Kuşkusuz, güven her ilişkinin en temel yapı taşı. Eğer çiftlerin birbirine karşı olan güvenleri sarsılırsa, zaman içinde ilişkilerinde çatırdamalar da başlar.
Evlilik gibi kutsal bağlılıklarda aldatma gibi ciddi olaylar yaşandığında aradaki güven sekteye uğrar ve ilişki de bundan nasibini alır. Her ne kadar kaybedilen güveni geri kazanmak çok zor olsa bile imkansız değil. Tam bu noktada kişi eşimin güvenini nasıl kazanabilirim gibi soruları düşünmeye başlar.
Bir arkadaşın veya sevgilinin güvenini kaybetmek ve bunun sonucunda pişmanlık yaşamak, nerede hata yaptığını bildiğin anlamına gelir. İlişkinin türü fark etmeksizin kaybedilen güveni geri kazanmak için yapılabilecek şeyler aynı. Ortada güven sorunu olan her ilişkide, eğer her iki taraf da o ilişkiyi kurtarmak istiyorsa, hissettikleri kırgınlıklar üzerinde çaba göstermeye istekli olmalı. Güveni geri kazanmak tek taraflı sonuç alınabilecek bir süreç değil.
Güveni sarsılan taraf, gerçekleşen olayı kabullenemiyorsa ve bu yüzden uzlaşmaya varmak istemiyorsa o zaman o ilişki için ne yazık ki yapacak bir şey yok. Aynı şekilde ilişkideki güveni kişi yaptığı hatayı kabul etmemekte direniyorsa yine o ilişkinin kurtarılması için bir umut olmaz.
İlişkiyi tekrar yoluna koymak için tarafların kendisine sorması gereken ortak bir soru var: “Karşındaki kişi veya ilişki artık harcayacağın duygusal çabaya değer mi?” Bu sorunun yanıtını sadece kendi içinde bulabilirsin.
Eğer ikiniz de bu soruya evet yanıtını veriyorsanız, o zaman sizinle aşağıda paylaştığım süreç, aklınızdaki erkeğin güveni tekrar nasıl kazanılır veya kadınların güveni nasıl kazanılır gibi sorulara yanıt verecek ve ilişkinizi onarmanıza yardımcı olacak.
Gerçek şu ki, aşağıda anlatılan süreci uyguladığınız zaman her iki taraf da duygusal açıdan daha sağlıklı olacak ve ilişkiniz güçlenmeye başlayacak.
İlişkideki güven sarsıldığında ve her iki taraf da bu ilişkiyi yeniden yoluna koymak için elinden geleni yapmaya hazır olduğunda, eğer yeterli çaba gösterilirse, ilişki zaman içerisinde güçlenip, tekrar rayına oturur.
Aşağıda paylaşılan sürecin büyük bir çoğunluğu çiftin birbirine karşı daha şeffaf olmasını, açık iletişimin kurmasını ve yakınlık kurmasını gerektiriyor.
Güven Kazanmak İçin Ne Yapılmalı?
Kaybedilen güveni geri kazanmak, çiftlerin birlikte göğüslemesi gereken bir süreç. Okuyacağın bu süreci evliliğin, romantik ilişkin, arkadaşlıkların, aile üyelerin veya iş arkadaşlarınla olan ilişkilerin gibi her türlü ilişkin için uygulaman mümkün.
Bu süreçte amaç, tarafların iyileşmesini ve ilişkinin yeniden güçlenmesini sağlamak. Ancak bu sayede taraflar arasında yeniden güçlü bir güven duygusu oluşabilir.
Bu süreç iki aşamadan oluşuyor ve ilk aşama ilişkideki güveni sarsan olayı gerçekleştiren kişiyi ve atması gereken adımları kapsıyor. İkinci aşama ise duyguları incinen ve güvenini kaybetmek zorunda kalan tarafın, karşı tarafa duyduğu güveni yeniden kazanması için atılması gereken önemli adımları içeriyor.
Her ne kadar süreç farklı durumdaki kişiler için farklı aşamalara bölünmüş olsa bile ilişkinin yeniden rayına oturtulması için iki tarafta birlikte iş birliği yaparak çalışmak zorunda.
Bu, her iki taraf için de ne basit ne de hızlı bir süreç olacak. Taraflar buna kendini adamalı, kendilerini tam anlamıyla açmalı ve birbirleriyle açık iletişim kurmalı. Bu süreci doğru bir şekilde tamamladığınız zaman ilişkiniz yeniden eskisi gibi olabilecek.
Sürecin birinci aşaması 4 adım ve ikinci aşaması ise 5 adım içeriyor.
Birinci Aşama (Güveni Sarsan Tarafsan)
1. İtiraf Et
İlk olarak kalbini kırdığın kişiye karşı yaptığın şey hakkında açık sözlü olman gerekiyor. Karşındaki kişi yaptığın şeyi bir başkasından duymadan veya öğrenmeden önce kendi hatanı kabul ederek ona anlatman ve ardından affedilmeyi istemen her zaman daha iyi.
