İçsel Konuşma Yaparak Başarılı Olmanı Sağlayacak 15 Yol

“İnsanın dünyası, yalnız başına kaldığında kendisine söylediği şeylerden ibarettir.”

Başlamadan önce her insanın kendisiyle konuştuğunu bilmen gerekiyor. Düşünce denen soyut yapı zaten ancak bu şekilde şekillenebiliyor. Yani kişinin kendi kendine konuşması kişinin deli olduğunu değil aksine sağlıklı olduğunu gösterir.

İçsel konuşma kendinle yüksek sesle veya içinden konuşmayı tanımlayan bir terim. Olumlu veya olumsuz olsun, bu konuşmalar gün boyunca kişinin kendine verdiği gizli mesajlardır.

Kendine söyleyeceğin olumlu şeyler seni cesaretlendirip motive ederken, olumsuz şeyler ise kendini sınırlamana neden olur.

Örneğin, iş yerinden arkadaşlarınla bir davete katılsan ve arkadaşlarına bir şaka yapsan ama sadece nezaketen bir ya da ikisinin kıkırdaması dışında hiçbiri gülmese, partiden sonra kendine ne derdin? Eve dönerken “Çenemi kapalı tutmalıydım, şimdi hepsi beni gerzek sanıyor” mu yoksa “Önemli bir şey değil, en azından denedim” mi?

Kendinle yapacağın konuşma ile gireceğin bir sonraki sosyal ortamda yapman veya yapmaman gerekenler hakkında kendini sorgularsın. Utanç duyma korkusu veya kötü hissetmemek için kendini tutabilir veya daha kötüsü başka insanlarla olan etkileşimlerinde kendini güvensiz hissedeceğinden sosyal ortamlara girme konusunda isteksiz olabilirsin. 

Yine kendinle yapacağın aynı konuşma ile sadece bir insan olduğunu kendine söyleyebilir ve yeniden denemek için kolları sıvarsın. Her sosyal ilişkinde yüzde 100 başarılı olamayacağını fark eder ama en azından başarılı olmak için her deneme fırsatını kullanmaya istekli olabilirsin. İşte bu paragrafta yazanların tamamı olumlama yapmak olarak da bilinen bir tekniğin hayata dökülmüş hali. Eğer olumlama nasıl yapılır diye merak ediyorsan, bu yazıda bahsedilen bilgileri hayatındaki her şeye uygulaman yeterli olacak.

İçsel konuşmanın önemi tam olarak da burada ortaya çıkıyor. İçsel konuşma önemlidir çünkü kişinin kendisine söyleyecekleri o kişinin denemeye devam edip etmeyeceğine karar veren mesajdır. Kendine söyleyeceğin şeyler ya başarılı olmana yardımcı olacak ya da korku duymanı sağlayarak, kendini geri çekmene neden olacaktır.

İşte, olumlama yapmak ya da başka bir deyişle kendinle olumlu içsel konuşma yapmak için 15 tüyo:

1. Kendine İnan

Kendine inanmak olumlu bir içsel konuşma yapabilmek için olmazsa olmaz bir şart. Kişinin kendisine inanması özgüveninin yüksek olmasını sağlar ve özgüven ile içsel konuşmalar birbiriyle çok sıkı bir bağlantı içindedir.

Örneğin, kendine inanır ve olduğun kişiyi seversen kendine karşı duyguğun hislerin daha yumuşak ve pozitif olur. Hayat denen bu ince uzun yolda ilerlerken bir amacının olması gerektiğini bilirsin. Buna gönülden inandığında kendine olan inancını da arttırır ve hayatında olumlu değişiklikler yapmaya başlarsın.

Bir amacın olduğunu bildiğinde, bu amacını gerçekleştirmek için her zaman olumlu sebeplere odaklanırsın.

2. Olumsuz İnsanları Hayatından Çıkar

Herkes kötü bir gün geçirebilir ve bunun sonunda karamsarlığa kapılabilir. Ama bazı insanlar sanki hayatlarının her günü kötü geçiyormuş gibi yaşar. Eğer hayatında böyle insanlar varsa belki de artık onlarla arana mesafe koyma vakti gelmiştir.

