Paranoid Kişik Bozukluğu Nedir?
Paranoid kişilik bozukluğu, kişinin iyi kurgulanmış bir düşünce biçimiyle ve saçma olmayan bir şekilde herkesten veya her şeyden şüphelenmesidir.
Paranoid Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nedenleri
- Diğer normal ruhsal yapıya sahip insanlar gibi davranmazlar. Daha farklı bir tablo sergilerler.
- Paranoid olan kişiler genellikle farklı sebepler göstererek şüpheler geliştirirler. Bu şüpheleri başkalarına belli mantıksal ölçütler doğrultusunda anlatırlar. Mesela; hasta çevresindeki insanlara eşinin onu aldattığını söyler. Kişiler bunu nerde bildiğini sorduğunda normalde olmayan, mantıklı yorumlar yaparak gerekçe sunarlar.
- Bu kişiler genelde savunmacı kişiliğe sahiptir. Bu nedenle bu kişilerin bir psikolojik rahatsızlığa sahip olduklarını saptamak çok zordur. Detaylı bir muayene sonucu belirlenebilir.
- Kişinin çevresine olmayan olayları ve durumları olmuş gibi yansıtırlar.
Paranoid Kişilik Bozukluğunun Nedenler Nelerdir?
- Paranoid kişilik bozukluğunun da pek çok psikolojik hastalıkta olduğu gibi birden fazla nedeni vardır. Bunlar; sosyolojik, genetik, biyolojik, nörolojik nedenler olarak gösterilebilir. Beynin ön kısmında yer alan Frontal Cortex (doğruyu yanlıştan ayırt edebilmeyi sağlayan kısım) kısmında bir bozukluk veya değişiklik olduğunda bu sorun meydana gelebilir.
- Paranoid Kişilik Bozukluğu’ nun nedenleri arasında sayılabilecek bir diğer etken ise yetiştirilme tarzı olabilir. Kişinin büyüdüğü ortam ve yetiştirilmesi ilerleyen evrede bu bozukluğa neden olabilir.
Paranoid Kişilik Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Paranoid kişilik bozukluğu tedavisi mümkün olan bir bozukluktur. Tedavilerde büyük oranla olumlu sonuçlar verir. Tedavi sürecinde öncelikle kişinin hasta olduğuna ikna olup tedaviyi kabul etmesi gereklidir. Hastayı buna ikna etmek oldukça zordur. Bu nedenle hekim hasta olduğunu hastaya kanıtlama gereksinimi duyar. Öncelikle hastanede Fonksiyonel EMR ve Kantitatif EGG ile beyin fonksiyonları incelenir. Herhangi bir bozukluk tespit edildiği taktirde bu durum hastaya gösterilir. Hasta bu şekilde hasta olduğuna ikna olmaya çalışır. Bunun yanında bazı psikoterapi türleri de hastaya hasta olduğunu kanıtlamak amacı ile kullanılabilir. Kişi, hasta olduğunu kabul ettikten sonra asıl tedavilere başlanır. Bunlar genellikle; EKT tedavisi, Deep TMU, Transmanyetik uyarım, ve ilaçlı tedavi türleridir. Tüm bu tedavi imkanları ile hastanın iyileşmesi kısa bir zamanda gerçekleşir.
Hasta Yakınlarının Hastaya Yaklaşımları Nasıl Olmalı?
Bu hastalık, şizofreniden sonra şiddet eğilimlerinin, cinayet ve yaralamaların en fazla olduğu hastalıktır. Bu nedenle bu hastalığa sahip bireylerin çok dikkatli olması gerekir. Hastalar ne kadar durumu zorlarsa zorlasınlar üstlerine gidilmemeli sebat gösterilmelidir. Saçma şeyler söylediklerinde bile desteklenmelidirler. Fikirlerine karşı çıkılmamalıdır. Aksi taktirde işler daha kötü sonuçlar doğurabilir. Kişinin yaşadığı bu zor durumun empati ile karşılanması ve kişinin profesyonel bir yardım alması gerekir.
Paranoid Bozukluk Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Paranoid bozukluğa sahip bireylerin hastalığı tedavi edilmezse ilerleyen evrelerde şizofrenik belirtiler görülebilir. Zamanla sosyal ilişkilerini ve aile yaşantılarını sürdüremez olurlar. Gittikçe şiddete daha da meyilli bireyler olurlar. Bu da hem kendilerine hem de çevrelerine karşı daha tehlikeli bir durum oluşturur.