Aşılama Neden Başarısız Olur

Aşılama Neden Başarısız Olur?

Aşılama tedavisi ile gebe kalmak isteyen çiftler, yöntem uygulandığı takdirde % 100 oranında gebelik oluşmayacağını bilmeliler ve beklentilerini bu yönde tutmalıdırlar. Aşılama tedavisi bütün koşullar sağlandığı takdirde bile bazen başarılı olmayabilir. Bu durum da nedeni tam olarak bilinmeyen infertilite olarak tanımlanabilir. Aşılama yönteminde başarızlık nedenlerinde öncelikle anne adayının fizyolojik ve psikolojik koşulları üzerinde durmak gerekir. Anne adayının yaşı 35 yaşın üzerindeyse aşılama yöntemi başarız olabilir. Kadınların yaşı ilerledikçe gebe kalma ihtimalleri zayıflar. Yumurtlama yani ovulasyon düzenli olmaz. Üretilen yumurtaların sayısı ve kalitesi düşer.

Anne adayının üreme sistemi ile ilgili tedavi edilmemiş bozukluklarda aşılama yönteminde başarısızlık görülmesine neden olabilir. Anne adayında polikistik over gibi kistlerin varlığı, endometrium tabakasının gebeliğinin tutunmasında engel teşkil etmesi, servikal yetmezlik gibi durumlarda gebelik oluşsa bile, tedbir alınmadığı hallerde gebeliğin tamamlanması söz konusu olmayabilir.

Alınan sperm hücrelerinin kalitesi de aşılama yöntemindeki başarıyı etkiler. Yeterli miktarda sperm hücresi elde edilememesi veya spermlerin hareketlilik oranlarının zayıf olması aşılamada başarısızlığa neden olabilir. Spermin yumurtayı dölleme yeteneğindeki zayıflığın nedenleri arasında sigara ve alkol kullanımı, diyabet gibi kronik hastalıklar, aşırı kilo, ileri yaş, stres sayılabilir. Antioksidan ilaçlar ve beslenme ile sperm kalitesi arttırılabilir.

Aşılama yöntemi tedavisi sırasında hekimin verdiği ilaçlar düzenli kullanılmalı, iğneler aksatılmadan yaptırılmalıdır.

Ayrıca kontrol için hekim çiftleri çağırdığı zaman muhakkak gidilmeli, muayene ve kontroller aksatılmamalıdır. Özellikle yumurta çatlatma enjeksiyonu yapıldıktan sonra, 36 saat içinde aşılamanın yapılması gerekmektedir. Hekimin talimatlarına ve tavsiyelerine mutlaka uyulmalıdır.

Anne adayı psikolojik olarak hamileliğe ve aşılama yöntemine hazır olmalıdır. Bu konuda çok rahat olmayan anne adaylarında aşılama yönteminde başarısızlık oranı oldukça yüksektir.

Aşılama yönteminde kullanılan malzemelerin özellikle kataterin kalitesi de başarıyı etkiler.

Aşılama yöntemi tekniğine hakim olan bir doktor tarafından yapılmalıdır. Bu konuda yeterli tecrübeye sahip olmayan hekimlerin yaptığı uygulamalar da başarısızlığa neden olur. Ayrıca aşılama yönteminin yapılacağı kliniğin laboratuarlarında sperm yıkaması yapılırken kaliteli ve dölleme yeteneği yüksek spermlerin seçilebilmesi için, gelişmiş tekniklerin ve cihazların varlığı da, aşılama yönteminde başarısızlık olasılığını azaltır. Bu nedenle klinik ve hekim seçimi dikkatli yapılmalı, iyice araştırılmalıdır.

Tags: ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.