Gün içinde alışkanlık halinde yapageldiğimiz pek çok şey aslında farkında olmadan göz sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor.
Gözlere Zarar Veren Alışkanlıklar
- Karanlıkta okumak : Geceleri yatakta kitap okumayı çok sevsek de bu alışkanlık uzun vadede göz sağlığımızı olumsuz yönde etkiler. Çünkü karanlıkta kitap okurken harfleri seçebilmek için gözlerimizi çok fazla yorarız. Bu nedenle karanlıkta okumayıp mutlaka bir gece lambası açmalıyız.
- Yazı yazarken kağıda çok fazla yaklaşmayın: Yazı yazarken kalem ve kağıda çok fazla yaklaşmak genellikle çocuklukta edinilen bir alışkanlıktır. Kağıda yaklaştığımızda daha iyi görüyormuş gibi hissetsek de aslında öyle değildir. Bu nedenle bu alışkanlığı bırakmamız gerekir. Aksi taktirde bu durum da göz sağlığımızı olumsuz etkiler.
- Göz doktoru randevularınızı aksatmadan yapın: Gözlerinde problem olan çoğu insan şikayeti bittikten sonra genellikle doktor randevusuna gitmez. Fakat gözler ile ilgili yaşadığımız şikayetleri ihmal etmemeli, bu konuda üşenmemeliyiz. Düzenli olarak doktor kontrolü yapmalı ve bunu aksatmamalısınız. İkisi Bir Arada Ferdi Kaza Sigortası yaptırarak yılda iki kez ücretsiz göz muayenesi yaptırabilirsiniz.
- Güneş gözlüğü takmayı ihmal etmeyin: Güneş ışınlarına maruz kalmak sadece cilt değil göz sağlığımızı da olumsuz etkiler. Bu nedenle, kaliteli camlara sahip, doğru filtreli güneş gözlükleri kullanmak fayda sağlar.
- Gözlerinizi sık sık ovuşturmayın: Eller, gün boyu çevredeki tüm bakteri ve mikroplara en fazla temas eden uzvumuzdur. Gözlerimizi her ovuşturduğumuzda ellerimizdeki bu bakteri ve mikroplar gözlerimizde kalır ve göz sağlığımızı olumsuz etkiler. Bu nedenle el temizliğine dikkat edip bunun yanında gözlerimizi sık sık ovuşturmamamız gerekir.
- Bilgisayarla geçirdiğiniz süreyi gözden geçirin: Gün boyunca belki 7-8 saat çalışıldığını ve bu çalışma sırasında bilgisayardan gelen suni ışıklara maruz kalındığını düşünürsek gözlerimizi ne kadar yorduğumuz ortaya çıkacaktır. Günümüzde bilgisayar kullanılmadan yapılan işler çok nadirdir. Bunun için kontrollü bilgisayar kullanımı yapmalıyız.
- Çalıştığınız ortamın yeterince havalanmasını sağlayın.
- Bilgisayara bakarken gözlerinizi yeteri kadar kırparak gözlerinizin kurumasını engelleyin.
- Bilgisayar, tablet ve telefonlarınızın ekran parlaklığını azaltın.
- Ekranın göz hizasının altında kalmasına özen gösterin.
- Belirli aralıklarla gözlerinizi farklı noktaya bakarak ve ortam değiştirerek dinlendirin.
- Bilgisayar karşısındaki duruş pozisyonunuzu değiştirin ve sağlıklı bir duruş sergileyin.
7. Havuza girdiğinizde hijyene özen gösterin: Havuza girdiğinizde genellikle suyun hijyenini kontrol edin. Gözlerinizi sudaki mikroplardan korumanız gerekecektir. Suyun içinde gözlerinizi açmamalı ve suda yüzücü gözlüğü takmalısınız.Özellikle havuz kalabalıksa bu kurallara daha da çok dikkat etmeniz gerekir.
8. Kullandığınız havluya dikkat edin: Göz sağlığını olumsuz etkileyen hatalardan biri de kullanılan havludur. Havlunuz sadece size özel olmalıdır. Ortaklaşa kullanılan havlular zarar verir.
9. Kontak lenslerle uyumayın: Eğer gözlük takmak yerine kontak lens kullanıyorsanız, bu lenslerin bakımına çok dikkat etmeniz gerekiyor. Kullanım süresi çok fazla aşılmamalı ve gece yatarken mutlaka çıkarılmalı.
10. Kullandığınız makyaj ürünlerine dikkat edin: Maskara, kalem, eyeliner gibi göze direk temas eden makyaj ürünleri dikkatli kullanılmalı. Kalite standartlarına dikkat edilmeli. Ayrıca geceleri yatarken makyaj temizlendikten sonra yatılmalı. Makyaj iyice temizlenmeli ve gözler kimyasal maddelerden arındırılmalıdır.
11. Sigara kullanımı: Sigara göz çevresinde ve retinada buluna kılcal damarlara zarar verir. Zarar gören kılcal damarlarda bir süre sonra görme yetisinde aksaklıklar olur. Hatta uzun vadede görme yeteneği kaybolabilir.
12. Uykusuzluk: Uzun süre uykusuz kalmak da gözdeki kılcal damarları tahrip eder. Ayrıca uykusuzluk dikenlenmeyi ve kanlanmayı da beraberinde getirir. Bu nedenle uyku düzenine dikkat edilmelidir.
13. Kötü beslenme: Göz sağlığını etkileyen faktörlerin içinde beslenme de vardır. Yeterince alınmayan vitaminler göz sağlığımızı olumsuz etkileyebilir. Özellikle A, E, C gibi vitaminler yeterince alınmalıdır.
14. Reçetesiz ilaç kullanmak: Gözde çapaklanma ve kuruluk yaşayan insanlar genelde bilinçsiz ilaç kullanımına başvururlar. Bu hata yapılmamalı ve önce gözdeki sağlık sorunu tespit edilmelidir.