Psikoterapi birçok nedene bağlı olarak işe yaramayabilir ancak bu sık rastlanan bir durum değildir. Psikoterapiye başlama kararı vermek ve tüm yaşadığınız zorlukları bir başkasına anlatmak çoğu zaman kolay değildir. Karşımızda uzman bir kişi olsa da bundan emin olmak isteriz.
Psikoterapinin Beş İşe Yaramama Sebebi
1. Bağlılık Sorunu Psikoterapinin İşe Yaramadığını Hissettirebilir
Başarılı bir terapi için hastanın rolü çok önemlidir. Terapi almaya başlamadan önce kendinizle bir anlaşma yapın ve bu anlaşmayla kendiniz hakkında her şeyi gözden geçirin. Terapiye düzenli olarak planlanan saatte gidin sorunlarınızla yüzleşmek için elinizden geleni yapın. Dikkat etmeniz gereken şey yaşadığınız sıkıntıların sebebini ya da sebeplerini bulmak için orda olduğunuzun farkında olmak. Ancak insanlar her zaman bunun farkında değildir ve bu durum terapinin işe yaramamasının bir nedeni olabilir.
2. Psikoterapistin Yapamayacağı Şeyler de Vardır
Psikoterapistten size sihirli bir değnek dokundurmasını beklemeyin. Terapist bir büyücü ya da kâhin değildir ve sizin falınıza bakmaz. Hayatınızda olup biten her şeyi bilemez. Terapi alan birçok insan bütün sorularının cevabını almayı bekliyor. Ancak psikoterapide böyle bir yol izlenmez. Terapist bize yürümeyi öğretir. Bizim elimizden tutup ileri gitmemize yardımcı olur. Böylece kendimizin farkına varırız. Eğitimlerini insanlara yardımcı olmak için alırlar. Yardımcı olabileceği şey size en akılcı yolu göstermektir. Unutmamak gerekir ki kimse kimsenin hayatını değiştirme kudretine sahip değildir.
3. Terapiste Yardımcı Olmamak
Sorunlarımızı kendimiz çözemediğimiz için yardım alırız. Sorunumuzun farkında olsak da çözüm için terapiste gidip daha akılcı yollar öğrenebiliriz. Sorunlarla yüzleşmek bazen zordur ve görmezden gelmek daha kolaydır. Terapiye gittiğinizde açıkça sorunlarınızı anlatmalısınız. Birtakım şeyleri gizlemenin size hiçbir faydası yoktur. Bu nedenle problemlerin çözülmesinde zorluk yaşanır. Çoğu zaman bilinçsizce yapılır. Ve çoğu zaman hasta bu tutumunu sürdürür ve terapi işe yaramaz.
4. Başka Nedenlerle Psikoterapiye Gitmek
Terapi alırken her şeyin nedenini keşfetmeye çalışırız. Neler düşündüğümüzü, neler hissettiğimizi ve nasıl davrandığımızı görmeye izin veririz. Amaç bunlardan hangisinin bizi rahatsız ettiğini keşfetmektir. Terapi, kendimizi tanımaya, zayıf ve güçlü yönlerimizi bulmaya, daha başarılı olmanın ve rahat bir hayat yaşamanın yönlerini bulmaya yardımcı olur. Ancak her zaman bu nedenlerle terapiste gidilmez. Sadece bir sorunu çözmek için terapiye gidenler vardır. Kendilerini keşfetmek istemezler. Çözemedikleri bir sorun için çözüm ararlar. Örneğin, çocuğunuzun değişmesi için terapi almak isterseniz ve bunun nasıl yapılacağını öğrenmek için giderseniz terapist sizi kabul etmeyecektir.
5. Psikoterapist İle İletişim Kuramama
Terapi, terapist ile yapılan profesyonel bir ilişkidir. Yine de bir bağ kurmak istersiniz. Bazen iletişim kurulamaz ve bu bağ oluşmaz. Bu nedenle sıkıntılarınızdan yeterince bahsedemeyebilirsiniz ve terapi olumlu sonuçlanmaz.
Bir cevap
[…] Psikoterapi Neden Bazen İşe Yaramaz […]