Egzama Nedir Tedavisi Nasıldır ?

Egzama Nedir Tedavisi Nasıldır ?

Egzama; bilimsel adı atopi dermatit olan, cilt üzerinde kabarma, kızarıklık ve kaşıntı oluşturan bir deri hastalığıdır. Tedavi edilmediği sürece kendiliğinden geçmesi ayları bulurken doktor kontrolünde 3 günde tedavi edilebilmektedir. Günümüzde her 10 kişiden 3 ünün egzama rahatsızlığı geçirdiği Sağlık Bakanlığı istatistiklerinden belirlenmiştir. Egzama; kaşıntı oluşturmasının yanı sıra sadece el, yüz ve açıkta kalan bacak alanlarında meydana geldiği gibi yayılması durumunda bütün vücut genelinde de meydana gelir. Bu yönüyle de hoş olmayan görüntülere yol açtığı gibi ileri derece rahatsızlıklara da yol açabilir.

 Egzama Nedenleri

Egzama; sebepsiz olarak oluşabileceği gibi, yumurta, süt gibi proteim içeriği olan besinlere karşı alerjisi olan kişilerde alerji belirtisi olarak başlar ve sonrasında egzemaya dönüşür. Besin alerjileri dışında astım, nezle ve poelenlere karşı alerjsi olan kişilerde de görülebilir. Bu nedenle en çok görülen egzema tipi alerjik kökenli olan egzama tipleridir.

Bu tip egzemaların dışında stres  ve duygusal yoğunluk nedeniyle oluşan egzamalar da vardır. Stres ve duygu yoğunluğu yaşadığımız dönemlerde vücut salgılaması gereken serontin hormonu  ile cilde yeterli besini veremediğinden  deri gözenekleri yağ tabakası arasında sıkıştırarak besinsiz kalır. Bu durumda deri üzerinde önce kızarıklık başlar ve kabararak kaşıntılı bir hal alır. Bu egzama tipi insanı en rahatsız eden ve durmadan kaşınmasına yol açan egzema tipidir. Uzun süre tedavi edilmez ise ağrılı egzamaya çevirerek yaralar oluşturmaya başlar. Tedavi edilmediği sürece kabaran kısımdaki deri hücreleri ölür ve bu kısımlar renksiz bembeyaz alanlar olarak leke kalır.

Çocuklarda egzama genellikle alerjik şekilde oluşur ve geçer. Protein içerikli besinlere alerjisi olan bebekler ve çocuklarda inek sütünün egzamaya sebep olduğu, bu nedenle çocuklarınızı korumanız için uzun süre anne sütü ile beslemeniz gerektiği ve çocuk doktorlarınca önerilen mamalar ve besinler ile beslenmesi gerektiği uzmanlarca belirtilmiştir.

Egzama Belirtileri

Egzema oluşacak bölgede kızarıklık ve kabarma şeklinde ortaya çıktığı / çıkabildiği gibi  küçük küçük ucu iltihaplı nokta şeklinde de ortaya çıkabilir. Ortaya çıkan kabarıklıklar ilk günün sonunda aşırı kaşınma meydana getirir. Kaşınan bölgeler kesinlikle kaşınmamalı ve enfeksiyona sebep olan iltihap diğer bölgelere taşınmamalıdır. Çok yaygınlaşan egzama 3. Günün sonunda ağrılar oluşturarak sizi rahatsız edecek duruma gelir.  Egzema, derinin kuruması, göz altı morluğu, deri renk değişiklikleri, dudak kenarında oluşan çatlaklar şeklinde belirtiler gösterir. Bu belirtilerin arkasından deride kızarma ve kabarma meydana gelir.

Egzama; riski çok yüksek olan hastalık grubuna girmez ama önlemi alınmaz ise ağırlaşarak kötü bir hastalık durumuna yol açabilir. Egzame oluştuğu alandan yayılarak büyümemesi için kaşımamak öncelikli tedavi yöntemidir. Bebeklere bu yüzden küçük pamuklu eldivenler dikilerek bebeklerin korunması sağlanabilir. Ayrıca bebek iken egzema olmuş kişiler düzenli olarak alerji ve çiçek aşısı olmalıdır. Egzama geçiren kişilerin derileri hassaslaştığı için polen veya değişik tozların deriye yapışması sonucu egzema yenileyebilir. Bu tozların yoğun olduğu alanlardan kaçınmak, bulunmak zorunda iseniz kolları ve yüzü koruyacak koruyucu elbiseler giymeniz sizin için alınacak tedbirlerden bazılarıdır.

Egzama İçin Tıbbi Tedavi Önerileri

Egzama yada alerjik bir belirti, kabarma, kızarıklık ve iltihaplı hücre oluşması durumunda kesinlikle doktora yada dermotologa başvurmalısınız. Doktora ulaşamayacak durumda iseniz mutlaka çinkolu ve kortizon içerikli deri merhemlerinden tedarik ederek bu bölgelere sürün. Bu merhemler deri gözeneklerini besleyerek oluşacak egzemayı önleyecek veya kuluçka süresini uzatacaktır. Özellikle kortizon içerikli merhemler bir veya iki defa kullanılmalı ve uzun süre kullanılmamalıdır. Kortizon içeriğinden dolayı deriyi tahriş ederek zarar verebilir. Hastalık oluşmadan önce ve normal hayatta deri nemlendirici kremler kullanmak, nemlendirici banyolar yapmak  cildimizi korumak ve hastalık enfeksiyonunun derimize yapışarak hastalık enfeksiyonu oluşturmasını önleyebiliriz.

Egzema;

– Besleyici ve tetikleyici bir yiyecek yenilmesi veya içecek içilmesi ile tetiklenebilir.
– Kimyasal maddeler, çiçek polenlerinin derimize yapışması sonucu oluşabilir.
– Stres ve aşırı duygu yoğunluğu sebebiyle oluşabilir.
– Soğuk havalarda derimizin çatlaması ile oluşabilir.

Egzama en çok bu sebeplerden oluştuğundan derimizi ve vücut sağlığımızı korumak için çok dikkatli olmalıyız. Egzema enfeksiyonlarını alerjiktir deyip umursamamazlık yapmamalı, oluştuğu ilk anda doktora başvurmalıyız. Unutulmamalıdır ki insan sağlığının temeli psikolojik olarak sağlıklı olmaktan geçmektedir. Bu nedenle el, yüz ve bacak gibi görsel alanlarda oluşacak egzema, bizleri  psikolojik olarak da rahatsız edecektir. Bu nedenle oluşacak alerji belirtileri fark edildiği ilk anda doktora gösterilmeli ve gerekli tedaviler uygulanmalıdır.  Böylece hem psikolojik olarak rahat oluruz  hem de oluşabilecek egzama hastalığını kuluçka halinde iken engellemiş oluruz.

Selametle ve sağlıcakla kalın.

Tags: , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.