Ödem Nedir?
Ödem, birçok çeşidi olan ve kesinlikle önemsenmesi gereken bir sağlık sorunudur. Ödem, önemsenmezse eğer, daha farklı sorunlara yol açabilir. Bu sorunlara örnek olarak, beyin travmaları, damar tıkanıklıkları, böbrek rahatsızlıkları, kalp rahatsızlıkları gibi ciddi sorunlar gösterilebilir.
Ödem Neden Oluşur?
Ödem, insan vücudunun temel yapı taşı durumunda olan hücrelerin arasındaki sıvıda olması gerekenden daha fazla kan plazması birikmesi sonucu oluşur. Ödemlerin vücudun belli bir bölgesinde olması gibi bir durum söz konusu değildir. Ödemler, vücudun herhangi bir bölgesinde oluşabilirler. Ödemler, vücudun maruz kaldığı belli hastalıktan dolayı da olabilir. Eğer ödemi tetikleyen bir hastalık varsa önce o hastalık tedavi edilmelidir. Böylece ödeme neden olan hastalığın tedavi edilmesi neticesinde ödem de ortadan kalkacaktır. Üstelik bu durumda ödemin çıkarılması için cerrahi bir müdahaleye de gerek kalmamış olur.
Hastalık nedeniyle oluşan ödemlerde de hastalığın tedavisiyle iyileşme olmadıysa ilaç tedavisine başvurulur. Bu ilaçlar ayrıca ödem söktürücü özelliğine de sahiptir. Ancak tüm ödem söktürücüler böyle değildir. Bu tür ilaçlar, kişinin boşaltım ve dolaşım sistemini oldukça hızlı bir şekilde çalıştırır. Bu sayede ödem durumunun ortadan kalkması sağlanır.
Hastalık dışında ödem oluşmasına neden olan başka faktörler de vardır. Örneğin çok fazla ayakta durmak da ödem oluşumuna neden olan etkenler arasındadır.
Çoğu sağlık problemine neden olan genetik, ödem konusunda da etkilidir. Kişide genetik sebeplerden dolayı da ödem oluşabilir. Bu sebepten oluşan ödemler, cerrahi müdahaleyle kişinin vücudundan alınır. Bu operasyonun zorluk seviyesi, ödemin vücuttaki yeri ile alakalıdır. Bu nedenle bazı ödem operasyonları oldukça hassas ve kritik önem taşır.
Ödem oluşumuna neden olan bir diğer sebep de gerektiğinden az su tüketimidir. Su tüketimi insan yaşamında önemli bir yere sahiptir. Yapılan araştırmalara göre her insanın günde ortalama iki litre su tüketmesi gerekiyor. Eğer vücuda gerektiği kadar su girmezse vücut, bünyesinde olan suyu saklama ihtiyacı ile biriktirir. Bu durumdaki kişilerde ödem oluşma olasılığı da yüksektir.
Vücudunda ödem oluşan kişi mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve mutlaka bir doktor kontrolünde gerçekleşen tedaviyle ödem ortadan kaldırılmalıdır.