskler doğurur.
Bugün ülkemizde giderek artan çalışan kadın nüfus nedeniyle anne adaylarının hemen hemen yarısı hamilelik sürelerini çalışarak geçirmekteler. Herhangi bir komplikasyon doğurmuyorsa aslında anne adaylarının doğuma kadar çalışmalarında bir sakınca görülmüyor.
Bir de yorgunluğa vücuttaki oksijen dengesinin bozulması neden olabilir. Oksijen yetersizliğinin belirtileri bitkinlik, baş ağrısı, çalışma gücünün zayıflaması, yorgunluk, yaşam sevincinin azalması, erken yaşlanma hissidir. Üst solunum yolları oksijenin vücuda giriş noktalarıdır. Oksijenin akciğerlere dolayısıyla vücuda yayılması için üst solunum yolları açık ve sağlıklı olmalıdır. Vücudun gerek duyduğu oksijen alınamazsa yorgunluk hissi kaçınılmazdır. O nedenle hamilelik sürecinde gripal enfeksiyonlara yakalanmamak iyi olacaktır.

Tags: ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.