Uykusuzluk (İnsomnia) Nedir Sebeleri Tedavisi

Uykusuzluk (İnsomnia) Nedir Sebeleri Tedavisi

Uykusuzluk ( İnsomnia ) ve Tedavi Yöntemleri

Gün sonunda  ruhsal ve fiziksel olarak yorulmuş oluruz. Bu yorgunluğumuzu gece uyuyarak atarız. Ancak bazılarımız geceleri uykuya dalamaz yada uyku halini uzun süre devam ettiremez. Bu duruma halk arasında uykusuzluk, bilim dünyasında ise insomnia adı verilmektedir.   Vücut kaslarının aşırı gergin olması, sinir sisteminde aşırı stres birikimi, hormonal bozukluklar, göz rahatsızlıkları gibi rahatsızlıklar nedeniyle uykuya dalma durumu gerçekleşmez veya uyku hali devam ettirilemez. Geceleri uyuyamayan insanlar hem uykusuz kaldıkları için hem de vücutları ve sinir sistemleri gergin olduğu için ertesi günü sinirli bir ruh hali içinde geçirirler. Bu durum uzun süre devam ederse ruhsal bozukluklara, depresyona, sinir sistemi hastalıklarına yol açar.

Uykusuzluk üçe ayrılmaktadır. Bir haftadan kısa süren geçici uykusuzluk, bir hafta – üç hafta arası süren kısa süreli uykusuzluk, üç haftadan fazla sürenler ise kronik uykusuzluk olarak tanımlanır. Uykusuzluk her yaşta insanı etkileyen bir rahatsızlık olup tedavi edilmesi şarttır. Vardiyalı çalışma, fiziksel rahatsızlıklar, aşırı gürültü, yüksek oda sıcaklıkları, alkol, uyuşturucu gibi bağımlılık yapan uyuşturucular, basınç farklılıklarına uzun süreli maruz kalma gibi sebepler kronik ve geçici uykusuzluğa yol açar. Bu nedenle uykusuzluk problemi tedavisi  için tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.  Bu tedavi yöntemleri tıbbi ve doğal tedavi yöntemleri olarak ikiye ayrılır.

Uykusuzluk için doğal tedavi yöntemleri

Uykusuzluk (İnsomnia) Nedir Sebeleri Tedavisi
Uykusuzluk insomnia problemi çekiyorsanız doğal tedavi yöntemleri yanında beslenmenize ve bulunduğunuz ortama dikkat ederek uykusuzluk problemini aşabilirsiniz.

Uykusuzluk problemi için  kullanabileceğiniz çok sayıda şifalı doğal bitki bulunmaktadır. Bu bitkilerin kimilerini ezip kür yaparak yeriz, kimilerini ise kaynatarak suyunu içeriz. Vücudumuza giren bu bitkilerin özleri sindirim sistemi ile sindirilerek vücudumuza  ve sinir sistemine etkiyerek kaslarımızın gevşemesine, sinir sistemimizin yatışmasına, rahatlamamıza ve uyku haline gelmemize yardımcı olur. Uyku halinde iken rahat ve güzel bir uyku uyumamızı sağlar. Bu nedenle uyku problemi ile doktora başvuranlara doktorlar tarafından bu şifalı bitkiler bizzat tavsiye edilmektedir. Bu şifalı bitkileri şu şekilde sıralayabiliriz:

Kedi otu bitkisi; bu bitkinin kas ve kramp ağrılarına iyi geldiği, sindirim sorunları, stres ve kaygı gibi akut rahatsızlıklar için kullanıldığı bilinmektedir. Kedi otu bitkisinin özellikle kas rahatsızlıkları, kaygı ve stres gibi sağlık problemlerini ortadan kaldırdığı ve vücudu mayıştırdığı için uykusuzluk problemi için en çok kullanılan bitkilerden olduğu bilinir.  Bu bitkiyi ve kökünü birlikte kaynatarak soğumasını bekleyip çay halinde için. Tadı acı olacağından biraz pudra şekeri ile tatlandırarak içmenizde fayda olacaktır.

Şerbetçi Otu; Kendiliğinden mayalanma özelliği nedeniyle alkollü içecek yapımında kullanılan bu bitki özellikle adet sancıları nedeniyle uykusuzluk problemi yaşayanlar üzerinde çok etkilidir.  Vücutta salgılanan hormonların düzenli salgılanmasına yardımcı olarak sinir sistemini rahatlatıp uykuya dalmanızı sağlar. Bu bitkiyi kaynatıp çay olarak içebileceğiniz gibi ezerek özütünü de yiyebilirsiniz. Tadı hem çok ekşi hemde acı olacağından kaynatarak içmeniz daha iyi olacaktır.

Papatya çayı; sakinleştirici özelliği ile bilinen papatya çayı sinir sistemini rahatlatır ve vücudun gerginliğini alır. Bu nedenle uyku problemi için çok tercih edilir. Tek başına veya kedi otu ile birlikte kaynatılıp içilebilir.