Suçunu İtiraf Etmeden Önce Neyi, Nasıl Söylemen Gerektiğini Düşün
Samimiyetle affedilmeyi istediğinden emin ol ve ona itirafta bulunarak ilişkini yoluna koymak istediğini söyle. Eğer kızgınsan ve yaptığın yanlış şey için onu suçluyorsan ilişkini yoluna sokmak yerine aranı daha da açacağını unutma.
Eğer yapacağın itiraf, aldatma gibi ciddi bir şey ise o zaman karşı tarafın aklında olayı görsel olarak canlandırmamak için ince detaylardan bahsetmene gerek yok. Önem verdiğin kişiyi yaptığının hatanın ince detaylarını paylaşarak daha da kırmana gerek yok.
Eğer böyle detaylardan bahsedersen bu karşındaki kişinin aklından çıkmayacak ve onda kalıcı bir iz bırakacak. Bu yara ve aklını kurcalayacak düşünceler o kişinin ihaneti affetmesini daha da zorlaştıracak. Bunun yerine itirafında konunun ana hatlarından, artık ne kadar değişmek istediğinden ve bir daha bu şekilde bir hataya asla düşmeme kararlılığından bahset. Bundan sonra aldatma gibi hatalara karşı sıfır tolerans politikası benimseyeceğin konusunda güvence ver.
Sana soracağı her soruyu cevapla. Eğer yaşadığın ilişki hakkında özel sorular sorarsa bunları açık ve dürüst bir şekilde yanıtla. İlişkini kurtarmak için her şeyi yapmaya hazır olduğunu ve ona karşı tamamen dürüst ve şeffaf olacağını göster.
İtiraf etmeye başlayacağın zaman karşındaki insanın senin için ne kadar değerli olduğundan ve zaten tam da bu yüzden kendini yaptığın hatayı itiraf etmek zorunda hissettiğinden bahset.
Geçmişinizden, ilişkinizin her ikiniz için de ne kadar değerli olduğundan ve yeni bir başlangıç yapabilmek için bunu atlatmak zorunda olduğunuzdan bahset.
İtiraf etmeye başlamadan önce bu şekilde bir giriş yapman karşındaki insanın söyleyeceğin şeyleri kabullenmesi ve aynı zamanda ilişkinizi kurtarmak için çaba göstermeye razı olması için teşvik edecek.
Doğrudan “seni aldattım” demek çok riskli ve karşı tarafın bağırmasına, çığlık atmasına ve hatta kavga etmenize neden olur. Konuşmaya aranızdaki aşktan, sevgiden ve bağdan bahsederek başla.
Pişman Olduğunu Göster
Yaptığın şey hakkında af dilediğini ve samimiyetle büyük bir pişmanlık duyduğunu göstermelisin. Eğer pişmanlık hissetmiyorsan, aynayı kendine tutmalı ve yaptığın şeyler ve bunların diğer insanları nasıl etkilediği konusunda dürüst bir şekilde düşünmelisin.
Kendini, canını yaktığın insanın yerine koymaya çalış. Eğer aynı şeyi o yapsaydı ve canı yakılan, güveni sarsılan kişi sen olsaydın nasıl hissederdin?
Pişmanlığını içten ve düşünceli ifadelerle özür dileyerek göster. Yaptığın şeyden nasıl büyük bir pişmanlık duyduğunu anlat ve bir daha asla yapmayacağından bahset. Söylediğin şeyleri tüm bedeninle ve duygularınla destekle. Söylediklerini hayata geçirmediğin sürece sarsılan bir güveni tekrar kazanamayacağın gibi güven nasıl kazanılır gibi şeyler düşünerek kendini boşa yorma.
İtirafta bulunurken, karşı tarafın bir tepki vereceğini de bil. Karşı tarafta neden olduğun yaranın derinliği, karşı tarafın vereceği tepkinin de büyümesini sağlar. Ağlayabilir, bağırabilir ve hatta sert sözler söyleyebilir. Karşı tarafın, duygularını bu şekilde dışavurumuna tanık olmak için kendini duygusal açıdan hazırla ve kesinlikle empati kurmadan hiçbir şeye yanıt verme.
Duygusal anlamda köpürerek ve olumsuz şeyler ya da eylemlerle tepki vererek, işi daha da kötüleştirme. Sakin kal ve başını dik tut. Göreceğin duygular ve işiteceğin şeyler için kendini hazırla. Bunun eninde sonunda biteceğini bil.
Fırtınanın Dinmesini Sakince Bekle
Eğer ilişkinizin devam etmesini istiyorsan, karşı tarafın tepkisine karşı sakin kalmalı ve güçlü olmalısın. Güçlü olmaktan kastım empatiyi asla elden bırakmamak ve göreceğin tepki karşısında asla bir karşı tepki vermemek. Bu esnada ne kadar üzgün olduğundan ve karşındaki kişinin senin için ne kadar önem arz ettiğinden bahsedebilirsin. Zaten tam da bunlar yüzünden itirafta bulunuyor ve ilişkini kurtarmak istiyorsun.