Çevrendeki insanların tutumları zaman içerisinde senin tutumlarını da etkiler. Eğer birinin olumsuz bir tutumu varsa bunu etrafına da yayması çok muhtemel. Özellikle de bu tutum farklı durumlarda da istikrarlı bir şekilde devam ediyorsa.

Hayatından bir aileni üyeni veya yan yana çalışmak zorunda olduğun iş arkadaşını çıkarman kolay değil. Ancak onlarla geçirdiğin zamanı azaltabilirsin. Olumsuz düşünen veya tutum sergileyen iş arkadaşlarınla en azından molalarında takılmaman mümkün.

Olumsuz insanlarla geçirdiğin vakti kısıtlayarak, hayatındaki olumsuzlukları minimuma indirgemelisin

3. Minnettar Ol

Hayatında olumlu şeyleri bulmak ve olumlu bir içsel konuşma yapabilmek için hayatında minnet duyman gereken şeyleri fark etmeye başlaman gerekir. Yapılan bir araştırma şunu kanıtlamış:

Minnet duydukları şeyleri bir günlük yazarak not etmeleri istenen genç yetişkinlerde, diğer gruplara kıyasla kararlılık, dikkat, coşku ve enerji gibi çeşitli özelliklerde artış gözleniyor.”

Hayatında minnet duyduğun şeyleri bulmak tutumunu geliştirmene yardımcı olur ve bu da daha iyi ve daha olumlu içsel konuşmalar yapmana neden olur.

Minnet duyduğun şeyleri bulmanın en kolay yolu, akılına gelen şeyleri bir yere veya deftere not alman. Her gün sahip olduğun için kendini şanslı hissettiğin şeyleri bir deftere yazabilirsin.

Yazacağın şeylerin bazıları gerçekten büyük şeylerken, bazıları da önemsiz gibi görünen küçük şeyler olacak. Ama bir gökkuşağı görmek veya bir arkadaşınla keyifli muhabbet etmek gibi bu küçük şeyler de hayatındaki iyi şeylere odaklanmana yardımcı oluyor.

Minnet duyduğun şeyleri bir deftere yazmak, bu duyguları ve deneyimler somutlaştırmana yardımcı olur. Bir nevi kendine, hayatındaki iyi şeylere odaklanmak için yardım edersin.

Bu yazım işini bir günlük tutar gibi yapmana gerek yok. Küçük bir not defterine her akşam o gün yapmaktan veya deneyimlemekten minnet duyduğun şeyleri maddeler halinde karalayabilirsin.

4. Kendini Başkalarıyla Kıyaslama

Sürekli olarak kendinde eksik olan ama başkalarında var olan şeyler için kendini onlarla kıyaslamak eninde sonunda seni dibe çeker.

Eğer kendini başkaları ile kıyaslama alışkanlığı edinirsen hayatın hakkında olumsuz duygulara kapılman çok kolay olur. Sahip olmadıkların yerine sahip olduğun özelliklere odaklanmalı ve bunlar için minnet duymalısın.

Örneğin, iki yılda bir sürekli yeni bir araba satın alan bir arkadaşın olabilir. Bu arabalar hep son model ve çok güzel arabalar. Öte yandan sen 10 yaşında bir arabaya biniyorsun. Aynı yaşta çocuklarınız, aynı diplomanız var ve ikiniz de kariyerinde başarılı eşlere sahipsiniz. Kendini arkadaşınla kıyaslıyor ve neden onun gibi sıklıkla araba değiştiremediğini merak ediyorsun.

Bilmediğin şey ise eşinle senin borçlarınız yokken, onların büyük miktarda borçları var. Hayatı sizin gibi dolu dolu yaşamıyorlar ve emeklilik için pek birikim de yapmıyorlar. Oysa sen ve eşin harcamalarınızda oldukça sorumlusunuz ve emeklilik için birikim yapıyorsunuz.

