MHRS Merkezi Hekim Randevu Sistemi Şifresi Nasıl Alınır

MHRS Merkezi Hekim Randevu Sistemi Şifresi Nasıl Alınır

Sağlık Bakanlığının bir uygulaması olan Merkezi Hekim Randevu Sistemi ile vatandaşlar internetten veya 182 destek hattını arayarak istedikleri hastane ve doktordan randevu alabilmektedir. Bu sistem ile ağız ve diş sağlığı merkezlerinden de randevu almak mümkündür.

Bu sistemde randevu; ücretli 182 destek hattı aranarak alınabildiği gibi, Sağlık Bakanlığının web sitesi MHRS Portal üzerinden de ücretsiz olarak randevu alınabilmektedir. Sistem sayesinde hastanelerde hastaların bekleme sürelerinin azalması ve verilen sağlık hizmeti açısından verimin artması planlamaktadır. Sistem üzerinden aldığınız randevuyu da rahatlıkla iptal edebilirsiniz.

MHRS’ye Kayıt Olma

Sağlık Bakanlığının Merkezi Hekim Randevu Sistemi sitesine girilerek, “Randevu Al” butonuna basıldıktan sonra “Yeni Üye” butonu seçilerek kayıt işlemine başlanır. Karşınıza çıkan ekran 3 bölümden oluşur. İlk bölümde klasik kimlik bilgilerinin girilmesi gerekir. Randevu alabilmek için tüm adımlarda doğru bilgilerin girilmesine dikkat edilmelidir. Özellikle TC Kimlik No, Ad, Soyadı gibi bilgiler mutlaka doğru girilmelidir. İlk adımda sizden istenen kimlik bilgileri arasında, TC Kimlik No, Ad, Soyadı, Cinsiyet, Doğum Yeri, Doğum Tarihi, Baba Adı ve Anne Adı yer alır. Bu alanlardan Doğum yeri ile Anne ve Baba adlarının girilmesi zorunlu değildir.

MHRS Merkezi Hekim Randevu Sistemi Şifresi Nasıl Alınır

İkinci bölüm ise iletişim bilgilerini girdiğiniz bölümdür. Bu bölümde cep telefonu, sabit telefon ve e-mail adresi girilir. Herhangi bir hata oluşmaması için e-mail adresinin iki kere girilmesi istenir. E-mail adresi ve telefon bilgilerinin mutlaka doğru verilmesi gerekir. Şifrenin kaybedilmesi veya unutulması durumunda, parolamı unuttum seçeneğinde şifrenizin gönderilmesi için sizden istenecek bilgiler arasında TC Kimlik numaranızdan sonra en önemli iki bilgi E-Posta ve Cep Telefonu bilgileridir.

Üçüncü ekran ise güvenlik bilgilerinin girildiği ekrandır. Bu ekranda parolanızı herhangi bir yanlışlık olmaması için iki kere girmeniz gerekmektedir. Parolanızı seçtikten sonra güvenlik sorusu ve güvenlik resmi seçmeniz gerekir. Güvenlik soru ve resminin de mutlaka hatırlayacağınız şekilde seçilmesi gerekmektedir. Güvenlik sorusu ve resmi hazır soru ve resimlerden seçilebilir. Bu bölümlerde yaptığınız seçimleri unutmamanız oldukça önemlidir. Güvenlik soruları arasında, “İlkokulda en sevdiğiniz öğretmenin adı nedir?”, “Hayalinizdeki iş nedir?”, “En sevdiğiniz yemek nedir?” gibi hazır sorular arasından seçim yapılabileceği gibi, “Diğer” seçeneği işaretlenerek kullanıcılar kendi sorularını kendileri de girebilirler. Burada dikkat edilmesi gereken nokta soruyu ister hazır sorulardan seçin ister kendiniz yazın mümkün olduğunca akılda kalıcı ve kısa cevaplar seçmenizdir. Cevapta tüm harfleri küçük veya büyük girmeniz de bu tür sorulara cevap vermenizi gerektiren parola unutma durumlarında faydalı olacaktır. “İlkokulda en sevdiğiniz öğretmenin adı nedir?” sorusuna “ayşe” gibi kısa bir cevap yazmanız daha sonra bu cevapta küçük harf mi büyük harf mi kullandığınızı öğretmenin adını ve soyadını birlikte mi yazdığınızı düşünmekten sizi kurtarır.