Eğer yaptığın hatayı kabul etmeyeceksen veya özür dilemeyeceksen, bir kadının güvenini kazanmak için ne yapmalı veya kocamın güvenini nasıl geri kazanabilirim diye düşünmene de gerek yok çünkü bu düşünce yapısı ile ilişkini kesinlikle rayına oturtamazsın. Bu yazıda bahsedilen sürecin tamamı senin ve karşı tarafın yapılan şeyin yanlış bir şey olduğunu kabul edilmesi üzerine kurulu.
Yaptığın şeyden biraz bahsedip, davranışın için herhangi bir mazeret gösteremez veya daha da kötüsü, karşı tarafı suçlayamazsın. Yaptığın şeylerin sorumluluğunu almalı, yaptığın şeyin bir hata olduğunu kabul etmeli ve samimi bir şekilde af dilemelisin.
Eğer itirafta bulunma konusunda istekli değilsen, gerçeği sonsuza kadar saklayamayacağını unutma. Gerçeği saklamak veya maskelemek uzun vadede ilişkin için çok daha kötü sonuçlar doğurur. Unutma ki, yaptığın şeyin bir hata olduğuna gerçekten inanmazsan, ilişkini kurtarmayla uğraşarak karşı tarafı umutsuz bir beklenti içine sokmak da daha kötü sonuçlara neden olur. Ne istediğinden emin ol. İyi ve sağlıklı bir ilişki mi istiyorsun? Her şeyi telafi etmek mi istiyorsun? Eğer yanıtın evet ise bu sürece başlamak için yaptığın şeyi itiraf etmek atman gereken ilk adım.
2. Kendini Duygusal Anlamda Aç
İlk adımı attıktan yani yaptığın hatayı itiraf ettikten sonra bir sonraki adımın duygusal anlamda karşı tarafa kendini açmak olmalı. Bundan kastım, incittiğin kişinin konu hakkındaki duygu ve düşüncelerini samimi bir şekilde dinlemen.
Empati Yaparak Dinle
Kendini savunmak için pervasızca tepki gösterme. Karşı taraf acısını dindirmek ve yaralarını sarmaya başlamak için sana söyleyeceği her şeyi içinden atıp, kurtulmalı.
Yaptığın şeyin büyük bir hata olduğunu, karşındaki kişiyi bir daha asla bunun gibi bir hata yaparak üzmek istemediğini ve onun acısını dindirmek için her şeyi yapmaya hazır olduğunu göstermen gerekiyor ve bunu şu an yapabilmenin en iyi yolu ise karşı tarafın söyleyeceği her şeyi empati yaparak dinlemek.
Af Dile
Özellikle de karşındaki insan onu ne kadar çok kırdığından bahsediyorsa karşı tarafın seni affetmesi için tek bir sefer af dilemen yeterli olmayacak. Dilemek zorunda olduğun af miktarı karşı tarafta ne kadar büyük bir acıya ve yaraya neden olduğunla doğru orantılı olacak.
Aynı zamanda karşı tarafı incitme sebeplerinin tümü için de ayrı ayrı özür dilemek zorunda kalacaksın. Örneğin eşin, geç saatlere kadar mesaiye kalma veya akşam yemeğine gelmeme sebebinin bir başka ilişki için zaman yaratmak olduğunu bilmiyor olabilir. Böyle bir durumda aldatıldığını öğrenmenin acısını ayrı, ona yalan söylemiş olduğunun acısını ayrı yaşayacak.
Hatta acısı çok daha artacak çünkü akşam yemeklerine gitmeyerek, onu aldattığın diğer kişiyi kendi ailenden daha çok önemsediğini düşünecek. Bolca af dilemek ve empati yaparak dinlemek ise açtığın bu yaraların iyileşme sürecini başlatacak.
Bu, aynı zamanda senin, yani suçlu olan tarafın kendisini de sorgulaması gereken bir an.
Seni aldatmaya yönlendiren şey neydi? Bunun için başkalarını suçlamak gibi kolay yolu seçme. Nedenini kendi içinde ve kendi kararlarında ara. Yüzleşmeye korktuğun korkularınla yüzleştiğin zaman muhtemelen bazı yanıtlar bulacaksın.
Örneğin terk edilme korkusundan dolayı aldatmış olabilirsin. Yalnız kalma korkun mevcut ilişkine ek olarak bir başka ilişki aramana sebep olmuş olabilir. Terk edilme korkunu kabullenip, bu konu hakkında profesyonellerden yardım alman ilişkini kurtarmak ve iyileşme sürecine katkıda bulunman için çok önemli.
3. Anlamlı Konuşmalar Yap
İtirafta bulunduktan ve af diledikten sonra aranızdaki sarsılan güveni toparlamak için atman gereken bir diğer adım anlamlı konuşmalar yapmak. Karşındaki kişi sinirlerini yatıştırmaya başladıktan sonra karşına geçip bunu neden yaptığını öğrenmek isteyebilir.