Kendini böyle biri ile kıyaslamak pek de mantıklı değil çünkü konu başka insanlar olduğunda sadece buz dağının görünen kısmını bilebiliyorsun.

Her zaman başkalarının bizden çok daha iyi veya kötü durumda olduğu yanılsamasına kapılırız. Ama önemli olan şey kendine odaklanman ve hayatında sahip olduğun şeyler için minnet duyman.

Hayatından keyif almaya bak ve kıyaslama yapmayı da bırak.

5. Başkalarıyla İletişiminde Olumlu Şeyler Söyle

Eğer başkalarıyla kurduğun iletişimlerde olumsuz şeyler söylersen, o zaman kendini de olumsuzluklardan beslenmeye mahkum edersin.

Olumsuz düşüncelere sahip olmak, olumsuz içsel konuşmalar yapmana neden olur. Eğer böyle bir eğilime sahip olmaya başladığını düşünüyorsan, bundan hemen kurtul.

İnsanlarla hayat ve sevdiğin şeyler hakkında konuşmaya başla. Sürekli olarak olumlu şeylerden bahsetmen ve konuşman, tutumlarına da yansımaya başlar.

Örneğin, iş yerine gittiğinde başka insanlarla yaptığın muhabbetlerde sabah ters giden şeyler hakkında şikayet mi ediyorsun? Yoksa havanın ne kadar güzel olduğundan, evine ekmek götürmeni sağlayan bir işin olduğundan veya benzeri olumlu şeylerden mi bahsediyorsun?

Ağzından olumlu veya olumsuz şeyler çıkabilir ve bu seçim tamamen senin. Eğer olumsuz şeyleri tercih edersen, bunların hayatına olumlu hiçbir şey getirmeyeceğini de bilmen gerekir.

Başka bir örnek olarak da sevdiğimiz insanlara nasıl davrandığımızı verebiliriz. Eşinde veya partnerinde sürekli bir hata mı arıyorsun? Yoksa olumlu şeylere odaklanıyor ve onu teşvik edici şeyler mi söylüyorsun?

Eğer lavaboda biriken bulaşığa, yerde ıslak bırakılan ayak havlusuna ve köpeği yine gezdirmediğinden şikayetçi isen bunu o kişi ile konuşman gerekir.

Eğer bu konular hakkında olumsuz bir tutum takınarak, ona sürekli hata yaptığını belletmeye çalışırsan karşındaki da sana karşı olumsuz duygular beslemeye başlar. Sana vereceği yanıt da olumlu olmaz. Muhtemelen “sürekli olarak beni darlıyorsun” veya “sen de bana asla yardımcı olmuyorsun” diye yanıtlar alacaksın. Bu da olumsuzluklarla dolu kısır bir döngüye girmene neden olacak.

Ama bu gibi şikayetlerini dile getirirken olumlu bir tutum takınırsan evdeki mutluluğunu daha da arttırabilirsin. Örneğin, “çöpü attığın için teşekkür ederim” veya “çocukları yatırdığın için teşekkür ederim“. Ondan bu gibi şeyleri yapmasını beklesen bile küçük bir iltifat ve birkaç güzel söz karşındakinin daha iyi hissetmesini sağlar. Bu olumlu cümleler, karşındakinin de sana karşı daha olumlu tepkiler vermesini sağlar.

Genel anlamda ilişkiniz de daha olumlu bir havaya girer çünkü iki taraf da birbirinin olumlu eylemlerine odaklanır. Bu gibi şeyleri fark edebilmek için zamanını ayırman ve karşındaki kişiyi övüp, teşekkür etmen, ilişkinin gelişmesine yardımcı olur.

Olumlu şeyler, olumlu sonuçlar doğururken, olumsuz şeyler sadece daha fazla olumsuzluk getirir. Kendin ve etrafındaki insanlar için her zaman olumlu şeyleri tercih et.

6. Başarılı Olacağına İnan

Başarılı olabileceğine inanman gerekiyor. Sahip olduğun yeteneklere inandığın sürece başarıyı elde etmek için yol alabilirsin.

