Bir Doktor Nasıl Yetişir – Doktora Şiddet

Bir Doktor Nasıl Yetişir – Doktora Şiddet

Sadece bir hastanede günde en az 3 sağlık çalışanına şiddet vakası ne demektir?

Bundan çok eski zamanlar değil, sadece bir nesil öncesi yani çocukluğumda doktor, asker, öğretmen dediğinizde insanlar saygıyla bakardı bu mesleklere.

Öncelikle doktorluk para için yapılamayacak kadar zorluklar taşıyor içerisinde.

Önce öğrencilik dönemi vardır ki , o dönem bile aslında o insanın hayatında büyük değişiklikler demektir. Evet hayatınız tıp olmaya başlamıştır. Diğer fakültelerde okuyan arkadaşlarınız son anlara bırakabilirler dersleri, oysa siz, havalar güzel olabilir, içinizde çalışma isteği olmayabilir, hatta tüm gününüzü okulda ders dinleyerek veya ders çalışarak geçirirken bi molada çay içecek paranız olmayabilir cebinizde, ancak siz çalışmak, öğrenmek ve unutmamak zorundasınız. Çünkü sahip olduğunuz bilgi bu mesleğe adımınızı attığınızda karşınıza çıkacak hastaların hayatını etkileyecek. Çok ciddi ve hayati bir mesleğin içerisinde bulacaksınız kendinizi. Önünüze can çekişen bir hasta geldiğinde sadece kısa bir an düşünmeye vaktiniz olacak belki de. Bir hastasının kendi hatası nedeniyle ölümünü izlemek bir doktorun mesleğinde yaşayabileceği en kötü şeydir. Bu hangi meslekte var başka?

Bir Doktor Nasıl Yetişir – Doktora Şiddet

Ailenizi , sevdiklerinizi özlersiniz. Tatiliniz de boşluklarınız da gittikçe iyice azalır. Ayrıca tıp fakültesindeki öğrencilerin çok büyük bir kısmı okurken ailesinden uzak kalmakta. Sonrasında yaşadığınız yeri belki de ancak tatillerinizde görebileceksiniz. Evinizden uzakta özlem ve stres altında. Bu şartlar altında hem öğrenciliğinizde hem de hayatınızda yapabildiğinizin en iyisini yapmak durumundasınız. Uykusuz gecelerde dinlenmeden ders çalışmak , yataktan kalkacak hali zor bulurken kendinizde kalkıp okula gitmek sizi bekler.

Ve bu 6 yılın sonunda sadece bir pratisyen hekim olabilirsiniz. Daha büyük idealleriniz varsa hekimlik hayatınızda, dünyanın en zor ikinci sınavı sizi beklemektedir. Ne kadar zor olduğunuz ve ne kadar kaygı ve strese neden olduğunu merak ediyorsanız belirteyim. Sınava hazırlanırken fazla ders çalışmaktan hayatını kaybeden bir doktorumuz var: Merve Şengil.

TUS’ta yeterli puan alıp yerleşebilirseniz ihtisasınız başlar ve bunu bitirdiğinizde uzman hekim olacaksınızdır. Genelde 4-5 yıl kadardır normal süresi. Burada da daha yoğun bir çalışma temposu ve uykusuz geçirilen nöbetler sizi bekler.

Sadece uzman hekim olarak bu hayata girebilmek için dahi hayatınızdan en az 10 yıl vermeniz gerekir. Ve bu aslında hiç bitmez. Stres , yoğun çalışma şartları bitmez. Hem fiziksel hem de ruhsal sağlığınızdan verirsiniz insanlara sağlık hizmeti vermek için bir hekim olmak için, can kurtarmak için. Sağlığın tam da içinde olan, bu konuda en çok bilgi sahibi olan doktorlarımız arasında sigara kullanımının yüksek olması da ilginçtir aslında. Tüm bunların içerisinde hayatınızı da yaşamaya çalışırsınız, bir insansınız.

Bir hekimin önceliği, ”Primum non nocere”, yanı ”önce zarar verme” dir.
Sonrasında ise hastayı sağlığına kavuşturmak için elinden geleni yapmaktır.
Türkiye’deki sağlık sistemi şartları içerisinde bir hekim önceliğini işini yapmaya vermek zorunda.
Tabiki hastasına güler yüzle yaklaşabilmek, sohbet edebilmek ister. Kim istemez ki?
Ancak günde 200 den fazla hastaya bakmak zorunda olan hekimlerimiz var. Bir hastaya ayrılan kısacık sürede işini yapmaya zor fırsat bulmaktalar. O yoğunluk ve yorgunluk içinde dinlenmeye vakit bile yok.

Şu sorunun cevabını herkes verebilir, sağlığınızdan daha değerli neyiniz var?
Bir doktor size sağlığınızı vermek için karşınızdadır. Küçümsenecek bir iş değildir bu. Yapılan iş size sağlığınızı verebilmek için çabalamaktır. Hayat standartlarınızı yükseltebilmek için, mümkünse ömrünüzü uzatabilmek için. Bir doktorun kazandığı para, o noktaya gelebilmek için verdiği emek ve insan sağlığının yanında nedir ki?

Elbette sağlık hizmetinde sorunlar var , ancak bu sorunlar doktorların üzerine yıkılamaz.
Veya sağlık çalışanlarının. Elbette toplumda herkes işini iyi yapmadığı gibi bu meslekte de işini iyi yapmayan insanlar bulunabilir. Ancak bu da toplumun bir yansıması olacaktır.

Hiçbir insan şiddet görmeyi haketmez!

Ve bu insanların amacı size sağlık hizmeti vermek, zor şartlar altında.
Büyük bir çoğunluğu sözlü ve fiziksel şiddet görmekte, kimisi öldürülmekte.
Ve buna rağmen mesleklerini yapmaya çalışmaktadırlar. Bazıları dayanamayıp bunca emekle edindikleri mesleklerini bırakmaktadırlar.

Hekimlerin mücadelesi sağlık, insanlık adına.
Hatta tarihte bir hekim,
Diplomasını duvarına asıp mesleğini yapmak yerine, insanların özgürlüğü için ölümü göze almıştır.
Hekimler tarih boyunca hayat vermek için kendilerinden feda etmiştir.

Tags: , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.