Kalın Bağırsak Kanserine Yol Açan 7 Etken

Kalın Bağırsak Kanserine Yol Açan 7 Etken

Kalın bağırsak kanseri, ülkemizde en çok görülen kanser türleri arasındadır. Kolon kanseri olarak da adlandırılan kalın bağırsak kanseri, insan yaşamının bir döneminde 20-30 kişiden birinden ortaya çıkmaktadır.

Kalın bağırsak kanseri, metabolizma için uygun olmayan işlenmiş gıdaların tüketilmesi, alkol, sigara gibi birçok nedenden dolayı ortaya çıkmaktadır. Kalın bağırsak kanserini bu kadar tehlikeli yapan, erken dönemdeyken neredeyse hiç belirti vermemesidir. Bu nedenle ancak ileri safhada tespit edilebilen bir kanser türü olduğundan, oldukça büyük bir tehlike arz etmektedir. Kalın bağırsak kanserine yol açan 7 etken şöyle sıralanabilir:

1 – Aşırı kırmızı et ve işlenmiş et ürünlerinin tüketimi,

2 – Beslenme düzensizlikleri,

3 – Mangal gibi, karbon temelli ürünler ile uzun süre temas eden et ürünlerinin tüketilmesi,

4 – Alkol ve sigara,

5 – Genetik yatkınlık,

6 – Yaşlılık,

7 – Kolon polipleri.

Aşırı Kırmızı Et ve İşlenmiş Et Ürünlerinin Tüketimi

Kırmızı et, vücudun protein ihtiyacının karşılanması açısından oldukça faydalı bir besindir. İçerdiği yüksek protein oranıyla, özellikle kas gelişiminde kullanılan proteinlerin en çok kırmızı et yoluyla alındığı bilinen bir gerçektir. Ancak her şeyde olduğu gibi kırmızı ette de aşırıya kaçmak oldukça zararlıdır. Vücudun beslenme dengesini ve kolon florasını bozarak birçok hastalığa davetiye çıkartır. Bunlardan birisi de Kalın bağırsak kanseridir.

İşlenmiş et ürünlerinden olan sucuk, sosis, salam gibi ürünler, gerek saklama koşulları gerekse işleme tabi tutuldukları ve yapıları değişime uğradığı düşünüldüğünde kalın bağırsaklar için oldukça zararlı olabilmektedir.

Beslenme Düzensizlikleri

Vücut metabolizmasının düzenli çalışabilmesi için düzenli bir beslenme alışkanlığına ihtiyaç vardır. Düzensiz ve dengesiz beslenme sonucu, metabolizma sürekli olarak yön değiştirmek durumunda kalır. Bunun sonucunda da zaman içerisinde hücresel düzeyde başkalaşımlar meydana gelebilir Bu durum kalın bağırsak kanserinin temelini oluşturur.

Karbon Temelli Ürünlerle Et Ürünlerinin Direk Teması

Karbon temelli ürünlerden olan kömür gibi maddeler, uzun süre et ile temas ettiğinde toksik bir etki bırakır. En başta fark edilmese de, bu toksik etki kalın bağırsak hücre yapısını bozarak kalın bağırsak kanserine neden olabilir.

Alkol ve Sigara

Hemen hemen her kanser türünün temelinde olduğu gibi kalın bağırsak kanserinde de alkol ve sigara başlıca rol oynar. Kalın bağırsağın hücre yapısında başkalaşımlara neden olabilecek alkol ve sigara, günümüzde kanser nedenleri arasında en önemlisi olarak gösterilmektedir.

Yaşlılık

Yaş ilerledikçe hastalıklara karşı olan yatkınlık artar. Bu durum bağışıklık sisteminin azalması ve vücuttaki floraların bozulmasından kaynaklanmaktadır. Vücut direncinin düşmesi sonucu, hastalanmalar daha sık olmaya başlar. Bu yüzden diğer hastalıklarda olduğu gibi kalın bağırsak kanserinde de yaş, önemli bir etkendir.

Genetik Yatkınlık

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki kanser için genetik yatkınlık oldukça önemli bir etkendir. Akrabalarında kanser geçmişi bulunan biri, bulunmayan birine göre kansere yakalanma riski açısından daha riski bir gruptadır. Kalın bağırsak kanseri için de aynı durum geçerlidir.

Kolon polipleri

Kolon yani kalın bağırsak polipleri, kalın bağırsağın içerisinde, iç kısmına doğru uzanan farklı türde hücre yapısına sahip yapılardır. Bu yapılan zamanla değişerek, hücresel düzeyde kanser hücrelerine dönüşürler. Zaman içerisinde yayılan bu hücreler kalın bağırsak kanserinin en sık nedenidir.

Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.