Kadavra ve Kadavra Olmak Üzerine

Kadavra ve Kadavra Olmak Üzerine

Kadavra Nedir ?

Kadavra, ölü bedenler, artık yaşamayan fakat bilimin ilerlemesine ve hekim yetişmesine olanak sağlayan ölüler, soğuk insan bedenleri…  Öncelikle kendini kadavra olarak bağışlamış olan tüm kişileri tanımasak da saygı ile anıyoruz.

Hekim olan kişilerin neredeyse tamamının gördüğü, dokunduğu, hissettiği ölü bedenler, kadavralar saygıyı sonuna kadar hak etmiş olanlar… Bu yazıda kadavra ile ilgili merak edilenleri ve daha fazlasını bir insan anatomistinin bakış açısından kağıda dökülen cümleleri okuyacaksınız.

 Eğitim yıllarında kadavra ile çalışmak, meslek hayatında insan bedenlerini muayene etmek  açısından çok önemlidir.

Kimler kadavra olur?

Sağlığında Türkiye`deki Anatomi Kürsülerine başvuru yaparak kendini kadavra olarak bağışladığını beyan eden kişiler vefatlarında kadavra olurlar. kadavra olma konusunda insanların dini yönden çekinceleri mevcuttur fakat İslam dinine göre kadavra olmanın dini açıdan herhangi bir sakınca doğurmadığı bildirilmiştir. Kadavra olmak için başvuru yapan kişiler iki şahit huzurunda bu isteklerini dile getirirler ve gerekli belgeleri doldururlar. Vefatları durumunda ilgili Kürsü ile iletişime geçilerek kişi kadavra olmak üzere kendini bağışladığı yere getirilir. Bu durumlarda bağışçılar dini tören ile ilgili isteklerini daha önceden belirtirler.

Kadavra bağışçıları vefat ettiklerinde ilgili üniversiteye getirilirler ve bedene tahnit uygulanır. Tahnit ölü bedenin çürümesini engellemek amacı ile formaldehit ismi verilen sıvının vücuda verilmesi işlemidir. Bu sayede kadavra çürümez ve uzun yıllar boyunca eğitime ve bilimsel çalışmalara hizmet edebilir. Tahnit işleminden sonra kadavra formaldehit havuzlarında ya da soğuk hava odalarında muhafaza edilir.

Kadavra ve Kadavra Olmak Üzerine ..
“Hic mortui vivos docent” (Burada ölüler dirileri eğitir.). Bu cümleyi Türkiye`deki birçok Anatomi Anabilim Dalı`nda görebilmeniz mümkün. Anatomistler için kadavra çok önemli bir kavramdır. Anatomi eğitiminin temelinde kadavra vardır. Bir hekim adayı için kadavra ilk hasta niteliğini taşımaktadır.

Etik Açıdan Kadavra 

Söz konusu olan insan bedeni olunca etik tartışmalar işin içine girmektedir. Kişinin kendini kadavra olarak bağışlamasında yasal ve etik açıdan hiçbir sakınca yoktur. Kadavranın tüm haklarının korunması bağışlanan kurumun sorumluluğundadır. Örneğin; kadavranın bilimsel ve eğitsel amaçlar dışında fotoğraflarının çekilmesi ya da filme alınması kesinlikle etik değildir. Bu konuya eğitimciler ve bilim insanları özellikle dikkat etmektedirler. Geçtiğimiz günlerde bir tıp fakültesi öğrencisinin bir kadavra ile özçekim (selfie) yapması buz gibi rüzgarların esmesine sebep olmuştur. Bu konuda tıp öğrencilerinden ve anatomistlerden sert tepkiler gelmiştir. Peki bu öğrencinin bunu yapmış olması ne gibi sakıncalar doğurur? Birincisi, kadavraya saygısızlıktır. İkincisi hekimlik mesleğine sığmayacak bir davranıştır. Umarım bu öğrencimiz yaptığı yanlışın farkına varır ve bu gibi olaylar bir daha tekrarlanmaz.

Ülkemizde kadavra bulma ile ilgili sıkıntılar yaşanmaktadır. Bağış sayısının azlığı dikkat çekmektedir. Bir hekim adayı için kadavrada çalışmak çok değerlidir ve bu eğitimin yerini hiçbir şey tutamaz. Hekim adaylarının kadavra ile çok daha fazla çalışma yapmaları gerekmektedir. Fakat ne yazık ki tıp fakültelerimizde kadavra sayısı yetersizdir. Bu sorunu aşmak için bağış sayısının artırılması gerekmektedir. Bu her bilinçli vatandaşın farkında olması gereken bir sorundur. Kadavra bağışının ne denli kutsal bir şey olduğu kişilere anlatılmalıdır. Her ne kadar eğitim süreci içinde görsel, işitsel materyal artsa da hekim adaylarının kadavra ile çalışması elzemdir. Bu konuda maketler eğitime sunulmuş olsa da gerçek insan bedeninin yerini tutmamaktadır. Bir de işin bilimsel boyutu bulunmaktadır. Varyasyon olarak tabir edilen ve normal oluşumlardan daha farklı yapıların bulunması çeşitli hastalıkların tedavisine bir pencere açabilmektedir.

Bir kadavra eğitim sürecinde görevini bitirmiş ise o kadavra bağışçının isteği üzerine defnedilebilir ya da kemikleri eğitimde kullanılmak üzere ilgili kurumda kalabilir. Yine defnedilmesi sırasında  kişinin belirtmiş olduğu dini tören kuralları uygulanır.

Kadavra ile ilgili sık sorulan sorular 

Kadavra olmak için yaş sınırı nedir?

Kanunen yetişkin olan herkes kendini kadavra olarak bağışlayabilir.

Kadavra olduğumda alay konusu olur muyum?

Hayır. Kesinlikle kadavranın espiri konusu yapılmasına, onunla alay edilmesine, hakkında şaka yapılmasına izin verilmez.

Kadavra olmak için ne yapmalıyım?

Kadavra olarak kendinizi bağışlamak isterseniz bir tıp fakültesine başvurarak bu isteğinizi yazılı olarak dile getirirsiniz ve gerekli işlemler ilgili kişiler tarafından gerçekleştirilir.

Vefat edince dini törenler istediğim gibi gerçekleştirilir mi?

Evet. Vefatınız durumunda vasiyet ettiğiniz tüm dini törenler gerçekleştirilir.

Kadavra olmakta dinen bir sakınca var mıdır?

Hayır. Kadavra olmakta dinen bir sakınca yoktur.

Kadavra olduğumda bedenimin bir parçası ya da tamamı çalınabilir mi?

Kesinlikle hayır. Bir kadavra ilgili kurumun yasal güvencesi altındadır ve bu söz konusu bile değildir.

Kadavra bağışı konusunda insanların bilinçlenmesi ve buna katkı sağlamaları gerekmektedir. Bu yazıyı okuduğunuzda kadavra bağışı konusunu lütfen bir kez daha düşünün. Bu bireysel bir şey olarak görülebilir ama aslında hekim eğitimine dolayısı ile ülke insanlarına ve ülkeye yapılmış olan bir iyilik olarak görülmelidir.

Kadavra ve Kadavra Olmak Üzerine Konulu yazımız hakkında soru, öneri ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum kısmından sitemiz yazar ve yetkililerine iletebilir, sorularınızın cevaplanmasını isteyebilirsiniz..

Tags: , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.