Tüp Bebek Ve Aşılama Arasındaki Fark

Tüp Bebek Ve Aşılama Arasındaki Fark

Doğal yollarla uzun süre bebek sahibi olamayan çiftler, kısırlık tedavisi için hekime gittiklerinde önce fizyolojik olarak değerlendirilirler. Kısırlığın nedeni araştırılır. Çoğu zaman gebe kalmak için çiftlerde fizyolojik bir problem bulunamayabilir. Nedeni bilinmeyen kısırlık, kısırlık tedavisi istatistiklerinde % 70 lik bir dilimi oluşturmaktadır. Düzenli olmayan bir cinsel yaşam, stres, yoğun bir günlük hayatın getirdiği baskılar gibi nedenlerle de çiftler gebelik konusunda başarılı olamayabilir. Bu nedenle bebek sahibi olabilmek için bir hekimden yardım almak gerekebilir. Genellikle hekime ilk başvurulduğunda fizyolojik değerlendirmelerde bir problem yoksa, kadının ovulasyon (yumurtlama) dönemine uygun bir cinsel takvim hazırlanıp, gebelik için yeniden denenmesi için bir süre daha zaman verilip, çiftler geri gönderilir. Hazırlanan cinsel takvimin de ayrıca stresi arttırdığı konusu da önemli bir ayrıntıdır.

Bütün çabalara rağmen gebelik söz konusu değilse, tüp bebekten önce ilk düşünülecek yöntem, aşılama yöntemi ile gebelik planlamasıdır. Gebelik planlaması diyoruz çünkü aşılama yöntemi gebeliğe yardımcı olmak için hazırlanmış bir programdır. Gebeliğin doğal yollarla oluşmasını sağlar. Tüp bebek yöntemi ile aradaki en büyük fark, aşılamada döllenmenin doğal yollarla olmasıdır. Aşılama yönteminde gebelik planlaması kadının yumurtlama dönemine uygun olarak hazırlanır. Kadın vücudu yumurtalıklarında genellikle ayda bir tane yumurta hücresi büyüyüp olgunlaşır. Aşılama tedavisi ile kadın yumurtalığında bir veya birden fazla yumurtanın büyüyüp gelişmesi sağlanır. Büyüyen yumurtalar çatlatılıp, tuba uterina denilen kadın yumurtalığı ile rahimi birbirine bağlayan kanallara yani tüplere düştüğü zaman, 36 saat içerisinde aşılama işlemi yapılır. Aşılama işleminde, baba adayının spermleri alınır. Hareketli hücreleri ayrıştırmak için yıkama işlemi ile laboratuarda hazırlanıp, bir kanül yardımıyla, kadın rahmine enjeksiyon yöntemi ile bırakılır. Bundan sonra ise spermlerin yumurta hücresi ile buluşması ve yumurta hücresini döllemesi beklenir. İdrar, kan ve ultrason takipleri ile gebelik oluşumu olup olmadığı takip edilir. Aşılamada döllenme doğal yollarla anne adayının rahminde olur. aşılama yöntemi kesin bir gebelik işlemi değildir. Gebeliğe yardımcı olan, sperm ve yumurtaların kolayca karşılaşmasını sağlayan bir işlemdir.

Tüp gebelik ise tamamen farklı bir işlemdir. Gebelik için son çare olarak da düşünülebilir. Ancak bazı durumlarda tüplerin bağlı olması ya da tıkalı olması gibi ilk tercih edilecek yöntemdir.

Tüp bebek uygulamasından önce de yumurtalıkları uyarmak ve yumurta oluşumunu sağlamak için tedavi yapılır. Yumurtalar olgunlaştırıldıktan sonra yumurta toplama işlemi, klinikte sedasyon anestezisi altında yapılır. Toplanan yumurtalar embriyoloji uzmanı tarafından teslim alınır. Baba adayından da sperm hücreleri alınır. Aşılama yönteminde olduğu gibi sperm hücreleri de yıkanarak ayrıştırılır. Embriyoloji kliniğinde her yumurtanın içine bir sperm enjekte edilir ve yumurtaların döllenmesi beklenir. Tüp bebek yöntemi ile gebelikte, bu embriyolar yine bir katater ile aşılama yöntemindeki gibi anne adayının rahmine enjekte edilir. Tüp bebek uygulamasından sonra anne adayına progesteron tedavisi başlanır. Gebelik oluştuktan sonra üç ay boyunca bu tedaviye devam edilir. Tüp bebek uygulamasından 10 gün sonra, embriyo transferinin başarılı olup olmadığı yani gebeliğin oluşup oluşmadığı, kanda bakılan beta HCG testi ile ortaya çıkar.

Tüp bebek yönteminde, aşılamadan farklı olarak, döllenme anne karnında doğal olarak değil, laboratuar ortamında yapay yolla gerçekleştirilir. Ve yumurtalar döllenme gerçekleştikten sonra anne karnına transfer edilir.

Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.