Tüp Bebek Tedavisinde Baba Adayının Durumu

Tüp Bebek Tedavisinde Baba Adayının Durumu

Tüp bebek tedavisinde maliyet önemli bir boyut ama işin bir de anne va baba adayını etkileyecek fiziksel ve ruhsal yönleri bulunmaktadır. Anne adayı gebe kaldıktan sonra tüp bebek yolculuğunun tatlı bir dönemi başlamaktadır. Ancak işin asıl önemli kısmı gebelik dumunun gerçekleşmesine kadar geçen süreçtir. Gerçi bu süreçte tüp bebek tedavi işlemleri anne adayına uygulanmaktadır ve bütün yük anne adayının üzerindedir ama baba adayı da bu gelişmelerden uzak kalmamaktadır. Tedavi süreci boyunca baba adayları da bir takım ruhsal sıkıntılar yaşamaktadır.
Tüp bebek tedavi süreci, anne adayı açısından kolayca üstesinden gelinecek bir bir süreç değildir. Bir yandan tedavi uygulamaları boyunca her gün iğne olmak ve ilaç kullanmak zorunda kalacaktır. Bir yandan da günlük yaşam standardını devam ettirmek zorundadır. Hele bir de çalışan bir kişiyse çalışma yaşamının güçlüklerine katlanacaktır. Böyle olunca aksi ve sinirli davranışlar sergilemesi ya da bazı huysuzluklar yapması kaçınılmazdır.

Tüp Bebek Tedavisinde Baba Adayının Durumu

Bu durumda tüp bebek tedavi sürecinde baba adaylarının durumu ne olacak? Bir kere en büyük sorumluluk, baba adayının tedavinin her aşamasında mutlaka eşinin yanında bulunmasıdır.
Anne adayları tüp bebek tedavi süresinde bir takım ilaçlar alacak alacağı ve bazı fiziksel işlemlere maruz kalacağı için sağlıklı olmak zorundadır. Uygulamaların başarılı sonuç verip vermemesi konusunda hep korku ve endişeleri olacak, bu ise ister istemez stres yaratacaktır. Stres, tüp bebek tedavisinin başarısında son derece kötü bir faktördür. Anne adayının ruh sağlığının iyi olması, psikolojisinin düzgün olması, moralinin yüksek olması ve huzurlu olması gerekmektedir. Bu noktada baba adayına çok iş düşmektedir.
En önemlisi baba adayları sabırlı olmak zorundadır. Anne adayının yaşadığı olumsuzluklar baba adayının yaşamını da mutlaka etkileyecektir. Yine de eşlerinin bütün kaprislerini alttan almak ve huysuzluklarını görmezden gelmek zorundadır.
Tedavi sürecinde bebeğin oluşumu ve sağlıklı gelişmesi eşlerin stresten uzak ve huzurlu olmalarına bağlıdır. Anne adayının en hassas olduğu bu dönemde baba adayının kaygısız ve anlayışsız davranması ve bu durumu umursamaması son derece hatalıdır. Kısaca bu süreçte baba adaylarının sıkıntılı, huzursuz ve sinirli olmaya hakları yoktur. Nasıl bebek sahibi olma kararı ortak alındı ise, yükün de birlikte kaldırılması gerekmektedir.
Uzmanlara göre tüp bebek tedavi süreci, normal yaşama göre çok daha sıkıntılı bir süreç olduğundan, baba adaylarının bunun bilincinde olmaları ve kendilerini bu döneme hazırlamaları, ona göre hareket etmeleri gerekmektedir.
Yapılan araştırmalara göre, çocuk sahibi olamayan çiftlerin hemen hemen yüzde 50’sinde erkek ile ilgili problemler tespit edilmiştir. Bu yüzden baba adayının da fiziksel tedaviye ihtiyacı olabilir. Örneğin testislerin inmemiş olması, veya testislerin damar yapısındaki bir takım bozukluklar ya da çocukluk döneminde geçirilen bazı hastalıklar erkeklerde çocuk sahibi olmayı engelleyebilir. Daha kötüsü, sperm çıkışının olmaması erkeklerde en ağır kısırlık problemidir. Böyle bir rahatsızlık doğuştan gelebilir veya sonradan ortaya çıkabilir. Sperm yapısındaki bozukluklar ise günümüzde düzenli ilaç kullanımı ile giderilebilmektedir.
Kısaca kısırlık nedenleri doğru tespit edilmiş olmalı ve erkekten kaynaklanan bir problem varsa bu durum baba adayı tarafından cesaretle kabul edilmeli ve gerekli tedavi yoluna gidilmelidir.

Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.