Kanal Tedavisi Nedir Nasıl Yapılır

Kanal Tedavisi Nedir Nasıl Yapılır

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal tedavisi dişin pulpa tabakasının (iç kısımda bulunan yumuşak, damarları ve sinirleri içerisinde barındıran tabaka) kendini onaramayacak şekilde hasara uğraması sonucunda ölmesi, enfekte olması yada fiziksel etkilere maruz kalarak kırılması nedeniyle uygulanan bir işlemdir. Çoğunlukla kırılan diş ve derin çürüklerde görülen bir durumdur. Derin çürüklerin oluşabilmesi için çürük durumunun önemsenmemiş olması gerekir.Çünkü diş çürümeye başladığında, dişlerde hassasiyet başlar. Diş bakımına önem veren biri dişlerini düzenli olarak kontrol ediyor demektir. Bu şekilde çürük derinleşmeden basit bir diş dolgusuyla kolaylıkla müdahale edilebilir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal Tedavisi Nedir Nasıl Yapılır
Kanal tedavisi dişin pulpa tabakasının (iç kısımda bulunan yumuşak, damarları ve sinirleri içerisinde barındıran tabaka) kendini onaramayacak şekilde hasara uğraması sonucunda ölmesi, enfekte olması yada fiziksel etkilere maruz kalarak kırılması nedeniyle uygulanan bir işlemdir.

Diş kökündeki sinirlerin bulunduğu hatta, anestezik madde verilerek diş uyuşturulur. Daha sonra cerrahi aletler yardımıyla çürük bölgesi oyulur. Eğe adı verilen kancalı cerrahi aletler yardımıyla hastalıklı ve yumuşak kısım çıkarılır. İçerisinde geri kalan artıklar (sinir ve artık dokular) çıkarılarak dişin iç bölgesi tamamen temizlenir. Bu işlem dişin durumuna bağlı olarak tek seansta bitebileceği gibi 3-4 seansta sürebilir. Tek seansta bitmemesi durumunda, açık pozisyondaki diş kökünün iltihaplanmaması için geçici dolgu yapılır. Seanslar arasında geçici dolgunun çıkarılma aşamasında, dişin iltihaplanma durumunun gözlenmesi gerekmektedir. İltihaplı bir dişte kanal tedavisinin son aşamasına geçmek anlamsızdır. Asıl amaç mikroorganizmaları ve verdiği hasarı ortadan kaldırmak olan kanal tedavisinde, içeride mikroorganizma üremesine izin verilirse dişin içten çürümesine sebep olur.

Dişte iltihap olmadığının anlaşılması durumunda özel bir dolgu maddesi, diş köküne yerleştirilir. Üzerine yivli esnek vidalar yerleştirilir. Bu vidaların üst kısımları çıkabilmektedir. Bu işlemden sonra diş kökü kapatıldığından köke inecek bir enfeksiyon riski yoktur. Dezenfektan maddelerle dişin geri kalan kısmı her işlem öncesi ve sonrası temizlenir. Bir sonraki işlemde, yivli vidanın fazlalık kısmı çıkarılır ve üzerine aynı dolgu maddesinden yerleştirilir. Bu dolgu maddesi 2-4 saat içerisinde kurumaktadır. Dolgu maddesi kuruduğunda, tek taraflı olarak diş kökü seviyesine kadar diş yeniden oyulur ve platin yada paslanmaz mataryellerden imal edilmiş vidalar yerleştirilir. Daha sonra üst kısmı inley adı verilen porselen bir dolgu maddesiyle kaplanır.

Kanal tedavisi yapılan diş, sinirlerden temizlendiğinden ölüdür. Bu dişlere normal dişlerle aynı bakımın yapılması gerekir. Yoksa zaman içerisinde çürümesi kaçınılmazdır. Bazı durumlarda renginin sarı yada kahverengi renklere döndüğü olmuştur.

Porselen yada implant dahil yapılan hiçbir diş kendi dişinizin yerini tutmayacaktır. O yüzden diş çekimi kolay bir uygulama olsada, öncesinde dişi kurtarma yoluna gidilmelidir. Kanal tedavisi de dişi kurtarmak için yapılan en son tedavi çeşididir. Gerekli özen gösterilerek yapıldığında, büyük oranda başarı sağlar. Daha sonra inceltilerek üzerine porselen diş protezi yerleştirilebilir.

Tags: , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.