Gastrit Nedir

Gastrit Nedir

Gastrit mide mukozasının akut yada kronik iltihabi bir hastalığıdır. Gastrit nedenleri; bakteriyel kökenli, virütik, kimyasal, otoimmün (SLE=Sistemik lupus eritamatozus), ilaçlar ve beslenme bozuklukları ile ortaya çıkabilmektedir.

Gastrit Belirtileri

Gastrit Nedir

Gastrit Belirtileri, kişide hemen hemen aynı şekilde görülür. Yemeklerden sonra oluşan şişkinlik, mide ağrısı ve gerginlik hissi, çoğu zaman iştahsızlık, bulantı ve kusma gastritte görülen belirtiler arasındadır. Kronik gastrit durumları midedeki interensik faktör eksikliğine bağlı olarak kişide B12 anemisi ortaya çıkabilmektedir. Kronikleşmeden önceki gastrit sorunu mukozada yüzeyel olarak başlar. İlerleyerek atrofik gastrite dönüşür.

Gastrit Teşhisi

Gastrit tanısının konulabilmesinde endoskobik görüntüleme ve biyopsi yöntemleri kullanılmaktadır. Çoğu zaman düzgün edinilmiş anamnez (hasta öyküsü) ile uzman hekim ilaç tedavisine başlamaktadır. Tedavideki amaç gastrite neden olan etkenin ortadan kaldırılması ve hastalığın tekrarlamaması şeklindedir.

Gastrit Tedavisi

Gastrit tedavisi süresi boyunca kişi beslenme düzenini yeniden gözden geçirerek, mide mukozasına zarar verecek yiyeceklerden kaçınarak tedavinin ilk adımı atmak zorundadır. Mide ağrısının görüldüğü durumlarda antiasit ilaçlar sıklıkla işe yaramaktadır.  Kontrol altına alınmamış gastritler zamanla mide ülserlerine neden olabilir ve bu durum ilerde mide kanamalarının başlangıcı olabilir. Hastanın ilaç tedavisini aksatmadan sürdürmesi çok önemlidir. Kullanılan ilaçlar arasında bulunan proton pompa inhibitörleri mide asit salgısını düzenleyerek mukozanın tahribatının azalmasına yardımcı olur. Özellikle baharatlı yiyecekler ve asitli içecekler mukoza tahribatının devam etmesine neden olur. Kişinin beslenme eğitimi bu aşamada çok önemlidir. Alkol, sigara ve aşırı çay, kahve tüketimi en aza indirilmelidir. 3-5 günde bir yenilenen mide mukozasının onarımını engelleyecek her türlü zararlı beslenme bozukluklarından ve stres faktörlerinden uzak durmak gastrit tedavisinde izlenilecek yöntemlerdir. Çoğu zaman kişinin mideye zararlı olan ilaçların (aspirin, kortizon, ağrı kesiciler ve bazı antibiyotikler gibi) kullanımında dikkatli davranması ve mutlaka öncesinde mide koruyucu ilaçların kullanılması gastritin ağrılı durumlarını azalmakta faydalıdır.

Tags: ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.