Hemoroid (Basur) Nedir ?

Hemoroid Basur Nedir ?

Halk arasında basur olarak bilinen bu rahatsızlık son günlerde toplumda yaygın olarak görülmektedir. Sık sık kanamaya sebep olan bir hastalıktır. Sağlıklı bir bireyde anüs içerisinde toplardamarlar bulunmaktadır. Yalnız bazı sebeplerden dolayı bu damarların içerisindeki basınç artabilir ve böylece bu damarlar genişler. Makat bölgesinden dışarı doğru çıkarlar. Dışarı doğru sarkan bu kırmızı-mor renkli damar yumakları tahrip olması sonucu delinir ve kanamaya sebep olur.

Hemoroid Basur Nedir ? Hemoroid dediğimiz yapı normalde vücutta anal kanalda bulunan normal bir oluşumdur. Bunun hastalığına da hemoroid denilmektedir. Basurun başlıca sebepleri; kronik kabızlık, fazla ıkınmak ve hamilelik sonucu oluşan damar genişlemeleridir.

Hemoroid dediğimiz yapı normalde vücutta anal kanalda bulunan normal bir oluşumdur. Bunun hastalığına da hemoroid denilmektedir. Basurun başlıca sebepleri; kronik kabızlık, fazla ıkınmak ve hamilelik sonucu oluşan damar genişlemeleridir. Hamilelikte hormon miktarının değişimi de damarlarda genişlemeye sebep olabilmektedir. Ayrıca hareketsiz bir yaşam tarzı sürmek, şişmanlık, makat bölgesine zarar verecek sporlar yapmak ve bağırsak bölgesinde oluşan tümörler basur oluşumuna sebep olan faktörlerdendir. İç basur ve dış basur olmak üzere iki tip basur bulunmaktadır. İç basur da makatın kapanmasını sağlayan kasların üzerindeki toplardamarların genişlemesi sonucu meydana gelir. Bu toplardamarlar dışarı doğru sarkar ve elle basınç uygulandığında içi boşalır. Sonuç alarak kanama ve iltihaplanma meydana gelir. Dış basurda ise makatın kapanmasını sağlayan kasın altındaki toplardamarın genişlemesi sonucu oluşur. Çoğu zaman hastanın makat bölgesinde kaşıntı ve yanma gibi şikayetleri vardır. Dışkılama sonucu ağrı artar. Hekim muayene ile makat bölgesinde oluşmuş çatlakları görebilir. Basur olduğunuzdan şüphe ediyorsanız uzman bir genel cerraha muayene olmanız gerekmektedir. Basur 4 farklı seviyede bulunur. 1. seviye de kanama ve hafif ağrı gözükür. Son seviyeye kadar bu şikayetler giderek artar ve 4. seviye de artık basur geriye itilemez. Ayrıca tümör oluşumu var mı diye kontrol etmek için retroskopi denilen anal bölgenin içini kontrol amaçlı bir yöntemle incelenir. Çünkü basur aynı zamanda bağırsak kanserine yol açabilmektedir.

Günümüzde hemoroidal hastalıklar cerrahi veya cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Hastalığın derecesine, sıklığına ve şiddetine göre tedavi yöntemleri uygulanır. Tedavide amaç yıllar içerisinde oluşan esnemiş asıcı bağlar ve bu bağlardaki sarkmış hemoroid memelerinin yeri tespit edilerek, yeni asıcı bağların oluşmasını sağlamaktır. Doktor kontrolünde tedaviye devam edilirse rahatlıkla olumlu sonuçlar alınabilir.

Tags:

Bir cevap

  1. Hasta Mehmet dedi ki:

    Merhaba
    Yaklaşık iki senedir zaman zaman nükseden Hemoroid – basur rahatsızlığım var. Ve çok ciddi şekilde rahatsızlık vermektedir.
    Göründüğüm doktorlar ameliyat olmam gerektiğini belirtiyorlar. Ancak hemoroid – basurun tekrarlayıp tekrarlamaması konusunda kesin bir şey söyleyemeyiz diyorlar.
    Ben de açıkçası ameliyat olduğum halde hastalık tekrarlayacak ise neden ameliyat olayım diyorum. Açıkçası bu şartlarda ameliyat olmak hiç işime gelmiyor. Ancak çok da rahatsızım.
    Bu illet hemoroid hastalığının başkaca bir tedavi yolu yok mu?
    Ya da ziyaretçilerimiz arasında daha önce ameliyat olan arkadaşlar varsa yaşadıklarını anlatarak paylaşabilirlerse çok sevinirim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.