Diş Beyazlatma Konusunda Merak Edilenler

Diş Beyazlatma Konusunda Merak Edilenler

Dişler hangi yöntemlerle beyazlatılır?

Dişler iki türlü beyazlatılır.

1.    Ofis tipi

2.    Ev tipi

Ofis tipi beyazlatmalar kendi içinde çeşitli gruplara ayrılırlar.

  • Canlı dişlere yapılan beyazlatmalar

Canlı dişlere yapılan beyazlatmalarda ışın cihazları, lazer cihazları veya herhangi bir ışın ya da lazer cihazları kullanmadan kimyasal olarak beyazlatma işlemi yapılır. Bunlardan en güvenli olanı ve hassasiyete en az neden olanı lazer cihazlarıyla beyazlatma işlemleridir. Diğer iki yöntemle de beyazlatma işlemi yapılabilir ve klinik olarak herhangi bir sorun yaşanmaz..

  •  Kanal tedavili dişlere yapılan beyazlatmalar

Kanal tedavili dişlere yapılan ofis tipi beyazlatmalarda ise, hastanın geldiği seansta uygulanan jeli iki-üç gün sonra değiştirilmek suretiyle bir-iki seansta yapılan kalıcı beyazlatma işlemleridir. Kanal tedavisi yapılmış dişlerin beyazlatma işleminin geri dönmesi çok nadir görülen bir tedavi şeklidir.

 Diş beyazlatma işlemi dişleri nasıl beyazlatır?

Diş beyazlatma işleminde genellikle jel olarak karbon peroksit ya da hidrojen peroksit kullanılır. Bu iki jel oksijenin parçalanmasını sağlayarak, dişin içerisindeki renklenmeyi ve ışık geçirgenliğini engelleyen, moleküllerin parçalanmasını ve onların yerine oksijen atomlarının bağlanmasını sağlar. Yani, dişin üzerine uygulanan jelin içerisindeki materyaller ile renklenmeyi sağlayan moleküller yer değiştirir. Böylelikle dişin rengi değişir. Fakat bu renk değişimi zaman içerisinde tekrar yenilen ve içilen gıdalarla yer değiştirerek yine dişin renklenmesini sağlar. Yani, yapılan beyazlatma işlemi tamamen kalıcı değildir. Bir süre sonra dişin renginde değiştirme olabilir. Geri döndüğünde ise yeniden beyazlatma işlemi yapılabilir. Fakat bunun sıklığı bir-iki yıldan önce olmamalıdır.

 Diş beyazlatma işlemini diş hekimi mi yapmalı?

Diş Beyazlatma Konusunda Merak Edilenler

Diş beyazlatma işlemi yapılırken uygulanan jeller minede etkili materyallerdir. Yani, mineye zarar vermeyen materyallerdir. Fakat dentin denilen minenin altındaki doku eğer açıktaysa ve bu dokuya materyal uygulanırsa, hastada ciddi hassasiyetler meydana gelebilir. Eğer bir hastanın minesinde zararlar, çatlaklar varsa veya dentin dokusu açıktaysa bu hasta diş hekimine gitmeden dışarda herhangi bir beyazlatma materyalleriyle dişini beyazlatmak isterse, dentin dokusuna beyazlatma işlemi uygulanacağı için, hiç geçmeyen ve çok şiddetli hassasiyetler meydana gelebilir. Diş hekimi bu işlemi klinikte yaparken ya da ev tipi beyazlatmalarda ölçü alarak yaptırdığında, bu tür dokuları koruyacağından, dişe herhangi bir zarar vermez. Eğer hassasiyet olursa, diş hekiminin uygulayacağı florid jelleri ile bu hassasiyetler giderilebilir. Fakat kontrolsüz bir şekilde beyazlatmanın uygulanması, dişte geri dönüşü olmayan kanal tedavisine neden olabilecek problemlere neden olabilir.

 Herkes dişlerini beyazlatabilir mi?

Diş beyazlatma işleminde kullanılan jeller minede etkili materyallerdir. Doğal olarak, eğer minesinde kırılmalar, aşınmalar ve çatlaklar olan hastalarda diş beyazlatma tercih edilmemelidir. Bu gibi hastalarda eğer ki diş beyazlatması yapılırsa, hastada çok ciddi geçmeyen hassasiyetlere neden olunabilir. Diş beyazlatması yapılmaması gereken diş bir grupsa; ”tetrasiklin renklenmesi” denilen çocukken kullanılan antibiyotiklere bağlı olan ve çok çeşitli renkleri içeresinde barındıran dişlerde de diş beyazlatma tercih edilmemelidir.

 Diş beyazlatma her tür renklenmede işe yarar mı?

Dişlerimizde zamanla görülen sarı ve kahverengi lekelerde diş beyazlatma işlemi daha başarılı olabilir. Bu lekeler genellikle yenilen gıdalardan, içilen sıvılardan ve zamanla oluşmaktadır. Bu dişlere beyazlatma yapıldığında sonuç gayet başarılı olmaktadır. Bunların dışında birde kanal tedavisi görmüş ve tek dişte yapılan beyazlatmalar yine çok başarılı sonuç vermektedir.