Üçüncü ekrandaki son girdi olan resimler arasında ise kitaplar, bir kelebek, buğday tarlası, balonlar, bir gül ve bir araba gibi çeşitli fotoğraflar bulunur. Burada ise tercihinizi foto grafik hafızanızın en yatkın olduğu resimden yana yapmanızı öneririz. Aradan 2 yıl geçtikten sonra sisteme girme ihtiyacınız olduğunu ve bu fotoğraf ile karşılaştığınızı varsayalım, hangi fotoğrafı seçtiğinizi hatırlamanız zor olabilir bu nedenle fotoğrafı seçerken foto grafik hafızanızın hangi fotoğrafa daha yatkın olduğunu düşünerek seçiminizi yapmanızı öneririz. Eğer sisteme daha önce üye olduysanız hesap bilgileri bölümünden bu tavsiyeler doğrultusunda değişiklikler de yapmanız mümkün.

Bu adımlarda istenilen bilgileri girmenizin ardından e-mail adresinize Sağlık Bakanlığı tarafından bir onay maili gönderilir. E-mailinize girerek bu mailden istenilen linke tıkladıktan sonra sistem üyeliğiniz tamamlanmış olur. Artık “Randevu Al” linkinden sisteme giriş ekranına ulaşabilir, TC Kimlik No’nuz ve daha önce belirlediğiniz Parola ile sisteme giriş yapabilirsiniz.

MHRS Şifresinin Unutulması Durumunda Yapılacaklar

Üyelik süreçlerinde adımların doğru atılması, şifrelerin unutulmasında ve kaybedilmesinden sonraki süreçlerde en önemli rolü oynar. Yine de geçen uzun süreler, iş stresi, yorgunluk, uzun üyelik süreçleri şifrelerin unutulmasına yol açabilir. Bu tür durumlarda da Sağlık Bakanlığının merkezi hekim randevu sistemi için bir şifre gönderme süreci vardır.

Parolanızı unuttuysanız ve öğrenmek istiyorsanız ilk yapmanız gereken sisteme giriş ekranında “Parolamı Unuttum” butonuna basmanızdır. Bu butona bastıktan sonra karşınıza çıkan ekranda iki farklı seçenekle şifrenizi öğrenmeniz mümkündür. E-Posta sekmesinde TC Kimlik Numaranızı ve sisteme üye olduğunuz e-postanızı girmeniz gerekir. Bu girdileri verdikten sonra karşınıza güvenlik sorunuz ve daha önce güvenlik amaçlı seçtiğiniz fotoğraf çıkar. Burada doğru bilgileri girmeniz durumunda şifreniz e-mailinize gönderilir. Sisteme üye olurken kullandığınızdan farklı bir e-posta adresi girmeniz durumda ise sistem bunu kabul etmeyecek ve sizi farklı seçeneklere yönlendirecektir. Cep telefonu ile şifre öğrenme seçeneğinde de e-mail ile şifre öğrenme sürecinin birebir aynısı işler. Sisteme üyelikte kullandığınız cep telefonunu, güvenlik sorusunu ve güvenlik fotoğrafını doğru girmeniz halinde cep telefonunuza şifreniz gönderilecektir.

E-mail ve cep telefonu seçeneklerinin ikisi ile de şifre öğrenme sürecinde başarılı olamayanlar için, ek bir seçenek bu başarısızlıktan sonra çıkan bir ekranda kullanıcılara sunulur. Bu ekrana ulaşabilmek için, mutlaka bu iki seçenekten biri ile şifre gönderme süreci denenmelidir. Son yöntemde ise Hesap Bilgileri ekranı parola hatırlatma ekranında ek bir sekme olarak belirir. Bu ekranda, TC Kimlik No, Adı, Soyadı ve Doğum Tarihi doğru girilerek ve ayrıca güvenlik sorusu ve resmi doğru seçilerek parolayı öğrenmek mümkündür. Bu adım dahi güvenlik sorusu ve fotoğrafının doğru girilmesini gerektirmektedir.

Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.