Kendinden şüphe etmen seni tekrar denemekten ve dolayısıyla başarılı olmaktan alıkoyar. Birden fazla deneme yapmak zorunda olsan bile başarılı olacağına inanmalısın.

Örneğin, spor salonuna gidiyorsan ve kısa süre sonra bu çalışmalardan sıkılacağına inanıyorsan o zaman bu süreci zaten başarıyla tamamlayamayacak ve başarısız olacaksın. Kendine bir şeyi tamamlayamayacağını söylediğin andan itibaren kendini başarısızlığa da mahkum ediyorsun.

Oysa kendine bunu başarabileceğini söylemen gerekiyor. Devam etmek için hayatında bazı değişiklikler yapmak zorunda kalacak olsan bile kendine pes etmeyeceğini söylemelisin. Bir şekilde başladığın şeyi bitireceğini söylemelisin.

Yapılması gereken şeyler ne ise onları yapacağını ve aklına koyduğun şeyi başaracağını kendine söylemen çok ama çok önemli. Eğer sen bile kendine güvenmezsen, sana kim güvenir ki?

7. Başarısız Olmaktan Korkma

Başarısızlıktan korkma çünkü başarısız olmak, başarılı olabilmen için şart. Dünyadaki en büyük başarı hikayelerinin hepsi defalarca başarısız olarak elde edilen başarılar. Eğer bu kişiler ilk başarısızlıklarından sonra pes etseydiler, bugün bu kadar başarılı insanlar olarak bilinmeyeceklerdi.

Başarısız olma korkusu birçok insanı başarılı olmaya çabalamaktan bile alıkoyar. Sırf bu korkuları yüzünden çok monoton ve basit bir hayat yaşarlar.

Korkunun seni ele geçirmesine izin verme ve kendine başarısız olsan bile denemeye devam edeceğini söyle.

Örneğin, eğer bir projede tüm işleri batırdıysan kendine başarısız olduğunu söyleme. Bunun yerine bunu, projeyi yeniden yapmak ve yeni bir yetenek daha öğrenmek için bir fırsat olarak gör.

Başarısızlığı kabullenme. Bunun yerine yaşadığın deneyimi şekillendirerek yaptığın işte daha iyi olmanı sağlayacak bir gelişim sürecine gir.

Sırf biri reddetti veya beğenmedi diye çalışmanı çöpe atma. Daha sonra işine yarayabilir. Bir kenara koy ve gelecekte yeniden kullanmak için sakla. Bir iş veya kişi için uygun olmayan bir proje her iş veya kişi için uygun olmayacaktır diye bir kaide yok.

Başarısızlığı yeni şeyler öğrenmek için bir fırsat olarak algılamaya başladığında süreç boyunca göstermiş olduğun tüm çaba da boş yere harcanmamış olur.

8. Olumsuz Düşüncelerini Olumlularıyla Değiştir

Herkes olumsuz şeyler düşünür. Zaten bir insanın sürekli olarak olumlu şeyler düşünebilmesi doğasına aykırı.

Ancak bu olumsuz düşüncelerini olumlu düşüncelerle değiştirmen mümkün. Her madalyonun görmediğimiz bir yüzü daha vardır. Bu değişimi yapabilmek ve olumlu şeyleri hayatına sokabilmek tamamen senin elinde olan bir şey.

Örneğin, eğer kendine şişman olduğunu söyleme eğilimin varsa, kendini şişman hissedersin ve bu da görünüşün hakkında mutsuz olmana neden olur. Eğer şişman değilsen, kendine bunu söylemekten de vazgeçmen gerekiyor çünkü herkesin fazladan birkaç kilosu olabilir.

Eğer fazla kilon varsa ama bunları vermeye çalışıyorsan o zaman da olumlu şeylere odaklanman gerekiyor. Banyoda elini yıkarken aynaya baktığın bir anda aklına şişman göründüğün gelirse, bu düşünceni hemen bir başkasıyla değiştir. Bunun yerine yakın zamanda bedeninde fiziksel değişimleri göreceğini ve daha sağlıklı olmak için her gün elinden geleni yaptığını düşün.

