Hazır Yoğurtlar Niçin Zararlıdır ?
Türk kültüründen tüm Dünyaya ismi değiştirilmeden yayılmış olan, yüksek besin değerlerine sahip yoğurt, her asırda şifa niyetine tüketilmiş bir gıda ürünü olarak ve bazı hastalıklarda da ilaç olarak kullanılmıştır.
B12 vitamini, potasyum, kalsiyum, folik asit, protein açısından oldukça zengin olan yoğurt, sütün fermantasyon yani mayalanması yoluyla elde edilmektedir.
Her derde deva yoğurdun faydaları saymakla bitmez
-Enfeksiyonlarla mücadele edip bağışıklık sisteminin kuvvetlendirir.
-Kemikleri güçlendirir
-Tansiyonu normal seviyede tutar.
-Zararlı mikropları bağırsaklardan temizleyip bağırsak düzensizliğini giderir
-Sindirim sistemini güçlendirir
-Kanser tedavisinde kullanılır
-Diyabet riskini azaltır
-Cildi güzelleştirir
-Vücuda detoks yaparak fazla kilolardan kurtarır
Yukarıda belirttiğimiz faydalar, bugün piyasaya hakim olan hazır veya endüstriyel olarak adlandırılan yoğurtlarda maalesef bulunmaz. Aksine bu tür yoğurtların tüketilmesi pek çok hastalığa da davetiye çıkarmaktadır.
Hazır Yoğurt Zararlıdır
Yoğurt esasında, probiyotik dediğimiz yararlı bakteriler ve prebiyotik dediğimiz, yararlı bakterilerin bağırsakta çoğalmasını sağlayan canlıları içerisinde barındıran bir gıdadır. Ancak hazır yoğurtlar homojenize sütler kullanılarak üretilir. Homojenize sütler ısıl işlemelere tabi tutulduğundan dolayı, sütün içerisinde bulunan zararlı bakteriler yanında faydalı bakterilerde yok olur.
Isıl işlemle, süt içerisinde bulunan proteinlerin moleküler yapısı değişir.
Ayrıca homojenizasyon işlemi nedeniyle süt içerisindeki kaymağı oluşturan yağ parçacıkları yüksek ısı ve basınç ile sütün içerisine püskürtme yöntemiyle karıştırılır ve bu şekilde pek çok özelliğini yitirdiğinden dolayı vücuda girdiğinde sindirilmeden direk kana karışır.
Dolayısıyla homojenize edilmiş sütlerden elde edilen homojenize yoğurt ekşime özelliği olmayan, antioksidan özelliği kaybolmuş, bağırsak düzenleyici etkisi sıfırlanmış, tamamen yapay bir ürün olmaktadır.
Hazır yoğurtlar içerisinde bakteri bulunmadığı ve çeşitli katkı maddeleriyle hazırlandığı için çok uzun süre bozulmadan kalabilirler.
Hazır Yoğurtlara Eklenen Katkı Maddeleri
Türkiye’de süt ve yoğurdun pazar hacmi çok geniştir. Bu nedenle hazır yoğurtlar üretilirken, geleneksel olarak mayalandırılmış ev yoğurtlarının tadını ve görüntüsünü yakalaması için pek çok katkı maddesi kullanılarak üretilirler. O katkı maddelerinden birkaçı şunlardır:
Süttozu, Jelâtin, Nişasta: Bu maddeler yoğurdun su tutması ve kıvamını artırmak amacıyla kullanılır (Jelâtin, domuzun veya sığırın derisinden elde edilir).
Hazır Kaymak: Homojenize sütten elde edilen hazır yoğurtlar kaymak oluşturamadığı için üzerine kaymak olarak, içerisine çoğu margarin olan yağlar ve tereyağı aroması eklenerek oluşturulan yapay kaymaklar hazırlanıp enjekte edilmektedir (hileler o derece büyümüştür ki, bazı iddialara göre üretilmiş yoğurtların üzerine peçete konulur ve yoğurdun içerisinde bu şekilde emdirilerek kaymak haline getirilir).
Streptococcus thermophilus Ve Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus: Yoğurdun mayalanması amacıyla kullanılan bu bakteriler genetikleri değiştirilerek üretildiği için gerçek yoğurt mayası değildirler.
Natamisin: Yoğurdun küflenmesini engellemek amacıyla eklenir. Özellikle hamilelere ciddi zararlar veren bir maddedir.
Hazır Yoğurtların Konulduğu Plastik Kaplar Kanserojen midir?
İçeriğinde türlü katkı maddeleriyle yoğurt olma özelliğinden çıkmış hazır yoğurtların bir başka tehlikesi de üretimlerinde kullanılan kaplardır. Plastiklerin sağlığa zarar verdiği artık pek çok bilimsel makaleyle ispatlanmıştır.
Bütün zararlarına rağmen hazır yoğurt almak isteyenler için, kabın altında üçgen şeklinde bir geri dönüşüm işareti mevcuttur. Bu işaretin içerisinde yazan rakamlar eğer 3,6 veya 7 ise veya hiçbir rakam yazmıyorsa kesinlikle o yoğurt alınmamalıdır. Eğer 5 rakamı varsa yoğurt alınabilir.