Şekeri Fazla Tükettiğinizi Nasıl Anlarsınız

Şeker tüketimi, sadece şeker hastaları için değil tüm insanlar için dikkat edilmesi gereken bir konudur. Yüksek kan şekeri konusunda bilinçli davranmayan ve beslenme şekline özen göstermeyen her insan fazla şeker tüketimiyle bağlantılı farklı hastalıklara açıktır. Bu nedenle oldukça dikkatli olmak ve fazla şeker tüketimi durumunda bedenimizin gösterdiği tepkileri gözden kaçırmamalıyız. Şeker tüketimimizin aşırı olduğunu gösteren bazı belirtiler vardır. Bunların başlıcaları şunlardır.

  1. Ağız kuruluğu: Böbrekler vücutta biriken fazla şekerden kurtulmak istediğinden bu durum sıvı kaybına neden olur. Böyle olunca kişinin su ihtiyacı da artar. Sonuç olarak vücutta kaçınılmaz bir ağız kuruluğu meydana gelir.
  2. Sık sık idrara çıkma: Kan şekerinin yüksek olduğu kişilerdeki en belirgin özellik sık sık idrara çıkmadır. Bunun nedeni şekerin yükselmesi ile birlikte böbreklerin emilemeyen glikozu dışarı atmaya çalışarak, kandaki glikoz seviyesini düzenlemeye çalışmasıdır. 
  3. Kilo Alma: Kilo almanın pek çok nedeni olduğu gibi, en önemli sebeplerinden biri aşırı şeker tüketimidir. Kandaki glikoz düzeyinin yükseldiği ve durumun metabolizma tarafından düzenlenemediği durumlarda vücut kandaki fazla şekeri hızlıca yağa dönüştürmektedir. Bu durum da kilo alımına sebep olmaktadır.
  4. Kilo Kaybı: Aşırı şeker kullanımının pankreasa ciddi zararlar vermesi neticesinde ilerleyen zamanlarda kilo kaybı meydana gelmektedir. Kilo kaybı genellikle aşırı şeker tükettiğinizi göstermekten ziyade şeker hastası olma ihtimalinizin yükseldiğini gösteren bir işarettir.
  1. Zihinsel bozukluklar: Yüksek miktarda olan kan şekeri seviyesi glikozun beyin hücrelerine girerek enerji üretmesini engeller. Bunun sonucu olarak, düşünme, karar verme hızında azalma veya konsantrasyon bozukluğu görülebilir.
  2. Bulanık görme: Kan şekerinin yüksek olduğu kişiler, dehidrasyon etkisinin bir sonucu olarak bulanık görme problemiyle karşı karşıya kalabilirler. Bu durum, göz sağlığının bozulmasına hatta ilerleyen dönmelerde de görme kayıplarına bile neden olabilir. 
  3. Gerginlik: Yapılan araştırmalara göre kan şekerinin yüksek olduğu kişiler daha fazla endişeli, gergin, stresli, sinirli ve depresyona daha meyillidir. Bunun nedeni, beynin glikoz dengesinin bozulması sonucu ruh halinin de olumsuz etkilenmesidir. Sinir, stres gibi duygu durumları hücrelerin yıpranmasına neden olduğu için çabuk yaşlanmaya ya da kanser gibi tehlikeli hastalıklara zemin hazırlayabilir.
  4. Yaraların iyileşmesi: Vücutta olan yüksek kan şekeri, damarlara hasar verir ve bunun sonucunda yaraların daha geç kapanmasına veya iyileşmesine yol açar. 
  5. Kaşıntı: Sıvı kaybının çok fazla olması sonucu cilt kurur. Bunun sonucunda cilt kuruluğuna bağlı olarak vücutta genel bir kaşıntı hali söz konusu olur. 
  6. Cilt kuruluğu: Çok fazla idrara çıkma ve hasar gören sinirlerin ter bezlerinde bozukluk meydana getirmesi sonucu yüksek kan şekeri olan bireyler, cilt kuruluğu problemi yaşar. Bu nedenle bu kişiler sık sık nemlendirici kremler kullanabilir.
  7. Artan yorgunluk: Glikoz, vücutta depolanır ve emilir. Bunun sonucunda kan şekeri yüksek olan kişiler yeterli enerjiyi üretemez. Bu durum da kendilerini sürekli yorgun hissetmelerine neden olur. Bu kişiler özellikle de sabahları yataktan kalkmakta zorluk yaşarlar. Gün ortalarında ise uyuklamaya başlarlar. Böyle durumlar görülüyorsa şeker kontrolü gerekir. 
  8. Bitmeyen açlık hissi: Yüksek kan şekeri, glikozun hücrelere girmesini engellediği için vücut yeterli enerjiyi bulamıyor ve bunun sonucunda açlık krizleriyle karşılaşıyor. 
  9. Bulaşıcı olan hastalıklardaki artış miktarı: Yüksek kan şekerine sahip kişilerin bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski daha fazladır. Bunun nedeni fazla miktardaki şekerin bakteri ve mayaların çoğalmasına neden olup hastalıklara ortam hazırlamasıdır. Bunun için başta kadınlar olmak üzere herkes cinsel organ hijyenine dikkat etmeli ve enfeksiyonlara karşı dikkatli olmalıdır. Herhangi bir enfeksiyon durumunda bir hekime başvurmalı ve tedavi olunmalıdır. 

Kart Ücreti

Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.