Yine yapacağın açıklamalarda karşı tarafı suçlamak hiç akıl karı olmayacak. Bunun yerine kendi korkularınla yüzleşmenin sonucunda kendi içinde bulduğun yanıtlardan bahsetmek aranızda geçecek anlamlı konuşmaları başlatan kıvılcım olacak.
Eğer karşındaki kişi seni ve ilişkinizi önemsiyorsa, onun güvenini sarsmana neden olan korkularının veya yaşadığın duygusal zorlukların üstesinden gelmen için sana yardımcı olmak isteyecek.
Bu korkuların veya ona yaptığın şeyi yapmana sebep olan şeyler hakkında hiçbir şey saklamadan, açık bir şekilde konuş.
Bu, karşındaki kişinin sorunun kendisi olmadığını fark etmesini sağlayacak. Örneğin eşini aldatmanın sebebi artık onu çekici bulmaman değil. Aldatmanın sebebi kendi içinde yaşadığın terk edilme korkusu olabilir.
Bu korkundan bahset ve incittiğin kişiye karşı kendini tamamen aç. Bu hatanın neden yapıldığını bilmeyi hak ettiğini düşünüyor olacak ve hak da ediyor. Bu aynı zamanda yaşadığı acı için kendisini suçlamamasını da sağlayacak.
Örneğin eğer anne ve babanın bakımı için oluşturduğunuz birikim hesabından para çekip, bunu kendi özel ihtiyaçların için harcarsan, kardeşin bunun sebebini öğrenmek ister. Buna açıklama olarak şu sıralar biraz zorda olduğunu ve kendisinden yardım istemeye utandığını söyleyebilirsin.
Yardım isteyemedin çünkü başarısız biri olarak algılanmaktan korktun. Bu sayede kardeşin sana yeterince göz kulak olamadığı veya destek olmadığı konusunda kendisini sorumlu hissedecek.
Bunun sonucu olarak sadece bazı korkularının, problemlerinin ve duygusal sorunlarının olduğunu fark ederek sana güvenmekle ilgili hata yaptığı konusunda kendisini daha az suçlayacak.
Hata Yapmana Neden Olan Sorunu Bul
Hata yapmana neden olan sebebi bulmak, güveni sarsılan kişinin kendisine daha az sorumluluk yüklemesini sağlar.
İlişkinizi yeniden yoluna koyabilmeye başlamak için seni hataya iten bu sebebi bulmak ve bunun altında yatan duygusal sorunları anlaman çok önemli.
4. Tamamen Şeffaf Ol
İlişkinde tarafların arasındaki güvenin sarsılmasına neden olan kişinin atması gereken dördüncü adım ise tamamen şeffaf olmak. Şeffaf olmak için karşındakinin senden bunu istemesini bekleme. Eğer hatayı yapan kişi sensen, kadının kalbi nasıl kazanılır veya erkeğe güven nasıl verilir diye düşünmek zorunda olan yani karşındakini güvenini tekrar kazanmak zorunda olan kişi de sensin.
Şeffaflık Kaybedilen Güveni Geri Kazanmana Yardımcı Olur
Örneğin, eğer bir hayır kurumu yönetiyor olsaydın ve bir etkinlik için biriktirilen paranın bir kısmını kendi özel ihtiyaçların için kullansaydın kurumdaki diğer kişilere karşı tüm hesapların ve mal varlıkların konusunda tamamen şeffaf olman gerekirdi.
Sadece o güne kadar sahip olduklarınla değil aynı zamanda gelecekteki her yeni satın alman veya maddi işlemin için de şeffaf olmak zorundaydın çünkü ancak bu şekilde tekrar güvenilebilir bir yönetici olabilirdin. Eğer karşındaki kişiden artık bir şey saklamıyorsan o zaman ona karşı şeffaf olmanda da bir sorun olmamalı.
Eğer aranızdaki güveni zedeleyen şeyin konusu bir ihanetse o zaman telefonun, mesajların, sosyal medya hesapların ve hatta e-postaların konusunda artık şeffaf olmak zorundasın. Bu, tüm şifrelerini kolayca verebileceğin ve karşı tarafın istediği her an hesaplarına sana sormadan erişebilecekleri anlamına geliyor.
Daha önce sakladığın veya sana özel bilgiler konusunda artık şeffaf olmaya istekli olduğun için karşı tarafta yeniden güven duygusu oluşmaya başlayacak.
Eğer şeffaf olmayı istemiyorsan o zaman yine bu sorunun nedeni için kendine ayna tutman gerekiyor. Hala ne saklamaya çalışıyorsun? Karşındaki insanın bilmesini istemediğin şeyler neler?
Eğer karşındakinin bilmesini istediğin başka şeyler de varsa şu an bu bilgiyi onunla paylaşman için en iyi zaman. Tamamen şeffaf olmak, her şeyi kabul ettiğin anlamına gelir. Eğer hala bir şeyler saklıyorsan, o zaman şeffaf olman da asla mümkün olmayacak.
İkinci Aşama (Güveni Sarsılan Tarafsan)
1. Affet
Bir ilişkiyi tekrar rayına oturtmak için güveni sarsılan tarafın atması gereken ilk adım affetmek. Nefrete, öfkeye ve olumsuz duygulara tutunup kalmak sadece daha kötü hissetmeni sağlayacak.