Koyu kahverengi ve gri renklenmelerde beyazlatma işlemi daha zor olabiliyor. Dişlerin gelişim çağında alınan, ”tetrasiklin” denilen bir takım antibiyotiklerin etkisi ile dişlerde meydana gelen çeşitli renklenmelerde ise beyazlatma işlemi yapıldığında, dişin içerisinde farklı renklenmeler olduğu için, beyazlatma yapıldığında bu renklenmeler çok daha açığa çıkacağı için beyazlatma işlemi tavsiye edilmemektedir.

Diş beyazlatma sonrasında beyazlık ne kadar kalıcı olur?

Diş rengi; ten rengi ve göz rengi gibi kişiye özgü bir renktir. Dişin içeriğini oluşturan organik ve inorganik malzemeler denilen maddeler dişin rengini belirliyor. Bunun birbirine göre oranı hastanın diş rengini belirler. Zaman içerisinde yaşın ilerlemesiyle beraber dişlerin rengi daha da koyulaşır. Fakat, bu koyulaşma beyazlatma işlemiyle gayet rahat bir şekilde eski rengine döndürülebilir.

Zaman içerisinde yenilen, içilen ve özellikle içerisinde yoğun renk pigmenti bulunduran vişne suyu ve kımızı şarap gibi gıdaların, minedeki porlu denilen delikli yüzeylerin içerisine girerek dişin rengini değiştirir. Beyazlaşma işlemiyle eski rengine getirilebilir. Fakat, kalıcı değildir.

Diş beyazlatma yapılırken acı hissedilir mi?

Diş beyazlaştırılırken herhangi bir anesteziye gerek duyulmaz. Hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Uygulama sırasında eğer dentin yüzeyine gelirse sadece hassasiyet hissedilir. Fakat bu hassasiyeti hissetmemesi için diş hekimi tarafından dentin denilen minenin alt tarafında canlı dokuya yakın olan tabaka kapatılır. Bu yüzden hasta tedavi sırasında bile herhangi bir hassasiyet hissetmez.

Bazen dişlerin minesindeki birtakım çatlaklar ve çok hafif hassasiyetler hissedilebilir. Bu da tedavi sonrası diş hekiminin uygulayacağı florid jelleri veya diş macunları kullanılarak hassasiyet engellenebilir.

Hangi dişlere beyazlatma işlemi uygulanabilir?

Canlı dişler, zamanla yaş ilerlediği için ya da çevresel faktörlerle rengini değiştirir. Bu tip dişlere beyazlatma uygulandığında dişler 1 ya da 2 ton beyazlar. Fakat, bu beyazlatma işlemi kalıcı değildir. Aradan zaman geçtikten sonra hastanın kullanın kullanım şekline bağlı olarak tükettiği gıdalar ve fırçalama alışkanlığına göre tekrar eski halini gelir. Bu gibi hastalarda tekrar beyazlatma işlemi yapılabilir. Fakat, bunun sıklığı 1 yıldan daha kısa sürede olmamalıdır.

Kanal tedavili dişlerde beyazlatma işlemlerinde ise, bir iki seansta beyazlatma işlemi uygulandıktan sonra kalıcı bir beyazlık sağlanabilir. Tekrar herhangi bir beyazlatma işlemi yaptırmaya gerek kalmaz.

Hangi dişlere beyazlatma işlemi uygulanabilir?

Canlı dişler, zamanla yaş ilerlediği için ya da çevresel faktörlerle rengini değiştirir. Bu tip dişlere beyazlatma uygulandığında dişler 1 ya da 2 ton beyazlar. Fakat bu beyazlatma işlemi kalıcı değildir. Aradan zaman geçtikten sonra hastanın kullanın kullanım şekline bağlı olarak tükettiği gıdalar ve fırçalama alışkanlığına göre tekrar eski halini gelir. Bu gibi hastalarda tekrar beyazlatma işlemi yapılabilir. Fakat bunun sıklığı 1 yıldan daha kısa sürede olmamalıdır.

Kanal tedavili dişlerde beyazlatma işlemlerinde ise, bir iki seansta beyazlatma işlemi uygulandıktan sonra kalıcı bir beyazlık sağlanabilir. Tekrar herhangi bir beyazlatma işlemi yaptırmaya gerek kalmaz.

Diş beyazlatma yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Diş beyazlatma işlemi yapıldıktan sonra öncelikle dikkat edilmesi gereken en önemli şey ağız hijyenidir. Sabah ve akşamları en az 2 kere dişler fırçalanmalı ve katı, sıvı gıdaları tükettikten sonra eğer dişleri fırçalama imkânı yoksa 1 bardak su içerek dişlerin fiziksel olarak temizlenmesi sağlanmalıdır.

Özellikle diş beyazlatması yapıldıktan sonraki 2 gün içerisindeki beyazlatma işlemi devam etmektedir. Bu yüzden özellikle beyazlattıktan sonraki ilk 2 gün içinde sigara, çay ve kahveyi çok az tüketmekte ve mümkünse hiç tüketmemekte fayda vardır. Çünkü beyazlatma işlemi devam edeceği için bu renkli gıdalar dişin beyazlamasına engel olacaktır.

 

Tags: ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.