Dukan Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır ?

Dukan diyeti nedir ? Dukan diyeti nasıl uygulanır ? Sizler için araştırdık ve kaleme aldık. Dukan diyeti ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.

Dukan Diyeti Nedir, Kim Bulmuştur ?

Fransa’nın en ünlü beslenme uzmanlarından Dr. Pierre Dukan bulduğu Dukan diyeti protein bazlı bir diyettir. Dr. Pierre Dukan aylardır çok satanlar listesinden düşmeyen kitabında protal diyet adını verdiği yöntemle zahmetsizce kilo vermenin mümkün olduğunu söylüyor. Dukan diyeti son yıllarda başarılı sonuçlar alınan diyet yöntemlerinden biri olarak biliniyor.

 

Dukan Diyetini Kimler Yapamaz?

Kalp, diyabet, kolesterol ya da böbrek rahatsızlıkları olan kişilerin Dukan diyeti yapması sakıncalı olabilir. Eğer bu hastalıklardan biri sizde varsa, bu diyeti size asla önermiyoruz.
Dukan diyeti herhengi bir sağlık sorunu olmayan kişilerde uygulandığında çok fazla sorun teşkil etmeyen, kısa süreli uygulandığında sağlık problemlerine neden olmayacak bir diyet türü olmasına karşın, sağlık problemi riski taşıyan ya da metabolik hastalığı olan kişilerin bu diyeti yapmaması gerekmektedir.

Dukan Diyetinin Yan Etkileri Var mıdır ?

Dukan diyeti ilk 3-5 gün içerisinde ağız kuruluğuna sebebiyet verebilir. Yüksek proteinle beslenmeyen kişilerde meydana gelebilecek bu ağız kuruluğu zamanla geçecektir. Başka bir yan etki de kabızlık olabilir. Diyet yapan kişilerde bu sorunla karşılaşıldığında yoğurdun içerisine 1,5 çorba kaşığı yulaf kepeği ekleyerek tüketip bu sorundan kurtulabilirsiniz.

Dukan Diyeti Yapan Kişilerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Diyet yapan kişi mutlaka en az 2 litre su tüketmeli ve hayvansal yağlardan uzak durulmalı. (tavuğun derisi, çok yağlı balık gibi…) Sıvı ve katı olmak üzere tüm yağlardan uzak durmalı ve her gün 20-25 dakika hızlı bir yürüyüş yada egzersiz yapmalıdır. Günde 1,5 çorba kaşığı yulaf kepeği tüketilmelidir.

Bunca uyarıdan sonra gelelim Dukan diyetinin nasıl yapıldığına…

Dukan diyeti 4 aşamadan oluşan bir diyettir. Fransız kadınlarının ince kalmasının sırrı olarak bilinen bu diyet, diyet yapanlara diyet yaptığını hissettirmeyen bir yöntem olarak bilinir.

SPONSORLU REKLAMLAR
[reklam2]

Dukan Diyetinin Aşamaları

1. Aşama : İlk aşama olan bu evreye Atak Aşaması da denmektedir. Bu aşamada diyet, çok hızlı kilo kaybı sağlayan 72 çeşit yüksek proteinli besinden oluşmaktadır. Ne kadar kilo vermek istediğinize bağlı olarak 1 ila 10 gün arası sürmektedir. (Örneğin, 10-12 kg vermek isteyen birisi için bu süre bir hafta) Bu süre içerisinde protein bakımından yüksek olan et , balık , yumurta ve balıktan istediğiniz kadar yiyebilirsiniz. Öğünlere bölersek kahvaltı için yumurta, öğle yemeğinde balık ve akşam yemeğinde biftek yenebilir. Diyete katkı sağlaması için her gün 2 çorba kaşığı yulaf ve günde en az 2 litre su, şekersiz çay, bitki çayları içebilirsiniz.

2. Aşama : Bu aşamaya Seyir Aşaması denmektedir. Seyir aşaması gerçek kilo kaybının yaşandığı bir aşamadır. Bu aşamada, 1. aşamadaki gıdaları tüketmeye devam etmelisiniz. Bu aşama sırasında diyette saf protein seçenekleri bulunmaktadır. Bu protein seçeneklerinde ise 28 çeşit sebze önerilir. Bazı günler sebze ve protein bazı günlerde ise sırf protein yemelisiniz. Sebzeli günlerde sınırsız sebze tüketme hakkı var. Bu aşamaya hedeflediğiniz kiloya ulaşıncaya kadar devam edilmelidir.