Affetmeye Çalışarak Olumsuz Duygularından Kurtul
Bu, yapılan şeyin bazı sonuçları doğurmayacağı anlamına gelmiyor. Güvenini sarsan kişi ile yapacağın konuşma sonunda kendini bir nebze olsun güvende hissetmeni sağlayacak şartlar koyabileceksin.
Örneğin eğer yapılan hata bir ihaneti içeriyorsa o zaman karşı tarafın telefonu ve mesajları gibi konularda şeffaflık talep edebileceksin ve bu gibi taleplerinin hepsi senin güveninin sarsmasının bir sonucu olarak bilmek isteyebileceğin doğal şeyler olacak.
Affetmek, senin güveninin sarsılmasına neden olan hatanın üzerinde çalışmaya istekli olduğunu gösterir. İlişkinizi yeniden toplamak için karşındaki insanla bir süreçten geçmeye ve onunla duygusal olarak sıkı bir bağ kurmaya hazır olmalısın.
Eğer affetmek istemezsen ilişkiniz artık geri dönüşü olmayan bir yola girecek ve bir daha asla eskisi gibi olamayacaksınız. Affetme arzusunun olmadığı durumlarda her iki taraf arasına koca ve kalın bir duvar örülür.
Taraflar arasında sağlıklı ve gerçek bir ilişki olamaz çünkü arada bunu engelleyecek koca bir duvar olur. Affetmek, bu duvarı yıkmak ve ilişkinizi yeniden sağlıklı ve hatta daha da iyi yapmak için istekli olduğun anlamına gelir.
İlişkinizin eskisinden daha iyi olması da mümkün çünkü affetmek adına bir adım atıyor olacaksın. Bu, karşındaki insana ne kadar değer verdiğini gösterir. Bu da ilişkinize farklı bir boyut kazandırır.
Hata ne kadar büyük olursa, affetmek de o kadar zor olur ama affetmeyi başarabilirsen ilişkiniz de o kadar güçlenir ve derinleşir.
Eğer karşındaki kişi yaptığı hatayı henüz kabul etmediyse konuyu daha sonra konuşmak ve yaptığı şeyi düşünmesi için ona birkaç gün daha ver.
Genelde hata yapan kişi yaptığı hatayı itiraf etmeden önce karşı taraf yapılan hatayı fark eder. Bu gibi durumlarda bile karşı tarafa yaptığını itiraf etmesi ve batırdığı şeyi yoluna koyması için bir şans tanımalısın. Bu, karşı tarafın yaptığı hatayı kabul etmeden önce de içinde affetme isteğinin olması gerektiği anlamına geliyor.
Ancak sürece devam etmek için yapılan hata meydana çıktığında karşı tarafın bunu kesinlikle kabul etmesi gerekir. Bazen kabullenme hemen olmaz ama ilk konuşmanın ardından karşı tarafa yaptığı hatayı kabul etmesi ve her şeyi tekrar yoluna sokmaya istekli olduğunu fark etmesi için birkaç gün vermen işe yarayabilir.
Konuşma sırasında konuyu nasıl ele alacağın büyük önem taşıyor. Eğer ona doğrudan ağır bir öfke ile yaklaşırsan o zaman konuşma amacına ulaşmayacak ve karşı taraf hatasını kabul etmekten kaçacağı gibi, ilişkinizi de kurtarma yolunda herhangi bir adım atamamış olacaksın.
Karşı taraf ile konuyu konuşmaya karar verdiğinde bunu yalnız olarak konuş. Konuya başka insanları dahil etme. Yapılacak en iyi şey karşı taraf ile teke tek konuşmak ve yaptığı hatayı kabul etmesini, hatasını itiraf etmesini ve ilişkinizde neden olduğu yaraları sarması için çaba göstermesini beklediğini söylemek.
Empati Yaparak Dinle
Karşındakinin kalbinde, aklında veya ruhunda ne gibi sorunlar olduğunu ve nelerle başa çıkmaya çalıştığını asla bilemezsin. İlişkinizi kurtarmak için karşındakine olabildiğince nazik ol ve ses tonunu mümkün olduğunca kontrol etmeye çalış.
Eğer ilişkine değer veriyorsan, bu konuşmaya da çok önem vermelisin çünkü bu konuşma sonucunda ya ilişkinizi tamamen yok edeceksiniz ya da yeni kararlar alarak ilişkinizi birlikte onarmaya çalışacaksınız.
Daha önce bahsettiğim gibi eğer karşındaki kişi yaptığı şeyi kabul etmezse, ona birkaç gün vermen gerektiğin an işte tam olarak bu an. Yapılan hatanın büyüklüğüne ve karşı tarafın olgunluğuna bağlı olarak birkaç günden birkaç haftaya kadar bir süre belirleyebilirsin.
