Diş Hekimi Kimdir Diş Hekimi Nasıl Olunur

Diş Hekimi Kimdir Diş Hekimi Nasıl Olunur

Diş Hekimi Kimdir?

Diş hekimi ağız boşluğu içerisinde cerrahi ve cerrahi olmayan müdahaleler yapmaya yetkili kişidir. Yüksek lisans eğitimi alırlar. Eğitim süresi 5 yıldır. İlk 2 yıl boyunca teorik ve laboratuvar uygulamaları ile geçen Diş Hekimliği eğitimi, 3’üncü sınıf itibariyle klinikler staj şekline dönüşür. Burada son sınıf öğrencilerine yardım şeklinde geçen seneden sonra, 4’ncü sınıfta staj saatlerinin sayısı artmaktadır. Bu sınıfta aynı zamanda hasta tedavilerine de başlanmaktadır. 5’nci sınıfta klinik eğitimleri üzerine yoğunlaşılmaktadır. Sınıflarını başarıyla bitiren Diş Hekimi adayları Diş Hekimi olarak mezun olurlar.

Doktorlardaki uzmanlaşmak için girilen TUS sınavının benzeri Diş Hekimleri için uygulanmaktadır. Diş hekimleri DUS (Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı)’na  girerek başarılı olmaları halinde kontenjan dahilinde diş hekimi uzman öğrenci olmaya hak kazanırlar. Diş hekimlerinin uzmanlaşabileceği bölümler şunlardır:

  • Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi
  • Ortodonti
  • Periodontoloji
  • Endodonti
  • Protetik Diş Tedavisi
  • Restoratif Diş Tedavisi
  • Çocuk Diş Hekimliği
  • Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi

Diş hekimi ağız boşluğu içerisinde cerrahi ve cerrahi olmayan müdahaleler yapmaya yetkili kişidir. Yüksek lisans eğitimi alırlar. Eğitim süresi 5 yıldır

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

Ağız, Diş ve Çenedeki hastalıkları, çene eklemlerinde oluşan sorunları ve ağız içerisindeki tüm cerrahi müdahale gerektiren işlemleri yapmaya yetkili Diş Hekimi Uzmanlık Dalıdır.

Ortodonti

Ağız, Diş ve Çenede bulunan yapısal bozukluklara, ağız açıp kapanması, dişlerdeki şekil bozuklukları üzerinde işlem yapmaya yetkili Diş Hekimi Uzmanlık Dalıdır.

Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi

Ağız, diş ve çenede ve çevre dokularda bulunan patalojileri radyolojik yöntemlerle incelemeye ve tanılar hakkında yorumlama yapmaya yetkili Diş Hekimliği Uzmanlık Dalıdır.

Periodontoloji

Diş çevresinde bulunan dokularda patalojileri inceleyen ve bu konuda tedavi düzenlemeye yetkili Diş Hekimliği Uzmanlık Dalıdır.

Endodonti

Dişin yumuşak tabakasını (pulpa) ve burada oluşan patalojileri inceleyen ve tedavi düzenleyen Diş Hekimliği Uzmanlık Dalıdır.

Protetik Diş Tedavisi

Ağız içerisinde oluşan bozuklukları protez yardımıyla gidermeye yetkili Diş Hekimliği Uzmanlık Dalıdır.

Restoratif Diş Tedavisi

Dişte oluşan fiziksel hasarları ve bu hasarların önlenmesi için gereken tedbirleri inceleyen Diş Hekimliği Uzmanlık Dalıdır.

Çocuk Diş Hekimliği

Çocuklarda diş hekimliği müdahalesi yapmaya yetkili Diş Hekimliği Uzmanlık Dalıdır.

Diş Hekimi Nasıl Olunur?

YGS (Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı)’na katılıp barajı geçerek ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı)’nı başarıyla geçen adaylar arasında puan sıralamasına göre tercih usulüne göre Diş Hekimliği Fakültesine öğrenci alımı yapılır. Diş Hekimliği fakültesi ders işleyiş şekli yukarıda belirtilmiştir. 2015 yılı sınavlarında örnek teşkil etmesi açısından en düşük taban puanından ve en yüksek tavan puanından Diş Hekimi adayı olarak öğrenci alan üniversiteler aşağıdadır.

–   Yakın Doğu Üniversitesi (KKTC- Lefkoşa) 329,78167 taban puan ile öğrenci almıştır.

–   İstanbul Yeditepe Üniversitesi 518,10161 tavan puan ile öğrenci almıştır.

Diş Hekimliği Fakülteleri kazanması zor ve puanları yüksek olan fakültelerdir. Ayrıca eğitim masrafları ( protezler yapım malzemeleri vs.) oldukça fazladır.

Tags: , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.