3. Aşama : Güçlendirme Aşaması da denilen bu aşamada diyet yapan kişi her gün sebze ve protein tüketebilir. Ayrıca bunlara ilaveten biraz meyve, 2 ince dilim tam buğday ekmeği ve yağsız peynir de yiyebilirsiniz. Bu aşamaya gelmenizin, gösterdiğiniz bu azimin bir de ödülü olacak elbet. Haftada iki kere ‘kutlama öğünü’ diye adlandırılan bu ödülde, abartmamak kaydıyla istediğiniz her şeyi yiyebilirsiniz. Bu aşamaya kadar verdiğiniz kiloyu 10 ile çarparak bu aşamanın süresini hesaplayabilirsiniz. (Örneğin bu aşamaya kadar 3 kilo verdiyseniz, 3×10=30 gün devam ettirmelisiniz.)

4. Aşama : Son aşama olan bu aşamaya Koruma ve Sabitleme Aşaması da denmektedir. Bu aşamada haftanın belirlenen bir gününde (Örneğin her çarşamba) sadece protein tüketmelisiniz. Diğer günlerde ise canınız ne istiyorsa, hangi yemeği yemekten zevk alıyorsanız hiçbir sınırlama olmaksızın yiyebilirsiniz. Bu aşamaya gelene kadar vermek istediğiniz kiloyu verdiğiniz için bundan sonraki aşama kilonuzu sabitleme ve koruma amaçlıdır. Son olarak size bir öğüdümüz var. Asla asansör ve yürüyen merdiven kullanmayın. Günde en az 20 dakika yürüyüş yapmayı da unutmayın. Bu öğüdümüz verdiğiniz kiloları sabitlemek için oldukça faydalı olacaktır.

1. Aşama İçin Dukan Diyeti Örnek Menü Listesi – 1 

Kahvaltı: Ilık su, yağsız beyaz peynir, yağsız omlet

Öğle: Köriyle tatlandırılmış tavuk ızgara

Ara öğün: Yulaflı ekmek veya krep (kabızlık problemi yaşayanların 1.5 çorba kaşığı yulaf kepeği karıştırılmış yoğurt tüketmeleri tavsiye edilir)

Akşam: Izgara balık (Şekersiz kahve ve çay serbest)

1. Aşama İçin Dukan Diyeti Örnek Menü Listesi – 2

Kahvaltı: Kahve ( yağsız süt ve tatlandırıcılı ) ya da çay ( tatlandırıcılı ), 225 gram kadar yağsız peynir ya da yoğurt, bir dilim tavuk eti ya da jambon, bir adet haşlanmış yumurta.

Ara öğün: Bir küçük yoğurt ya da 115 gram kadar yağsız peynir.

Öğle: Mantar, ton balığı ve kremalı kahve

Ara öğün: Bir dilim jambon ya da somon balığı, yulaf kepeği ile yapılmış pankek ( 2 çorba kaşığı yulaf kepeği eklemek yeterlidir.)

Akşam: Kabak çorbası, sığır eti kebabı, süt ve yumurtadan yapılmış muhallebi gibi bir tatlı.

2. Aşamada Tüketilmesi Gereken 28 Çeşit Sebze Hangileridir ?

Patlıcan, radika, soya fasulyesi, rezene, mantar, kuzukulağı, bal kabağı, brokoli, salatalık, domates, kuşkonmaz, enginar, kereviz, lahana, kabak, marul, turp, ıspanak ve içlerinde bulunan karbonhidrat yüzünden dikkatli tüketilmesi gereken havuç ve pancar .

Dukan Diyeti Listesi ve Kuralları

1. Günde iki yumurtadan daha fazlasını yiyebilirsiniz. Eğer yüksek kolesterol sorununuz varsa, hafta üç ya da dört yumurta sarısını tüketebilirsiniz. Yumurtanın beyazı yasaktır.

2. Tüm kabuklu deniz hayvanlarını tüketebilirsiniz.

3. Yağsız süt ürünleri; yoğurt, süzme peynir, yağsız süt tüketebilirsiniz. Sade yoğurt ya da Hindistan cevizi, vanilya, limon ile tatlandırılmış yoğurt sınırsız…

4. Sığır eti, dana eti ve tavuk ciğeri istenildiği gibi yenilebilir.

5. Tatlandırıcılar, sirke, baharatlar, şifalı otlar, sarımsak, soğan, salatalık, limon suyu, hardal, tuz, ölçülü miktarda şekersiz doğal ketçap yenilebilir.

6. Beyaz etlerden tavuk ve hindi eti yenilebilir.

7. Sığır ve dana eti, hatta tavşan eti yiyebilirsiniz ama kuzu eti kesinlikle yasaktır. Etlerin yağlı kısımları yenilmemelidir. Eti tüketirken ızgara, fırında pişirilmiş veya haşlanmış olarak yenilmelidir.

8. Az yağlı ya da yağsız jambon tüketebilirsiniz. Şarküteri ürünleri, pişmiş ya da tütsülenmiş jambon yenilmemelidir.

9. Bütün balıkları; taze, dondurulmuş, tütsülenmiş, konserve, kurutulmuş halde yiyebilirsiniz. Ancak yağda veya herhangi bir yağlı krema ile pişirilmemelidir.

Tags: , , , , , , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.