Konuşmanı sonlandırırken ona şu gibi şeyler söyleyebilirsin. “Gördüğüm kadarıyla şu an güvenimi sarsan hatayı kabullenmek/itiraf etmek istemiyorsun ama bunu iyice düşünmen için sana birkaç gün veriyorum. Kendini topladığında gel ve benimle konuş çünkü ilişkimize değer veriyorum ve sarsılan güvenimi beraber onarmak için bize bir şans tanımak istiyorum.”
Eğer karşındaki kişiye ve ilişkine değer veriyorsan ona merhamet göstermek yapılacak en doğru şey.
Eğer ona verdiğin sürenin sonunda karşındaki kişi hala yaptığı hatayı kabullenmeye korkuyorsa bir sonraki aşamaya geçebilirsin.
Bu da danışmak için bir profesyonele başvurmak. Örneğin eğer evliysen ve ortada bir ihanet varsa bir evlilik danışmanını deneyebilirsin.
Eğer iş arkadaşınla yaşadığın bir sorun ise sorunu çözmeye arabuluculuk etmesi için yöneticinizden veya patronunuzdan yardım isteyebilirsin.
Eğer yakın bir arkadaşınla yaşadığın bir sorun ise size arabuluculuk yapması için başka bir arkadaşınızdan veya ortak bir büyüğünüzden yardım alabilirsin.
Bundaki amaç karşı tarafa, onu önemsediğini göstermek ve yaptığı hatayı itiraf edip kabul etmesinin ilişkinizin devam etmesi için bir gereklilik olduğunu göstermek.
Eğer tüm bunlara rağmen karşındaki kişi yaptığı hatayı itiraf ve kabul etmiyorsa o zaman geriye yapabileceğin tek bir şey kalıyor.
Bu gibi güven sorunların olduğu ve karşı tarafın yaptığı yanlışları kabul etmediği ama buna rağmen yıllarca devam eden birçok evlilik var.
Bu ilişkiler ne yazık ki bildiğimiz ilişkiler gibi olmuyorlar. Aradaki güven sorunundan ötürü her zaman samimiyet anlamında bir eksik oluyor. Kimi zaman hatayı yapan kişinin yaptığı hatayı kabul etmemesi zaman içerisinde yapılan hatadan daha büyük sorunlara neden oluyor.
Hatasını kabul etmeyen ve asla af dilemeyen o insan için kalbinde bir affetme isteği olmalı. Bu duygu ve arzu, hayatına acı çekmeden devam etmeni sağlar.
İster yaptığını itiraf edip senden özür dilesin, ister yaptığını itiraf etmeyip asla özür dilemesin, o kişiyi affetmek üzerinden büyük bir yükün kalkmasına yardımcı olur.
Tabi karşı tarafın hatasını kabul etmemesinin bazı sonuçları olacak. Bu da genellikle ilişkinin biteceği anlamına geliyor ama kimi durumlarda yapılan hatanın boyutuna bağlı olarak ilişki sürdürülmesi de mümkün.
Bu noktada ne yapmak istediğine tamamen sen karar vereceksin. İster ilişkiden umudunu kesip, kendi hayatına bakarsın, ister hala bir umutla ama karşındakine asla eskisi gibi güvenemeyeceğini bilerek ilişkini devam ettirmeye çalışırsın.
Her iki durumda da unutmaman gereken bir şey var ki, karşındakini affederek kendine büyük bir iyilik yapmış olacaksın.
2. Konuşmalarında Açık Ol
Bu seni inciten kişi ile seni nasıl incittiği hakkında konuşacağın an anlamına geliyor.
Kendini ifade ederken, ağırlıklı olarak duygularını yani nasıl hissettiğini ifade etmelisin.
Kendini nasıl hissettiğin hakkında konuşmak karşı tarafa sana yaptığı şey ile ilgili saldırıya geçmeni önler.
Eğer karşı taraf saldırıya uğradığını düşünürse yapacağın bu konuşma anlamını yitirmeye başlar çünkü konuşmanız ilişkinizi yeniden rayına oturtmaya yönelik değil, ilişkinizi bitirmeye yönelik bir konuşma olur.
Konuşmayı yapmadan önce kendine biraz vakit ayırıp nasıl hissettiğini ve duygularını nasıl ifade etmen gerektiğini düşün.
Onunla konuşmak istediğin şeylere karar ver. Söyleyeceğin şeylerin karşındakini senden uzaklaştırmamasına ve konuşmayı oracıkta bitirmemesine dikkat et.
Eğer amacın ilişkinizi yoluna koymaksa o zaman sakin bir ses tonu kullanarak yapılan hata karşısında duygularından ve nasıl hissettiğinden bahsetmek en iyisi olacak.
Örneğin eğer doğum günü partisine seni davet etmeyen bir arkadaşın varsa ona, “Fotoğraflarınızı sosyal medyada gördüm ve davet edilmediğim için çok kırıldım” diyebilirsin. Ardından konuşmayı derinleştirmek ve asıl sebebi bulmak için başka bir soru daha sorabilirsin. “Seni veya ilişkimizi yaralayacak bir şey mi yaptım? Beni bu yüzden mi davet etmedin?“
Karşındakinin yanıt vermesine izin ver. Eğer seni ve arkadaşlığınızı önemsiyorsa sana bir açıklama yapacak ve eğer gerekirse özür dileyecek. Partiye davetlilerin sadece okuldan eski arkadaşları olması gibi basit bir açıklama yapabilir.
