Böbrek Taşı Oluşumunun Belirtileri Sebepleri ve Tedavisi

Böbrek Taşı Oluşumunun Belirtileri Sebepleri ve Tedavisi

Böbrek taşı; idrarın, idrar yoluna geçmeden önce toplandığı böbreğin belirli bir kısmında (orta kısmında) idrarda bulunan kalsiyum ve ürik asit gibi çeşitli minarelerin katılaşması ve kristalleşmesi sonucunda meydana gelir. Kum ve taş şeklinde oluşmaktadır. Kumun oluşması ve dökülmesi taşa göre biraz daha kolaydır. Taşlar ise boyutuna göre idrar yollarına zarar verebilmektedir. Küçük boyutlu taşlar vücuttan kolaylıkla atılabilmekte ise de boyutu büyük olan taşların atılması zor olmakta ve bazı durumlarda imkânsız hale gelmektedir. Böyle durumlarda vücuda (idrar yollarına ) büyük zararlar vermekte ve çok büyük sancılara neden olmaktadır. İnsanda bir kere böbrek taşı oluştuğu taktirde tekrardan olma olasılığı yüksektir. Böbrek taşı düşürenler buna dikkat etmeli ve böbrek taşı olmasına sebebiyet veren etmenlerden uzak durmalıdır.

Böbrek Taşı Oluşumunun Belirtileri

Böbrek taşı oluşumunun belirtilerine değinecek olursak; bel ve kasık bölgelerinde çok büyük acılar meydana gelmektedir. Buna mukabil bulantı, kusma, aşırı terleme, görme bozukluğu, yüksek ateş, sık sık genel ihtiyaç hali gibi belirtiler görülmektedir. Böbrek üzerinde oluşan sancılar ara ara etkisini gösterir. Birkaç dakika sürebileceği gibi birkaç saat de sürebilmektedir. Ve o kadar şiddetli olmaktadır ki hastalar acil tıbbi müdahale için acil servislere gitmek durumunda kalabilmektedir.

Böbrek Taşı Oluşumunun Belirtileri Sebepleri ve Tedavisi
Böbrek taşı; idrarın, idrar yoluna geçmeden önce toplandığı böbreğin belirli bir kısmında (orta kısmında) idrarda bulunan kalsiyum ve ürik asit gibi çeşitli minarelerin katılaşması ve kristalleşmesi sonucunda meydana gelir. Kum ve taş şeklinde oluşmaktadır.

Böbrek taşı oluşma sebebi tam olarak bilinmese de oluşumunda bazı faktörler vardır. Bunlar şu şekildedir;

Böbrek Taşı Oluşumunun Sebepleri

Kalıtımsal faktörler: Bazı bireylerin genlerinde bu hastalık mevcut olduğundan dolayı taş oluşması normal bireylere oranla daha hızlıdır.

Çok az sıvı tüketmek: İnsan günlük ortalama 2-3 litre su tüketmelidir. Su özellikle vücudu temizleme acısından da önemlidir. Yeterli su tüketimi, vücutta oluşan kötü etmenlerin idrar yoluyla dışarı atılmasında son derece önemlidir.

Aşırı tuz kullanımı: Tuz vücuda yeteri miktarda alındığı takdirde herhangi bir sorun teşkil etmezken aşırı alınması ve bu alım sonucunda yeterince su tüketilmemesi fazla olan tuzun özellikle böbreklerde birikim yaparak,  taş oluşmasına sebebiyet vermektedir.

İçinde kalsiyum bulunan mide asitlerinin aşırı kullanılması durumu da taş oluşmasına sebebiyet verebilmektedir. Gerekli olan kalsiyum kullanılırken fazla olan kısmı böbreğin orta kesiminde katılaşarak kristalleşir. Bu durum da taş oluşmasına sebebiyet vermektedir.

Böbrek taşının oluşma sebeplerinden bir kısmı bunlardır. Elbette ki başka etmenler de vardır.

Böbrek Taşı Oluşumunun Tedavisi

Böbrek taşı oluşumunun tedavisi: Genellikle böbrek taşları küçük boyutlu olabilmektedir. Ve kendi başına düşmektedir. Doktorlar küçük boyutlu olan taşların düşmesi için bol su içilmesini tavsiye etmektedir. Eğer ki taş düşürülemeyecek kadar büyük ise ya kırılır ya da ameliyatla taş alınmak durumunda kalınır.

Şimdi bu yöntemler üzerinde duracağız:

Litotripsi:  Bu yöntemin amacı böbrekteki ve idrar yollarındaki taşların şok dalgalarıyla küçültülüp idrar yoluyla dışarı atılmasını amaçlar.

Perkütan nephrolithotomy: Eğer ki taş çok büyük ve böbreğe yakınsa bu yöntem uygulanır. Diğer yöntemler işe yaramadığı takdirde böbreğe yakın bir yerden küçük bir delik açılarak vücuda girilir ve taş oradan alınmaya çalışılır. Diğer yöntemler işe yaramadığı takdirde bu açık ameliyat yöntemi uygulanır. Diğer yöntemlere göre daha zor ve sancılıdır.

Ureteroscopy: Vücudun herhangi bir yoluna kesik açılmaksızın idrar yolundan girilerek taş kırılmaya ya da alınmaya çalışılır. Operasyon sonunda idrar kanallarının birbirine yapışmaması için idrar yoluna stent denilen küçük bir hortum koyulur. Daha sonra idrar yollarındaki hasar geçinde küçük bir operasyonla bu hortum alınmaktadır.

 Böbrek Taşı Oluşumundan Korunma Yolları

. Öncelikle her şeyde olduğu gibi dengeli ve düzenli beslenmek gerekmektedir.

.  Su tüketimini artırmak en doğru karardır. Ortalama 2,5 litre su tüketilmelidir. Yaz aylarında bu miktarın artması doğaldır. Su tüketiminde suyu günün belirli bir saatinde değil de gün boyuna yaymak da dikkat edilmesi gereken diğer bir etmendir.

 . Kalsiyum taş oluşumuna sebebiyet verdiği için bol kalsiyum içeren gıdaların kullanımı azaltılmalıdır. Süt ve süt ürünleri, çay, kakao, ıspanak, çikolata gibi maddeleri fazla kullanmamakta fayda vardır.

. Düzenli olarak B6 vitamini almakta fayda vardır.

.  Ürik asit miktarı fazla olan besinlerin kullanımı azaltılmalıdır. Çünkü kalsiyum gibi ürik asittin de fazlası taş oluşumuna sebebiyet vermektedir. Ancuez, sardalya, sakatat gibi ürünlerde ürik asit bulunmaktadır.

 .  Kalsiyum ve mide asidi içeren ilaçların alınmamasına dikkat edilmelidir.

.  Belki de en önemlisi tuz miktarı azaltılmasıdır. Çünkü aşırı olan tuz yeterince su tüketilmediği takdirde direkt böbrekte birikmektedir. Kaldı ki günlük hayatta çoğu insan yeterince su tüketmemektedir.

Son olarak; böbrek taşı oluşumu hastalığı, tedavisi mümkün bir hastalık olsa da çok sancılı ve zor bir süreç içermektedir.Bundan dolayı insan hasta olmadan evvel taş oluşumuna dikkat etmeli ve gereğini yerine getirmelidir.

Böbrek Taşı Oluşumunun Belirtileri Sebepleri ve Tedavisi konulu yazımızla ilgili yorumlarınızı ve sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden sitemiz yazarlarına iletebilirsiniz.

Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.