Kansızlık Belirtileri Türleri Tedavisi
Kansızlık birçok kişide bulunan bir hastalıktır. Özellikle günümüzde olumsuz yaşam koşullarına bağlı olarak çoğu kişide kansızlık görülmektedir. Kansızlığın birçok türü ve farklı tedavileri bulunmaktadır. Kansızlık bazen yetersiz beslenme sonucu vitamin ve demir eksikliği sonucunda, bazen genetik sebeplere bağlı olarak, bazen de farklı bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Tedavi için öncelikle kansızlığın türü ile derecesi belirlenmekte ve kişinin vücut yapısına uygun tedaviye başlanmaktadır.
– Kansızlık, ciddi bir hastalığın belirtisi olabileceği ihtimalinden dolayı ihmal edilmemelidir.
-Kansızlık belirtileri şöyledir:
– Kansızlığın en dikkat çeken belirtisi halsizliktir. Kişinin kendini sürekli yorgun hissetmesi, en basit işi bile yapmaya üşenmesi, kansızlık belirtisidir.
– Baş dönmesi ve göz kararması da kansızlık belirtilerindedir. Aniden oturulan yerden kalkıldığında normal insanın bile başı dönerken, anemi hastaları düşüp bayılacak derecede kendilerinden geçebilirler.
– Sinirlilik: Kansızılığı bulunanlar sinirli ve agresif tavırlar sergileyebilmektedir.
– Uykusuzluk: Uyku problemi, kansızlığı bulunanlarda sıkça görülen sağlık problemlerdendir.
– Dudak kuruması ve çatlakları: Vitamin ve demir eksikliğine bağlı olarak dudaklarda kuruma ve çatlama anemi hastalarında çok sık görülmektedir.
– Tırnak kırılması: Kansızlık hastalığı bulunanların tırnakları çok kolay kırılır ve ellerde de çatlaklar oluşur.
– İştahsızlık: Kansızlık iştahsızlığa da sebep olmaktadır.
– Kansızlığın tedavi aşamaları ise şöyledir: Eğer altta yatan farklı bir hastalık yoksa ilk tedavi aşaması, demir ilacı takviyesidir. Demir ilaçlarının düzenli olarak kullanımından sonra kan değerleri 1-2 ay içerisinde normale dönmektedir. Ancak hastalığın derecesine ve kişinin vücut yapısına göre tedavi süreci uzayabilmektedir.
– Kansızlık ilacının süt ve süt ürünleri ile beraber alınması sakıncalıdır. Bu ürünler ilacın emilimini azaltacağı için yemeklerden en az 1 saat önce veya sonra alınmalıdır. İlaçlar C vitamini ile beraber alınırsa etkisini daha kısa zamanda gösterir.
– Kansızlığın en çok görülen türü demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkandır. Demir eksikliğinin nedenleri ise, kanama ve enfeksiyon gibi çeşitli rahatsızlıklar olabilir. Gereken test ve tahliller sonucunda tedaviye başlanır.
-Kansızlık birtakım hastalıklara bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Örneğin; karaciğer hastalıkları, troid bezi hastalıkları ve çeşitli kadın hastalıkları kansızlığa sebep olabilen hastalıklardandır.
-Akdeniz anemisi: Alyuvar bozukluğuna dayanan kansızlık türüdür. Kansızlık çeşitleri içerisinde en tehlikeli olandır. Tedavi edilmediğinde, böbrek ve dalak gibi organların zarar görmesine sebep olur. Tedavisi ise, ilaç tedavisinden çok kan nakli ile gerçekleştirilmektedir.
– Kansızlığın tedavi edilebilmesi için önce, sebebi belirlenmektedir. Hastalğın sebebi belirlendikten sonra da gereken yöntemlerle tedavi gerçekleştirilmektedir.
Kansızlığın tedavisi ilaçlar hariicinde beslenme ile de desteklenmelidir. Örneğin kırmızı meyveler, ciğer, dalak, kırmızı et, pekmez (özellikle keçiboynuzu pekmezi), ceviz, kuru üzüm, ıspanak ve tere gibi besinlerde bol miktarda demir bulunmaktadır. Kansızlığı bulunan kişilerin bu besinlerden bol bol tüketmeleri gerekmektedir. Kansızlık ihmal edilecek bir hastalık değildir. Gerek beslenme ile gerekse ilaç takviyesi ile kansızlık tedavi edilmelidr. Aksi takdirde ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Kadınlarda erkeklere nazaran kansızlık daha çok görülmektedir. Adet kanaması, miyom, kist veya rahim kanseri kansızlığıa sebep olabilir. Görüldüğü gibi, kansızlığın sebebi basit bir hastalık veya vitamin eksikliği olabileceği gibi ciddi bir hastalık da olabilir. Bu yüzden ihmal edilmemeli ve gereken tedavi yaptırılmalıdır.