Çarkıfelek otu; sakinleştirici, rahatlatıcı ve kasları dinlendirici etkisi olduğu bilinen çarkıfelek otu tıp dilinde pasiflora ( Passiflora ) olarak bilinen  ve doktorların depresyon ve bunalım şikayetlerinde sık sık başvurdukları sakinleştirici ilacın ham maddesi olarak kullanılmaktadır. Bu otu kaynatıp içtiğinizde mutluluk ve rahatlık hissi üzerinize çöker. Bu durumda kolayca uykuya dalmanızı sağlar. Bu nedenle çok etkilidir ve doktorlar tarafından çayının içilmesi önerilir. Başka bir özelliği de depresyona giren hastalar için önerilmesidir. Depresyon hali uykusuzluk sebeplerinden ve sonuçlarından biridir. Sakinleştirici özelliği ile kullanılır.

Bu otlar uykusuzluk problemi için birebir etkili olan otlardır. Ezilerek özütleri yenilebilir ancak çok acı ve ekşi tatları olacağından bu yöntem tercih edilmemektedir. Bunun yerine kaynatılıp içilebilir. Bu otları tek tek kaynatıp içebileceğiniz gibi birlikte de kaynatıp içebilirsiniz. Ancak çok uzun süreli kullanımı tevsiye edilememektedir. Bu nedenle en fazla 10 düre ile kullanmalısınız.

Uykusuzluk için beslenme önerileri;

Uykusuzluğu önlemek için öncelikle beslenmemize dikkat etmemiz gerekir. Beslenme yanlışları vücutta salgılanan seratonin ve melatonin gibi uyku verici hormonların salgılanmasını engeller ve uykusuzluk problemi oluşmasına neden olur. Bu nedenle dikkatli beslenme önemlidir. Öncelikle uyku saatinizden en az 6 saat önce akşam yemeği yemelisiniz. Bu süre içinde yediğiniz besinler sindirilecek ve uyuma aşamasında sizi rahatsız etmeyip kolayca uykuya dalmanızı sağlayacaktır. Akşam yemekleri hafif yemeklerden tercih edilmelidir. Ağır ve yağlı yemeklerin sindirilmesi daha güç olduğundan sindirim sistemi zorlanacak ve bu durum size stres olarak yansıyacağından uykuya dalamayacaksınız. Bu da uykusuzluk problemi  oluşmasına yol açacaktır.

Akşam içtiğiniz ve içeriğinde yoğun kafein bulunan kola, çay, kahve, ve kahve içerikli içeceklerin minimum düzeye düşürülmesi, gerekmektedir. Bu sayede vücuda giren kafein miktarı azaltılmış olacak ve uyumaya çalıştığınızda uykunuzu kaçırmamış olacaktır. Kafein seratonin hormonunun düşmanı olduğundan salgılanmasını engelleyerek uykunuzu kaçırır.

Rahat ve kolay bir şekilde uykuya dalmanızı sağlayacak bileşenleri bulunduran besinlerden tüketerek seratonin ve melatonin hormonlarının salgılanmasını sağlamalısınız. Bu bileşenler uyku verici ve uyumanıza yardımcı olan bileşenlerdir. Doktorların yazdıkları uyku ilaçları bu hormonların salgılanmasını sağlayan ilaçlardır. Özellikle marul, muz, patates, yulaf, badem, keten tohumu, şeftali, kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm, balık türleri, kepek ekmeği, bal, ve sütü bol miktarda tüketerek uykusuzluk problemi çekmemiş ve uykusuz kalmamış olursunuz.

Bulunulan ortam ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler

Uykusuzluk problemi beslenme gibi vakit geçirilen ortamın özelliklerine de bağlıdır. bu nedenle vakit geçirdiğimiz alanlara özen göstermeli ve sağlığımız için dikkat etmeliyiz. Akşam zaman geçirdiğiniz ortam veya mekanın çok gürültülü olmaması gerekir. Yüksek gürültü sizi psikolojik olarak etkileyecektir. Bu etkilenme sesin kesilmesinden sonra da devam edeceğinden olabildiğince az gürültülü ortamlarda bulunmaya dikkat edin. Aynı şekilde bulunduğunuz veya zaman geçirdiğiniz ortam aydınlatması yüksek şiddette olmamalıdır. Yüksek şiddette ışık gözlerinizi yoracak bu durum sinir siteminizi etkileyerek sizi gerecektir. Aydınlatma şiddetine azami özen göstermelisiniz.  Uyuyacağınız odanın ısısı çok yüksek olmamalıdır. Sıcaklığın insan vücudu üzerinde olumsuz etkisi olduğu bilinmektedir. Yüksek sıcaklığa sahip bir odada uykuya dalma süreniz uzayacak ve rahat bir uyku uyumanızı engelleyecektir.  Zaman geçirdiğiniz odayı veya mekanı sade ve bir kaç renkten oluşacak şekilde dekore edin. Fazla renk ve fazla eşyalar gözünüzü yorarak sizi olumsuz etkileyecektir.

Uykusuzluk insomnia problemi çekiyorsanız doğal tedavi yöntemleri yanında beslenmenize ve bulunduğunuz ortama dikkat ederek uykusuzluk problemini aşabilirsiniz. Eğer uykusuzluk probleminiz ciddi seviyelere gelmiş ve uzun süreli geçmemiş ise mutlaka bir doktora başvurarak bu rahatsızlığınızı tedavi etmelisiniz.

Uykusuzluk (İnsomnia) Nedir Sebeleri Tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz aşağıdaki yorum kısmından sorularınızı sitemiz yazarlarına iletebilirsiniz.

Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.