Tatlı Krizi ve Sebepleri

İnsan vücudunda yer alan kan şekerinin ani olarak yükselmesi durumunda veya ani bir şekilde düşmesi durumunda canımız tatlı bir şeyler yemek için can atar. Kriz haline gelen tatlı yemeği isteğinin birçok sebebi vardır. Tatlı krizi yaşamanızın temel sebepleri arasında kan şekerinin düşmesi yer alsa da kan şekerinin düşmesine neden olan etkenler vardır. Bu etkenler aktif hale geldiğinde her canlı tatlı krizi yaşar. Şeker bağımlılığı, sürekli glikoz ağırlıklı beslenme, uzun süreli diyet yapma, çeşitli hastalıkları geçirme, hormonal durumlar, psikolojik değişimler yaşamak gibi etkenler kan şekerini doğrudan etkiler.

Tatlı Krizinin Nedenleri

1 ) Şeker bağımlılığı;

Şekerli besinler ile uzun süreli beslenme durumunda vücudunuzun şeker eşiği yükselecektir. Bu durum belirli bir seviyenin altında vücudunuza şeker girmesi durumunda vücudunuzun ani tepkiler vermesine neden olur. Bu durumun adı şeker bağımlılığı olarak tanımlanmıştır. Şeker bağımlısı olan kişiler şekerli içeceklerin yanına mutlaka tatlı bir şeyler; ekler, pasta dilimleri ile şeker oranını yükseltir.

2 ) Glikoz Ağırlıklı Beslenme;

Glikoz ağırlıklı beslenen kişilerde doğal şeker alımı artar. Doğal şekerin etkisi yapay şekere göre çok daha yüksektir. Bu durumun farkında olmayan kişi zamanla şeker eşiğini çok yukarılara çeker. Beslenme alışkanlığının dışına çıktığında ise vücut yeterince şeker alamadığını anlar ve ani tepkiler verir. Bu şekilde beslenen kişilerde ani bayılmalar meydana gelmektedir. Şeker krizini basite indirgemek doğru değildir. Beslenme alışkanlıklarının aşama aşama değiştirilmesi bu durumun tedavisinde çok önemlidir.

3 ) Diyet;

Uzun süreli diyet yapanlar diyetin başlarında şeker krizi ile karşılaşırlar. Ancak bu durum aşama aşama geriletildiği için uzun sürmez. Uzun süreli diyetlerde ise beslenme alışkanlıkları şekerin minimum seviyeye inmesine neden olur. Bu şekilde beslenen kişilerde şeker eşiğinin üzerinde bir şekerin vücuda girmesi durumunda kan şekeri ani olarak yükselecek kişi kendisini tok ve enerjik hissedecektir. 30 dakika kadar süren bu durum sonrasında aksi yöne evrilecek ve kişinin şekeri ani olarak düşecek kişi hem tatlı krizine girecek hem de kendisini çok aç hissedecektir.

4 ) Hastalıklar;

Kişiler hasta olduklarında kullandıkları ilaçlar nedeni ile kan şekeri sürekli değişken olur. Bu durumda hasta olan kişi sürekli tatlı bir şeyler yemek için çabalar. Prospektüste yan etkiler kısmında iştah açılması olarak yer alan bu durum aslında kan şekerinin sürekli değişkenlik göstermesi durumudur.

5 ) Psikolojik ve Hormonal Durumlar;

Kişiler hormonal değişimler yaşadıklarında veya psikolojik olarak kötü durumda olduklarında tatlı yemenin kendilerine iyi geldiğine inanırlar. Şekerin vücuda girdiği andan itibaren mutluluk hormonu salgılatması nedeni ile kişiler tatlı yediklerinde mutlu olurlar. Bu durumu kanıksayan ve sürekli tatlı yiyerek mutlu olmak isteyen kişilerin kan şekerleri de sürekli değişkenlik gösterir. Kan şekerinin sürekli değişkenlik göstermesi bir süre sonra kişilerde tatlı krizleri görülmesine neden olur.

Tatlı Krizi Nasıl Kontrol Edilir?

Tatlı krizini kontrol etmek için kan şekerinin düzenlenmesini sağlamak gereklidir. Kan şekeri sağlıklı bir insanda olması gereken düzeylere indiğinde krizler sona erer. Bunun için öncelikle üç gün boyunca aynı saatlerde kan şekeri ölçümü yapılması gereklidir. Üç günün verilerine göre şeker düzeyinizi görebilirsiniz. Şeker düzeyiniz yüksek ise beslenme listenizdeki şekerli yiyecekleri aşama aşama azaltmalı, düşükse beslenme listenize şeker düzeyini artıracak yiyecekler eklemelisiniz. Ortalama olarak 3 haftalık bir periyot boyunca her hafta beslenme listenizi düzenleyerek kan şekerinizi düzenleyebilir ve tatlı krizlerinizden kurtulabilirsiniz. Kan şekerinizi düzenlediğinizde saha sağlıklı ve öz güveni yüksek biri olarak yaşamınıza devam edebilirsiniz.

Tags: , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.