Kendini geliştirmek istediğin bir konu hakkında her gün çaba harcadığın için kendine, kendinden memnun olduğunu söyle. Egzersizlerin bittiğinde kendine “aferin sana” de. Kendini motive et ve yaptığın şeyden veya harcadığın çabadan ötürü kendini iyi hisset.

Kendin veya hayatın hakkında sevmediğin bir şeyi değiştirmek için ne yaptığına odaklan. Eğer kendine söylediğin şeyler yanlışsa, bunları söylemenin de anlamı yok. Bunlar yerine “Forma giriyorum ve fiziksel görünümümü istediğim gibi yapabilmek için çok çalıştığımdan ötürü kendimle gurur duyuyorum” gibi daha olumlu şeyler düşün.

Aklına olumsuz şeyler geldiğinde her zaman bu düşüncülerin olumlularını bulmaya çalış. Bunu yaparak kendini motive edecek ve inandığın şeyler uğruna sürekli olarak kendini geliştireceksin.

Eğer olumsuz şeylere odaklanırsan kendini de zihinsel açıdan ketlemeye başlarsın.

9. Yapacağın Olumlamaları Bir Kenara Yaz

Kendinle olumlu içsel konuşmalar yapmanın en iyi yolu bunları bir kenara yazmaktır.

Gün içerisinde kolaylıkla görebileceğin yerlere olumlu sözler, düşünceler ve duygular yaz. Bunları buzdolabının üzerine, banyodaki aynaya, bilgisayar ekranının yanına veya gün boyunca sıklıkla kullandığın nesnelerin üzerine yapıştır.

Sürekli olarak olumlu mesajlar görmen kendi içsel konuşmalarında da olumlu şeylerden bahsetmene yardımcı olur.

İşte biraz sonra banyodaki aynaya yapıştırabileceğin birkaç örnek:

  • Maceracıyım ve hayatın bana sunduğu şeyleri kucaklıyorum.
  • Her gün ruhumu besliyorum.
  • … için minnettarım.
  • Bugün beni mutlu edecek şeylere odaklanacağım.
  • Özel biriyim ve dünyada benim gibi başka biri daha yok.
  • …. yaptığım için kendimle gurur duyuyorum.
  • Yaptıklarımla her gün kendime ve başkalarına faydalı bir birey oluyorum.
  • Her şeyden keyif almayı biliyorum.
  • Kendime ve başkalarına karşı nazik birisiyim.
  • Bu dünyada bir değerim ve amacım var.

10. Geçmişte Yaşama

Kendine kötü davranmamalısın. Herkesin bir geçmişi var ve herkes geçmişinde bazı hatalar yaptı.

Yaptığın hatalara, başarısızlıklara veya hayatında meydana gelen olumsuz şeylere odaklanmak sana bir fayda sağlamaz.

Değiştiremeyeceğin birkaç anıya kısılıp kalmaktansa, birçok olumlu şeye kucak açan geleceğe odaklanmalısın.

Örneğin, zorlu bir boşanma süreci veya kötü bir ayrılıktan sonra yeni bir ilişkiye başladığını varsayalım. Eski sevgilin seni aldattığı için içindeki yaralar hala çok derin. Kızgın olmaya hakkın var ama artık aynı zamanda önüne bakma ve ilerleme zamanı.

Geçmişi geçmişte bırak. İzlediğin filmlerde her ihanet gördüğünde eski sevgilinin sana yaptığı adilikten bahsetme. Sıklıkla eski sevgilin ve onun sana yaptığı kötülüklerin konusunu açma. Bunu yaparsan eski sevgilini mevcut ilişkine taşımış olursun. Şimdiki sevgilin tanımadığı birini veya değiştiremeyeceği bir gerçeği dinlemek için senin yanında değil.

Sırtındaki yüklerden kurtul. Gerekli olmadığı sürece geçmişinden bahsetme. Ancak böyle yaparak ilerleyebilir ve hayatından keyif alabilirsin.

