Varis Tedavi Yöntemleri

Varis Tedavi Yöntemleri

Varis Nedir?

Varis hastalığı basınç hastalığıdır. Yerçekiminin tüm yükünü kaldıran bacaklardaki toplar damarlar içindeki kapakçıkların bozulmasıyla damar içi kan akışı yavaşlar, damar çapları artar, uzar ya da kırılır. Bütün bu bulgular damar içi kapakların gereği gibi çalışmamasından kaynaklıdır. Daha çok ayakta ya da uzun süre masa başında hareketsiz çalışmak zorunda kalan mesleklere sahip kişilerde görülmektedir. Ülkemizde 20 ila 70 yaş arasında % 50 civarı insanda görülmektedir.

Varis Sebepleri

Genetik faktörler: Kişilerin büyüklerinde görülmüş olması sonraki nesillerde görülme riskini arttırmaktadır.
Gebelik: Kadınlarda tekrarlayan gebelikler en baş sebeplerindendir.
Hareketsiz yaşam: Sürekli ayakta durmak ya da sürekli oturmak.
Kadınların giyim şekli: Vücudun havalanmasını engelleyecek kadar dar giyimler şekli varisleri tetikleyen diğer bir faktördür.

Varis Belirtileri

Bacakta bileklerde, topuk ve tabanda hissedilen ağrı, sancı, kaşıntı, yorgunluk, ayakların vücudu taşıyamaz hale gelmesi, ayaklarda daha çok bilek çevresinde ve bilek diz arası kısımda gözlenen şişlikler varis belirtilerindendir. Daha ilerlemiş vakalarda özellikle geceleri yaşanan kas krampları, daha da ileri boyutta bacaklarda yaralar ortaya çıkmasıdır.

Varis Teşhis Süreci

Fizik Muayene: İlk olarak hasta varisten şüpheleniyorsa konuyla ilgili hangi branştaki doktora gitme konusunda bilinçsizdir. Genel cerrahi, ortopedi, plastik cerrahi ya da dermatoloji gibi alanlara yönelmektedirler. Bu hususta kesinlikle bir kalp damar cerrahına gitmelidirler. Mümkünse bu branşta varis konusunda uzman olan bir doktor tercih edilmelidir.
Doppler Çekimi: Varisin hangi şiddette olduğunu anlamak için renkli dobbler ultrason denilen damar ultrasonu çekimi yapılır.

Tedavi Tercihi: Varis hastalığının çok çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Doktorunuz farklı tedavi yöntemlerinden size uygun olanı uygulayacaktır.

Varis Tedavisi Yöntemleri

Tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi sonuç vermektedir. Teşhis tam olarak konduktan sonra hastaya uygun tedavi yöntemi belirlenir.

Varis Çorabı Tedavisi: %75-80’inde kompresyon adı verilen basınçlı çorap tedavisi ile birlikte kullanılan ilaç tedavisi yeterlidir.

Standart Cerrahi Tedavi: Bu yöntemde hastalanmış varisli toplar damar çıkarılır. Hastalar daha çok özellikle kadınlar estetik kaygılarından dolayı varislerinden kurtulmak ister. Şayet cerrahi operasyon yapılırsa bu sefer de hastada kesi izi kalacaktır. Hal böyle olunca tedavi tam olarak hedefine ulaşamamış, hasta bir estetik sorundan kurtarılmış fakat başka bir estetik sorunla yaşamaya mahkum edilmiş olacaktır. Günümüzde ilerleyen tıp sayesinde yöntem çok tercih edilmeyip daha profesyonelleri yerini almıştır.

Ameliyatsız Lazer ve Radyofrekans (RF) Tedavisi: Özellikle kozmetik seviyede veya hafif derecedekiler için tercih edilen lazer, radyofrekans cihazlarıyla uygulanan tedavi yöntemidir. Damar içi yöntemi olan bu dışarıdan uygulanan işlemle varisli damar devre dışı bırakılır. Hastalıklı bölge boyunca iğne yardımıyla yapıldığından, sanıldığından kısa sürmemekte lokal anestezi gerektirmektedir. Ameliyathaneye girmeden muayenehane ortamında sorun çözülüp hasta evine gönderilmektedir. Operasyon kolay gibi görünse de yüzeysel bir ışın tedavisi uygulandığından profesyonel yapılmadığı takdirde bacakta yanıklara sebep olabilmektedir. Bu yüzden bu işlem için kullanılan cihazı bir estetisyen, güzellik uzmanı değil bu branştaki bir doktorun kullanması gerekmektedir.

Köpük Tedavisi: Yüzeysel varisler için tercih edilir. Ultrason altında uygulanır. Tek seansta 20 dakikada tamamlanır. Hasta hemen yürüyüp normal hayat akışına devam etmektedir.

Yapıştırıcılı Tedavi Yöntemi: Tavsiye edilen ve en son teknolojik yöntemdir. Ayak bileği ya da diz hizasından yapılan lokal anestezi ile bir katater (spagetti makarna hacminde bir plastiktir) ile kasıktan ya da bilekten içeriye bir yapıştırıcının verildiği damarın kapatılması işlemidir. Kullanılan yapıştırıcı hastaları korkutacak ya da hastada şüphe bırakacak bir yapıştırıcı olmayıp tıbben faydası kanıtlanmış bir yapıştırıcıdır. Tedavi yaklaşık birkaç dakika sürer. Sonrasında hasta çorabını giyip masadan kalkıp gidebilir. Herhangi başka bir bandajlama gibi işleme gerek yoktur. Hastalar günlük hayatlarına rahatlıkla devam edebilirler. Diğer yöntemlerdeki yan etkiler olan ağrı, acı, morlukların olmaması varis hastalığında en son bulunmuş yapıştırıcılı tedavinin tercih edilirliğini arttırmıştır. Söz konusu bu teknik gelecekte de kullanılacaktır.

Varis Tedavisi Gecikince Ne Olur?

Şayet bu konu ihmal edilip tedavide geç kalınırsa problem estetik kaygıdan çıkıp çok daha ciddi yaralara ve toplar damar tıkanıklığına sebep olur. Sorunlu bölgedeki pıhtının akciğere gitmesi sonucu hayati risk oluşturacaktır. Bunlardan dolayı “varislerle yaşamayı kadermiş gibi gören algı” tamamen kişilerin kendilerini kandırmalarıdır. Bizim size tavsiyemiz varisleriniz varsa hafife almayıp, en kısa sürede bir kalp damar cerrahına görünmenizdir.

Hastaların Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

1. Varisler bir kader değildir. İhmalin sonucu da olabilir.
2. Kilo almamaya dikkat etmek, gıda olarak şeker ve undan uzak durmak gerekir.
3. Ayak bakımına dikkat edilmelidir.
4. Sıcağın damarları genişlettiğinden dolayı varisleri tetikler. Bu yüzden varis hastalığı olanlara hamam, sauna, sıcak duş yasaktır.
5. Denizde güneşlenirken bacakların üstü örtülmelidir. Bacaklar kuma gömülmemelidir.
6. Ortopedik bir ayakkabıyla yürüyüş yapılmalıdır.
7. Hareketsiz bir yaşamdan hareketli yaşama geçilmelidir.

Tags: , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.