Topuk Dikeni Nedenleri Belirtileri Tedavisi

Topuk Dikeni Nedenleri Belirtileri Tedavisi

Epik kalkanei yani topuk dikeni, uzmanlar tarafından farklı görüşlerle açıklanır. Bunlardan ilki ve yaygın olarak bilineni; ayak kemiğine çok fazla yük binmesiyle zorlanan topukta ”kalsiyum” birikmesiyle ufak bir çıkıntının oluşmasıdır. 

Diğer bir görüş ise; ayak altında bulunan ve ayağın yaylanmasını sağlayan mekanizmanın, topuk kısmına bağlandığı yerde  oluşan kısalma sonucunda topuk dikeni hastalığının meydana gelmesidir. Ayrıca  plantar fasiit diye adlandırılan ayak kemerindeki iltihaplanma da topuk dikenine yol açabilir. Çünkü erken tedavi edilmeyen bu iltihap, zamanla sertleşip kemiksi bir yapıya dönüşür ve bu duruma da topuk dikeni tanısı konur. 

Özellikle basma sorunu yaşayan kişilerin, ayak kavisinin çökük olması yük dağılım mekanizmasının işlevini bozar ve tüm yük topukta toplanır. Bu da topuk dikenine zemin hazırlamış olur. 

 

Topuk Dikeni Nedenleri

Topuk Dikeni Nedenleri Belirtileri Tedavisi

Öncelikle şunu belirtmek gerekir; topuk dikeni herhangi bir yaş ortalaması olmaksızın her yaşta görülebilecek bir ayak hastalığıdır. Peki bu hastalığın kaynağı nedir ve hangi durumlarda daha sık görülür? Bu soruların cevaplarını maddeler halinde kısaca sıralayalım;

            Aşırı kilo 

            ​Düz tabanlık ve ayağa baskı yapan diğer basma bozuklukları 

             Ayak kavisin çökmesi 

            Uzun süreli ve yorucu yürüyüşler 

            Bilinçsizce yapılan ayakkabı seçimi 

            Diyabet 

            Yoğun fiziki aktiviteler 

            Yaşlılığa bağlı kemik hastalıkları 

            Romatizmal hastalıklar   

Yukarıda saydıklarımız topuk dikeni oluşumunun başlıca nedenleridir. Bunların dışında daha başka sebeplerle de topuk dikeni oluşabilmektedir. 

 

Topuk Dikeni Belirtileri 

Topuk dikeni genellikle dikenin bulunduğu kısımda iltihaplanma var ise  ciddi ağrılarla belirti gösterir. Bu ağrılar özellikle sabahları hissedilir. Çünkü günün tüm yorgunluğu ve ayağa uygulanan baskı, uyku sırasında topukta toplanarak hastanın uyandıktan sonraki ilk adımıyla şiddetli ağrıya dönüşür. Bunun yanı sıra bacak ve bel ağrıları da topuk dikeni ihtimalini akla getirebilir. Ağrılar dinlenmeyle geçmeyeceği gibi tedavi edilmezse şiddetini de arttırabilmektedir. 

 

Topuk Dikeni Tedavisi

Erken teşhisle gerekli ortopedik tedavi uygulanması, oluşabilecek sıkıntıları önleyecektir. Zamanında tedavi edilmeyen topuk dikeni, aktiviteleri kısıtlayacağından, kaslarda zayıflamayla birlikte kişinin yürüme kalitesini bozarak bacak, bel ve kalça gibi bölgelerde aşınmaya sebep olacaktır. Hareketlerin kısıtlanması eklemlere orantısız yük bindirecek ve bunun neticesinde de eklem kireçlenmeleri görülecektir. Topuk dikeni ilaç, fizik tedavi ve ortopedik tabanlıklarla yüksek oranda iyileşme sağlar. Topukta iltihaplanma varsa hastanın durumuna göre anestezi ya da lokal anestezi uygulanarak topukta açılan ufak bir delikten endoskopi yöntemiyle iltihap temizlenir.

Topuk dikeni tedavisindeki bir diğer yöntem ise; ‘proloterapi’ dir. Bu yöntemle hasarlı dokuya proliferant solüsyon denen özel içerikli bir ilaç enjekte edilir. Bu solüsyon enjekte edildiği andan itibaren hücreler hızla yenilenmeye başlar. Böylelikle kasların çekme gücü artar ve dokular güç kazanır. Birkaç seanstan sonra  hastanın tedavisi tamamlanmış olur. 

 

Topuk Dikeni Ağrılarının Dindirilebileceği Farklı Yöntemler

Topuk dikeni ağrılarını minimuma indirmek için çeşitli yöntemler mevcuttur. Bu yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Elastik bir bezi ayak tabanınıza yerleştirin. Bezi iki ucundan tutarak ayağınızı ileri ve geri hareketlerle gerin. Bu egzersizi  oturur vaziyette ve bacağınızı düz tutarak uygulayın. 
  • Bir şişeye su doldurup buzluğa koyun. Su buz olduktan sonra şişeyi ayağınızın altına alın ve hafif baskı uygulayarak ileri, geri yuvarlayın. 
  • Duvardan destek alarak iki elinizle duvarı iterken ayaklarınızdan biri önde ve bükük diğeri arkada  ve yere düz , sağlam bir şekilde basılı olarak duvarı itmeye devam edin. Sonra ayak değiştirerek aynı şekilde hareketi tekrarlayın. 
  • Spor yapıyorsanız mutlaka ısınma hareketleriyle başlayın. 

Topuk Dikeninden Korunmak İçin;

  •  Ayakkabı seçerken ayak sağlığını gözeten ayakkabılara yönelin.
  • Ayakkabınızın içine ayak kemerini destekleyen tabanlık koyabilirsiniz. 

  • Ayağınıza tam olarak oturan ve yumuşak tabanlı ayakkabıları tercih edin. 

  • Topuklu ayakkabı kullanıyorsanız doktorunuza danışarak ayağınıza uygun ortopedik taban önerileri alabilirsiniz. Şunu da sakın unutmayın; topuklu ayakkabılar topuk dikeniyle birlikte kaslarda da deformasyona yol açarak kalıcı problemler yaratabilir. 

  • Son olarak, fazla kilolarınız varsa derhal bu fazlalıklardan kurtulun. Aşırı ve hızlı kilo alımlarından sakınarak topuk dikeni riskini en aza indirebilirsiniz. 

Tüm bu anlatılanları bilinçli bir şekilde uygulamanız hem ayaklarınızın hem de tüm vücudunuzun daha güçlü ve korumalı olmasını sağlayacaktır.

Tags: , , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.