Stent Nedir Çeşitleri Nelerdir

Stent Nedir Çeşitleri Nelerdir

Stent, damar açmak için kullanılan 3-4-5 mm çapında 1-2 cm uzunluklarındaki çelik kafes ya da kalıptır. Daha çok paslanmaz çelikten yapılır ama farklı materyallerden yapılanları da vardır. Çıplak ve ilaç kaplı olmak üzere iki türlüdür. Riskin büyük olduğu hastalarda damarı daha uzun süreli açık tutması için ilaç kaplı stent kullanılır. Çıplak stendin takıldığı damarın tıkanma oranı % 20-30 iken ilaç kaplı stentlerde bu oran sadece % 3 ila % 10 arasında değişmektedir. Bir de son teknoloji olarak vücutta eriyebilen türü icat edilmiştir. Bunların üretildikleri malzeme itibariyle zamanla konuldukları damar içinden kaybolurlar. Ne çeşit stent takılacağını hekim hastanın ihtiyacına göre belirler. Stent takıldıktan sonra metal olmasından ötürü kanda pıhtılaşma olabilir. Bu olası durum için ilaç tedavisi uygulanır. Bundan sonraki süreçte de hasta sürekli hekim kontrolünde olmalıdır.

Hangi Durumlarda Vücuda Stent Takılır

Aşırı kilolu olmak, fiziki anlamda hareket eksikliği, alkol ve sigara kullanımı, şeker, frengi ve gut hastalığı, psikolojik bozukluklar, aşırı yağlı beslenmeyi tercih etme, kanamalardan kaynaklanan problemler, kandaki demir eksikliği gibi çeşitli sebeplerle damar tıkanıklıklarından ziyade daralma olmuş damarları genişletmek için kullanılır.

Aşağıdaki Bulguları Hissediyorsanız Stent Takılması Gerekebilir

1. Sağ Kolda ve sağ bacakta kuvvet kaybı, hissizlik, uyuşma
2. Ayaktayken denge bozukluğu
3. Baş dönmesi, unutkanlık, geçici görme ve konuşma kaybı
4. Daha ileri boyutlarında bayılmalar yaşanır daha da ötesi felç gelir
5. İlerlemiş yaş

Nerelerde Stent Tedavisi Uygulanır

Öncelikle stent vücudu komple saran ve vücuttaki kan dolaşımını sağlayan damarların vazifelerini daha sağlıklı yapmaları için genel olarak damar içlerinde kullanılır. Organ bazlı olarak da:
Kalbi besleyen koroner damarların darlıklarında,
Böbreklerde,
Beyin damarlarında,
Bacaklarda,
Yemek borusunda,
Safra yollarındaki damarların yukarıda belirtilen sebeplerden dolayı daralmalarında kullanılır.
Bütün bu yazdıklarımızın takibi için bir kalp damar cerrahı, kardiyolog, nörolog, beyin ve nöroşirurji cerrahına görünmeyi ihmal etmeyiniz. Tedavinizin takibi teşhisi kadar önem arz etmektedir. Artık tıp çok ilerledi. “Bir şey çıkar aman başıma iş açılır, bana birşey olmaz” yanılgılarıyla kendinizi kandırmayınız.
VÜCUDUNUZUN BELİRTİLERİNE DUYARLI OLUN Kİ O DA SİZE CEVAP VERSİN!

Tags: , , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.