Geçmişinde yaşadığın olumsuzlukların şimdiki hayatına girmelerine izin verme. Artık geleceğe ve şu an yaşadığın ilişkiye odaklanman gerekiyor.

İlerleyebilmek ve geleceğini kucaklamak için yeterince güçlü olduğunu unutmamalı ve bunu kendine her zaman hatırlatmalısın.

Zaten bu yüzden arabanın ön camı o kadar büyükken arkayı gösteren dikiz aynası minnacıktır. Önünde olan şeyler, arkandaki şeylerden çok daha önemli.

11. Başarını Gözünde Canlandır

Başarını gözünde canlandırabilme yeteneğin gerçek hayatta o başarıyı elde edebilme yeteneğinle yakından ilişkili.

Örneğin, bugün 10 kilometrelik bir koşu yapmak istiyorsan, bu konuşunun başını, ortasını ve sonunu aklında canlandır. Koşuya nasıl hazırlanacağını düşün. Koşarken hissedeceklerini ve yaşayacağın zorlu anların üstesinden nasıl geleceğini düşün.

İşler zora bindiğinde devam etmek için kendine neler söylemen gerektiğini belirle. Aynı zamanda zorlu anlarında ne tepki vereceğini ve gerçekten de zorlanmaya başladığında seni neyin motive edeceğini düşün.

Ardından kendini koşunu bitirirken ve amacına ulaştığında nasıl hissedeceğini düşün. Tüm koşuyu ve koşunu nasıl başarıyla tamamladığını gözünde canlandır. Koşu yapmaya başladığında bu sana oldukça yardımcı olacak çünkü elde etmek istediğin başarıyı elde etmek için birçok olumlu neden düşünmüş olacaksın.

Aynı zamanda yolda karşılaşabileceğin bir sürü sorunu da nasıl aşabileceğin konusunda stratejiler de geliştirmiş olacaksın. Yani artık pes etmemek için kararlı olacaksın.

Tüm koşuyu olası zorluklarıyla birlikte gözünde canlandırmak, 10 kilometrelik koşuyu tamamlamak yani hedefini başarmak için sana yardımcı olacak.

Bir şeyleri gözünde canlandırmak o durumla ilgili olumlu düşünmeni sağlar ve başarının mümkün bir şey olduğu konusunda seni teşvik eder.

12. Gündemdeki Her Şeyi Takip Etme

Haberler ve medya ağırlıklı olarak olumsuz şeylerle dolu. Kendini sürekli olarak olumsuz şeylere maruz bıraktığında kendinle olumlu içsel konuşmalar yapmak da o kadar zorlu olur.

Haberleri veya medyayı takip etme konusunda kendini sınırlandır. Gündemi takip eden bir vatandaş olmak her zaman çok iyi ancak kimi zaman olumsuzluklardan kısa bir süreliğine de olsa kurtulmak için televizyonu kapatmak da zihnin için çok iyidir.

Örneğin, işe giderken arabanda her sabah bir haber kanalını dinlemeyi alışkanlık edindiysen bu alışkanlığını değiştirmek isteyebilirsin.

Güne başlarken ağırlıklı olarak olumsuz şeyler duymayı istemeyebilirsin. Bunun yerine başka türdeki kanalları ve saat başında verdikleri kısa haberleri dinleyebilirsin. İşe giderken vaktinin sadece kısa bir bölümünü haberlere ayır. Bunun yerine kişisel gelişimle ilgili sesli kitapları veya yayınlarını dinleyebilirsin.

Günlük olarak haberleri dinleme süreni kısıtlamak, hayatındaki diğer olumlu aktivitelere daha çok odaklanmanı ve onlara daha fazla enerji ayırmanı sağlar.

Haberleri dinlerken dünyada birçok olumlu gelişmenin de olduğunu kendine hatırlat ama magazin veya reyting değeri olmadığı için genelde bunlar pek yayına alınmıyorlar.