Soracağın soruya vereceği yanıtı asla bilemezsin ama her türlü yanıta karşı önlem olarak nazik ve anlayışlı bir şekilde soru sormak ilişkinin geleceği için çok önemli.
Karşı Tarafı Suçlama
Nasıl hissettiğinden bahsetmek yerine karşındakini suçlamaya başlarsan, karşı tarafın kendini savunmaya geçmesi çok doğal. “Sen bunu yaptın“, “sen bunun dedin” gibi şeylerle konuşmaya başlarsan yapacağın konuşmadan olumlu bir sonuç elde etmeyi beklemek mantıksız olur.
Karşı tarafı suçlama eğiliminden kaçın çünkü bu ilişkinde kaybettiğin güveni geri kazanabilmen için sana bir fayda sağlamayacak.
Eğer çok karmaşık duygular hissediyorsan, gerekirse o kişi ile konuşma yapmadan önce duygularını bir kağıda yaz.
Konuşmayı yapmak için bir grup arkadaşınla karşı tarafın üstüne gitme. Yalnız başınıza olmanız çok daha iyi olacak. Eğer yanında bir kişi bile olursa karşı taraf üzerinde baskı hisseder.
Karşı tarafla özel olarak konuşmak istediğini söyle ve konuşmaya yapılan hata sonucu ne gibi duygular hissettiğini anlatarak başla.
3. Sağlıklı Bir İlişki İçin Taleplerini Anlat
Bu adım ikinci adım ile eş zamanlı olarak yürütülmeli. Şimdi sıra, neler olduğunu ve işlerin tekrar nasıl yoluna koymak için neler yapmanız gerektiğini konuşma zamanı.
Karşı tarafa karşı olan güvenini nasıl kaybettiğinden, ilişkinizi kurtarmak için ne yapmanız gerektiğinden ve ilişkinizi hangi şartlarda devam ettirebileceğinden bahset.
Beklentilerinin ve şartlarının karşı taraf için makul şeyler olması önemli. Eğer çıtayı çok yükseltip çok şey beklersen karşındakini ve ilişkini bir keşmekeşe sürüklersin.
Örneğin yapılan hata ihanet içeriyorsa karşındaki kişiden bir daha asla karşı cins ile konuşmamasını beklememelisin. Böyle bir kural koymak veya beklentiye girmek makul değil. İlk günlerde kendini kötü hissetmen ve hiçbir koşul altında karşı tarafa bir daha asla güvenemeyeceğini düşünmen de çok doğal.
Karşı tarafa tekrar güvenebilmek için makul beklentilerin olsun.
Telefonu, mesajları ve e-postaları konusunda karşı taraftan şeffaf olmasını beklemek makul beklentiler.
Önce talepte bulunmadan bu konuları konuş. Kendini nasıl daha güvende ve rahat hissedebileceğinden ve karşı tarafa tekrar güven duyabilmeye başlamak için nelerin işe yarayabileceğinden bahset.
Eğer karşı taraf seni yeterince önemsiyorsa bu gibi makul beklentilerini karşılamak için istekli olacak.
4. Bir Profesyonelle veya Sırdaşınla Yapılan Hata Hakkında Konuş
Konuşabileceğin biri ile sarsılan güvenin hakkında muhabbet et.
Başka biri ile konuşmak durumu ve kendi duygularını daha iyi anlamana yardımcı olur.
Aynı zamanda bu konu hakkında hissettiklerini de sindirmen ve kabullenmen için faydalı.
Bu durum hakkında sana yardımcı olabilecek birine kendini aç. Konu seni derinden etkileyen kişisel şeyler olduğunda danışmanlar gibi profesyonellerden yardım almak her zaman en iyi fikir.
Duygularını Kendine Saklama
Güveninin sarsılması, duygularının kördüğüm olmasına ve eğer varsa geçmişte çözemediğiniz sorunları gün yüzüne çıkarmana neden olur. Bu duygularını kendine saklamak ve başkaları ile konuşmayarak duygularının sana yük olmasına neden olmak seni daha büyük bir kaosa sürükler.
Başkalarına açılmak istemeyerek şu an hissettiğin kırılganlığın giderek derin ve acıtan bir yaraya dönüşmesine izin verme.
Güvenebileceğin birini bul ve yaşadıkların hakkında ona açıl. Duygularını başkasına anlatarak üstündeki yükü azalt ki, hayatına devam et.
5. İlişkini Düzeltmek İçin Kendi Yaralarını Sar
Yaşadığın acının büyüklüğü ve güveninin ne denli derinden sarsıldığı, yaralarını sarmak için ne kadar çabaya ve zamana ihtiyacın olduğunu da belirler.
Örneğin eğer eşinin seni en yakın arkadaşınla aldattığını öğrenirsen ciddi miktarda çabaya ve zamana ihtiyacın olur.
