Hamilelikte Lekelenme
Hamilelik dönemi hormonların çok sık değişim gösterdiği bir dönemdir. Bunun sebebi, adet dönemiyle başlayan ve olası bebek için hazırlık yapılan durumdan sonra başlayan ve bebeğin hem hamilelik dönemi hem de hamilelikten sonraki yenidoğan döneminde ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Hormonal değişimlerin çok sık olduğu bu dönemde anne adaylarında bir takım değişiklikler meydana gelir. En önemlileri duygusal durumlarında ki değişme olmakla beraber, estetik kaygı yaratabilecek durumlar da söz konusudur. Bu durumların en belirgini deri üzerindeki lekelenmelerdir.
Hamilelikte lekelenme, aslında pigmentasyonun gerçekleşmemesi durumunda ortaya çıkan bir olaydır. Hormonlar tarafından baskılanan deri pigment hücreleri değişime uğrayarak lekelenme şeklinde bir görünüme kavuşurlar. Bu duruma en çok etki eden hormon östrojendir. Östrojen seviyelerinin pik yaptığı ( en yüksek seviyede bulunduğu) doğumun yakın haftalarında bu lekelenmeler daha da artar. Esmer tenli bireylerde, beyaz tenli bireylere oranla hamilelikte lekelenme daha fazla gelişir. Bunun sebebi pigment hücrelerinin baskılanarak, vücut üzerinde beyaza yakın lekelenmeler oluşmasıdır. Bu lekelenmeler, pigment hücrelerinin yapısı gereği beyaz tenli bayanlarda normal olduğundan, pek dikkat çekmez. Lekelenmenin görülmediği hamilelik durumlarına da rastlanmakla beraber, bu vakaların büyük çoğunluğunun beyaz tenli bayanlarda gerçekleştiği söylenebilir.
Hamilelikte lekelenme östrojen hormonun artışıyla beraber başlar. 20- 22’nci haftalar arasında östrojen hormonun en yüksek seviyelere ulaşmasıyla en yoğun halini alır. Doğum sonrasında metabolizma ve hormonal denge kendini hemen düzenleyemediğinden, bu lekelenmeler devam eder. Ancak yaklaşık 2- 3 ay içerisinde östrojen hormonu normal seviyelerine geriler. Bunun sonucu olarak da lekelenmelerde önce azalma oluşur. Daha sonra da tamamen kaybolur. Anne adaylarının çoğunluğu hamilelik lekelerinin kalıcı olduğu düşünmekte ve estetik kaygı içerisine girmektedir. Hamilelik döneminde oluşan lekelenmeler östrojen hormonunun normal seviyelerine gerilemesi ile tamamen kaybolur. Bu sebeple herhangi bir operasyon gerektiren durum söz konusu değildir.
Hamilelikte lekelenme normal bir süreç olmakla beraber, bu süreç içerisinde pigmentasyonu engelleyici ya da gelişitirici ilaçların kullanılması, doğum sonrası östrojen hormonun normal seviyelerine gerilediği zamanlarda kalıcı lekelenmelere yol açabilir. Bu sebeple hamilelik döneminde kesinlikle lekelenmelere karşı gerek kozmetik gerekse ilaçlarla tedbir alınmaya çalışılmamalıdır.