13. Başkalarına Yardım Et

“İnsan başkalarına yardım ederken en büyük iyiliği kendisine yapmış olur.”

Başkalarına yardım etmek onlar için yapılan büyük bir iyilik olduğu kadar kendine de yaptığın büyük bir iyiliktir.

Başkalarına yardım ederek daha olumlu duygulara sahip olacağın gibi kendini daha güçlü ve daha iyi de hissedersin. Bu gibi duygular da gün içinde kendinle daha olumlu içsel konuşmalar yapmana ve zihinsel sağlığına katkıda bulunur.

İnsanlara yardım etmek için her gün bir şey yapmaya çalış, bu sayede düzenli olarak başkalarına yardım etme alışkanlığı kazanırsın. Yardım ettiğin insanlar sana teşekkür ettikten sonra sen de kendine teşekkür edebilirsin.

Örneğin, iş yerinde başkaları için kapıyı tutabilirsin. Seninle göz teması kuran insanlara gülümseyebilirsin. İş arkadaşına bir kahve ısmarlayabilir ve içten bir şekilde ne kadar güzel ya da yakışıklı göründüğü hakkında iltifat edebilirsin. Veya gerçekten çok acelesi varmış gibi görünen birine sıranı verebilirsin.

Günlük şeylerde başkalarına yardımcı olmak için yapabileceğin iyi şeyler neredeyse sınırsız. Başka insanlara hayatın güzelliklerinin farkına varabilmeleri için yardım eli uzat.

Kendini kötü hisseden veya morali bozuk olan arkadaşlarının bugünkü ilham kaynağı veya kurtarıcısı olabilirsin. Yayacağın ışık onların dünyasında çok büyük bir fark yaratacaktır.

14. Fiziksel Olarak Aktif Biri Ol

Aktif bir hayat sürmenin anksiyeteyi ve stresi azaltmak, özgüveni ve mutluluk veren beyin kimyasallarını arttırmak gibi birçok faydası var.

Tüm bu faydalar kendinle olumlu içsel konuşma yapmak ve nihayetinde de hayatında başarılı olmak için önemli etkenler.

Düzenli olarak egzersiz yaparak aktif bir hayat sürebilir ve hem bedenini hem de zihnini beslersin.

15. Hayal Kur ve Hedefler Belirle

Kendinle olumlu iç konuşma yapmaya başlamak için en iyi yollardan birisi geleceğin hakkında hayal kurmak.

Hayattaki arzuların neler? Hayatından ne gibi beklentilerin var? Kendini 5, 10 veya 15 yıl sonra nerede görüyorsun?

Büyük şeyler hayal et ve ardından bu hedeflerini başarmak için onları küçük ve başarılabilinir parçalara böl.

Hedeflerini nasıl başaracağın hakkında kendine olumlu şeyler söyleyerek hayatında birçok başarı elde etmek için kendini teşvik et.

Bu küçük hedefleri başardığında kendi yeteneklerin hakkında daha olumlu düşünmeye başlayacaksın ve bu da daha fazla şey başarmana yardımcı olacak.

Son Söz

Hayatında karşılaşacağın başarısızlıklar karşısında asla pes etme. Elde etmek istediğin şeyi başarmak için gerekirse daha esnek ol ve hayatında değişiklikler yapmaktan kaçınma çünkü er ya da geç daha mutlu biri olacaksın.

Zaman içinde bazı hayallerinden vazgeçmek zorunda kalabilirsin. Bu gayet normal ama vazgeçmek zorunda kalacağın her hayalinin yerine en az bir tane yeni hayalin olmalı. Hayal kurmaktan korkma ve kurduğun hayalleri gerçekleştirebilmek için mutlaka harekete geç.

Gözün her zaman yükseklerde olsun çünkü ilk denemende başarılı olamasan bile eninde sonunda yapacağın denemelerden bazılarında mutlaka başarılı olacaksın.

Her şeyden önemlisi ise kendine saygı duy ve asla pes etmediğin için kendini ve sahip olduğun yetenekleri takdir et.

Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.