Yaralarını bir günde sarıp, iyileşemezsin. Bunun için bolca zamana, kendine sabır göstermeye ve profesyonel yardıma gerek duyarsın.
Eğer ortada bir ihanet varsa o zaman kesinlikle bir danışmandan yardım alman gerekiyor. Sadece evlilik danışmanlarından yardım almana gerek yok. Her iki taraf da terapi gibi yöntemleri tercih edebilir ancak ihanet edilen kişinin özellikle duygusal anlamda üstesinden gelmesi gereken çok şey olur.
İşte, yaralarını sarma konusunda sana yardımcı olabilecek bazı yöntemler:
Yaşadığın şeyin benzerini yaşamış ve sana yardımcı olabilecek yakınlarından destek al.
Bir profesyonelden danışmanlık hizmeti al. Daha önce de bahsettiğim gibi profesyonel yardım almak hem senin hem de karşı taraf için iyi seçenek.
Yaşadığın deneyimi bir deftere yaz. Yaşadığın duygular ve gelecekte kendini ve ilişkini nerede görmek istediğin hakkındaki düşüncelerini yazmak kendini, kendine açmanı ve rahatlamanı sağlar.
Güvenini sarsan karşı tarafa saygını kaybetmemeye çalış. Karşı taraf hakkında başkalarına kötü konuşma veya onları yerme çünkü bu içindeki affetme arzusunun ölmesine neden olur.
Neler hissettiğini anlaması için sırdaşına ne olduğundan bahsetmende bir sorun yok ama herhangi birine, karşı tarafı yermek veya arkasından konuşmak amacıyla olanlardan bahsetmek hem senin hem de ilişkin için büyük bir sorun olur.
Aklındaki tüm soruların yanıtlarını al. Güvenini sarsan kişiye aklındaki tüm soruları sorduğundan ve hepsinin yanıtlarını aldığından emin ol.
Eğer ilişkinizi yürütmek için beraber çalışmaya karar verdiyseniz, karşı taraf ona soracağın her soruyu yanıtlamaya istekli olacak. Yanıtlanmamış soruların yaralarını sarmanı engeller.
Örneğin eğer yapılan hata bir ihanetse bunun nerede ve nasıl başladığını merak edebilirsin. Her şeyin başladığı yer “acaba gittiği spor salonu mu?” diye merak ederek bu gibi soruların yanıtlarını öğrenmek istersin çünkü karşı taraf her seferinde spor salonuna gittiğinde endişelenip, endişelenmemen gerektiğini bilerek içini rahatlatırsın.
Bu gibi sorulara yanıt almak içini ve aklını rahatlatır. Aynı zamanda ilişkinizde karşı tarafın sana karşı artık şeffaf olduğunu da bilirsin.
Örneğin eğer yasak ilişkinin fitili gerçekten de spor salonunda başladıysa, o zaman karşı taraftan üyeliğini iptal edip, başka bir salona kaydolmasını isteyebilir veya bundan sonra artık birlikte spor yapabilirsiniz.
Bu, birlikte daha fazla zaman geçirmenin iyi bir yolu olacağı gibi aynı zamanda karşı taraf her spor salonuna gittiğinde orada başka biri ile tanışıp benzer bir hata yapabileceği korkusundan da kurtulmana yardımcı olur.
Bu beşinci adımın amacı sana yani güveni sarsılan kişiye, kişi eğer kendi yaralarını sarmaya başlamazsa, kurtarmak istediği ilişkisindeki çatlakları asla onaramayacağını göstermek.
Eğer içinde bir yerlerde hala öfke, düşmanlık veya hınç gibi olumsuz duygular kalırsa ilişkini asla tekrar yoluna koyamazsın.
Hem duygusal hem de zihinsel olarak yaralarını sarmanın yollarını aramalısın çünkü ancak bu sayede ilişkiniz daha güçlü ve sağlıklı bir hal alır.
Son Söz
Her iki taraf da sarsılan güveni onarmak ve ilişkilerini yoluna koymak konusunda istekli olduğunda birlikte çalışarak ilişkinizi kurtarabilir ve güçlendirebilirsiniz. Bu da hem kendi hem de ilişkinizdeki yaralarınızı sarmak için yukarıda bahsettiğim süreçleri birlikte ve birbirinize destek olarak yaşamanız gerektiği anlamına geliyor.
Haydi “her şeye baştan başlayalım” diyemezsiniz çünkü bu hiçbir sorunu çözmeyecek veya yaralarınızı sarmayacak.
Yukarıda bahsettiğim süreç üzerinde hem kendi başına hem de karşındaki kişiyle birlikte çalışmalısın. Bunu yapmak ilişkinizi kurtarmak için çabalamanızı ve başarıya ulaşma ihtimalinizi arttıracak.
Aynı zamanda bu süreci tamamlamanın sizi daha iyi ve anlayışlı insanlar yaptığını da fark edeceksiniz ki, bu da daha iyi bir ilişkiye sahip olacağınız anlamına geliyor.