Hipofiz Bezi Adenomu ve Gebelik

Hipofiz Bezi Adenomu ve Gebelik

Hipofiz Bezi Adenomu

Hipofiz bezi adenomu, hipofiz bezinin tümörel bir yapı şeklini alarak büyüme göstermesi ve çok değişken şekillerde belirti göstermesi ile oluşan hastalıktır. Ortalama her 10 kadından birinde görülmektedir. Bazılarında büyüme rahatsız edici boyutta değildir. Bu sebeple belirti göstermez ve bu bir tedavi uygulanmaz. Ancak bazı durumlarda hipofiz bezi büyüme eğilimi gösterir. Bu bez yerleşim bakımından, görme sinirlerinin çaprazlaştığı bölgededir. Bu sebeple hipofiz bezinin büyümesi görme alanının daralmasına sebep olabilmektedir. Bazı durumlarda kör olma vakalarıyla da karşılaşılmıştır.

Hipofiz bezi adenomu çeşitlilik gösterir. Bunlardan en yaygın olanı prolaktinemiye sebep olan ve hipofiz bezinin salgıladığı prolaktin hormonuna direk etki eden durumdur. Bu durumda vücuttaki prolaktin seviyesi 10 katına kadar çıkabilir. Prolaktin özellikle gebelikte süt hormonu olarak bilinen hormondur. Süt salınımını kontrol eder. Bu hormonun aşırı salgılanması, gebelik olmamasına karşın göğüslerden süt gelmesine sebep olabilir.

Hipofiz Bezi Adenomunun Gebeliğe Etkisi

Hipofiz bezi adenomu, adenomun etkilediği bez itibariyle gebe kalma sürecinde oldukça önemlidir. Aşırı salınan prolaktin, bebeğin rahim içerisine tutunamamasına ve bu sebeple gebeliğin gerçekleşmemesine ya da düşük olmasına sebep olabilir. Prolaktinemisi olan hastalarda prolaktin seviyesini baskılayıcı ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar özellikle gebe kalmak isteyen kadınlar için çok önemlidir. Çünkü gebeliğin en riskli dönemi olan ilk 3 aylık dönemde bu ilacın kullanılması bebeğin rahim içerisine tutunmasını sağlar. Bu ilaçlar, aynı zamanda tüp bebek tedavisi ile aşılama tedavisinde de bebeğin tutunması için hipofiz bezi adenomu olmayan kadınlarda da kullanılır.

Hipofiz Bezi Adenomu Olan Bir Gebe İlaç Kullanmalı mı?

Yaygın yapılan hata bu hastalığı kadın doğum uzmanlarının birçoğunun bilmemesi ve bu sebeple, gebelik klasiklerinden biri olan ilaç kullanılmaması gibi tavsiyelerin verilmesidir. Bu tip bir durumda tereddüt yaşandığında bir endokrin uzmanından görüş alınmalı ve ilacın kesilip kesilmeyeceği ya da dozunun ayarlanması bundan sonra yapılmalıdır.

Bu ilaçların kontrolsüz şekilde kesilmesi sonucu oluşan düşük vakaları oldukça fazladır. Ayrıca bu ilaç gebelikte bebeğin tutulumu tamamlanana kadar kullanılır. Daha sonra zaten mevcut gebelikten dolayı prolaktin seviyesi yükselecektir.

Hipofiz bezi adenomunda farklı görüşlere sahip birçok uzman doktor bulunmaktadır. Bir kısmı bu ilaçların kullanımını zorunlu kılarken, bir kısmı ise etkinliği kanıtlanmamış olarak gördükleri ilaçlar yerine, düzenli ve sık doktor kontrollerini tercih etmektedir. Ama unutulmaması gereken en büyük gerçek her doktorun her şeyi bilemeyeceğidir. Özellikle kadın doğum uzmanından bu ilacları bilmesi beklenemez. Ancak bir endokrin doktoruna başvurulduğunda, o bu ilaç ve gebelikle ilgili durumunuzu mevcut kadın doğum doktorunuzla beraber en iyi şekilde değerlendirilebilir.

Tags: , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.