Uyku Hastalığı Belirtileri Tedavisi

Uyku Hastalığı Belirtileri Tedavisi

Uyku hastalığı, (Afrika Trypanosoma Enfestasyonu) Afrika kıtasının doğusunda, tropikal bölgelerinde ve Botswana’ya kadar olan güney bölgelerinde görülen, tek hücreli Trypanosoma brucei gambiense ve Trypanosoma brucei rhodiense parazitlerinin neden olduğu bir hastalıktır.

Uyku Hastalığı Belirtileri

Uyku hastalığı çeçe sineğinin ısırması sonucu bulaşır. Çeçe sineğinin ısırdığı bölgede birkaç gün içerisinde sertleşme ve yaralar oluşmaya başlar. Isırılan bölgeye yakın lenf nodlarında büyüme görülür.

Uyku Hastalığı Belirtileri Tedavisi

Uyku hastalığında migren benzeri şiddetli baş ağrısı, uykusuzluk, kansızlık ve cilt döküntüleri görülür. Migren ağrısının aksine, sessizlik ve karanlık gibi durumlarda ağrıda azalma olmaz .

Hastalığın ileri aşamasında vücuda giren parazit kan yoluyla beyine ulaşır. Beyinde iltihaplanmaya sebep olan parazit, özellikle beynin uyku merkezinde yoğun iltihaplanmaya sebep olur. Bundan dolayı hastalığın ilerleyen sürecinde uykuya eğilim çok fazladır. Hastalığa bu nedenle Uyku Hastalığı denilmiştir. Uykuya eğilimin yanında, beyindeki nörolojik faaliyetlerin azalması ya da bloklanması sebebiyle felç, bayılma, kişilik değişikliği, konuşma ve yürümede bozukluklar, kalpte ritim bozukluğu, ishal, dalakta büyüme, adet düzensizliği, aşırı kilo kaybı ve nefes darlığı gibi belirtiler hastalığın ilerleyen safhalarında görülmektedir. Belirtilerden de anlaşılacağı üzere hastalık tedavi edilmez ise yüksek oranda ölümle sonuçlanır. İnsandan insana bulaşmaya dair herhangi bir vaka mevcut değildir.

Uyku Hastalığından Korunma

Uyku hastalığına karşı kullanılan bir aşı bulunmamaktadır. Tedavi sürecinde de semptomatik tedavi yöntemleri kullanılır. Hastalığın insan vücuduna geçmesine sebep olan çeçe sineğine karşı alınan koruyucu tedbirler, bu hastalığın korunma aşamasındaki tek yöntemdir. Çeçe sineğinden uzun kıyafetler giyerek kurtulmak mümkün değildir. Çünkü çeçe sineği kıyafet üzerinden bile ısırabilmektedir. Çeçe sineği diğer sinek türlerinin aksine gündüz ısırdığından, gece kullanılan sinek kovucu gibi böcek uzaklaştırıcı ürünler korunmada yetersiz kalmaktadır. Cibinlik ve yatak koruyucu gibi ilave tedbirler alınarak çeçe sineğinden mümkün olduğunca korunmaya çalışılmalıdır. Çeçe sineğinin yoğun olarak üreyebileceği bataklık ve kirli su birikintilerinin olduğu bölgelerden uzak durulması önemlidir.

Uyku Hastalığı Tedavisi

Uyku hastalığı tedavisi zor olan bir hastalıktır. Beyindeki iltihaplanma sebebiyle ilerleyen safhalarda beyin hasarlarına yol açmaktadır. Hastalık belirtilerinin görüldüğü durumlarda acil tıbbi yardım alınmalıdır. Hastalığın ilk döneminde yapılan tıbbi müdahalelerde tedavi süreci başarılıdır. Ancak ilerleyen aşamada oluşan geri dönüşsüz beyin hasarı sebebiyle, ileri vakaların çoğunluğunda ölüm görülmektedir.

Tags: , , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.