Sosyal medyanın hayatımızın merkezinde olması ile birlikte pek çok rahatsızlıkta görülmeye başlandı. Bu hastalıklardan biri de FoMO‘ dur. FoMO, sosyal medyada gelişen olayları veya gelişmeleri kaçırma korkusu yaşamaya verilen addır. (Fear of Missing Out)
FoMO Hastalığı Nedir?
Bir psikolojik rahatsızlık olan FoMO’ nun oluşumundaki en büyük etken şüphesiz sosyal medya kullanıcısı olmaktır. Bu hastalık bir şeyleri kaçırma korkusu yaşamayı anlatır. Kişi sürekli bir şeyleri kaçırdığı ya da kaçıracağı korkusu yaşar. Temelinde yaşanan her gelişmeden haberdar olma arzusu vardır. Kişi sürekli sosyal medya hesabını kontrol eder. Yeni gelişmeler olup olmadığını, ya da kaçıracağı bir durum var mı diye bakar. İşler aksar, zaman kaybı yaşar, sorumluluklarını yerine getiremez. Ya da uykusuz kalabilir, dersleri aksar. Katılmadığı ya da davet edilmediği etkinlikler olduğunda eksiklik ve dışlanmışlık hisseder. Araç kullanırken bile bir şeyleri takip etmeye çalışır. Mutsuzluk, kıskançlık, paranoya ve nefes darlığı gibi şikayetler görülür. Bu durumları önemsemek istemez fakat gelişmelerden uzak kaldığı hissi moralinin bozulmasına neden olur.
Dünya genelinde internet kullanım oranı yaklaşık yüzde 40 iken Türkiye’ de bu oran yüzde 92′ yi buluyor. Bu da internet kullanımındaki fazlalığı gösteriyor. Bunun yanında Türkiye’ de her iki kişiden biri akıllı cep telefonu kullanıyor. Bu durum ise FoMO olma ihtimalimizi arttırıyor. FoMO kadınlara kıyasla erkeklerde daha sık görülüyor. Yaş oranlarına bakıldığında ise ileri yaşlara kıyasla ergenlik ve yetişkinlik döneminde daha sık görüldüğü tespit edilmiştir. Bunun nedeni olarak; bu dönemde benlik kavramının ve kendine güvenin tam olarak oluşmaması, kişinin yaşamında arkadaşların önemli yerinin olması ve yetersizlik duygularının bu dönemde daha yoğun yaşanıyor olması gösterilebilir.
FoMO İle Nasıl Başa Çıkılır?
FoMO ile başa çıkmak için bazı ufak öneriler vardır. Bunlar şu şekildedir:
- Sosyal medya hesaplarınızı en azından bir süre dondurun, bu durumun sizde oluşturduğu geri dönüşleri gözlemleyin. Çünkü fark etmek ve gözlemlemek değişimin ilk kuralıdır.
- Yaşadığınız anın tadını çıkarın; geçmişin ya da geleceğin telaşına düşmeyin. İyi bir vakit geçirirken hemen telefonlara sarılıp fotoğraf peşinde olmayın. Ya da konumunuzu başkalarıyla paylaşmayın.
- Kitap okumaya daha çok vakit ayırın
- Başkalarının değil kendi hayatınıza odaklanın. Bu şekilde yaparak neler yapabildiğinizi ve neler yapamadığınızı keşfetmiş olun.
- İnternet paketinizin limitini azaltın.,
- Mutlaka kendinize göre bir hobi edinin. Bu sizin sanal alemden uzaklaşmanıza yardımcı olacaktır. Hem de kendinizi geliştirmek için bir fırsattır.
- Bol bol yürüyüş yapın. Yürüyüş, gizli bir meditasyondur. Ayrıca kendinizi fark etmenizi ve olayları anlamlandırmanızı sağlar.
- Düzenli egzersiz yapın, sağlıkla kalın.
- Sizi mutlu edecek planlar yapın ve bu planlara uymaya çalışın.
- Ailenizle veya diğer sosyal çevrenizle daha fazla zaman geçirin. Bu, sanal alemden uzak kalmanıza bir miktar yardım eder.
- Eğitiminize ve kariyerinize önem verin. Dikkatinizi bu şekilde farklı alanlara aktarmış olacaksınız.