Endoskopik Bel Fıtığı Ameliyatı
Fıtık Nedir ?
Fıtık kelimesinin tıbbi dili hernidir ve bu hastalık intravertebral disk hernisi olarak da tanımlanır. Sıklıkla L4 ve L5 vertebraları (omurları) arasında görülmektedir. L5 ve sakral 1’inci omurlarlarda da sık karşımıza çıkar. Diskleri çevreleyen ligamentlerin yaralanması ya da zayıflaması durumunda normal yapısının dışına çıkan disk, ligamentin dışına doğru çıkarak fıtıklaşmaya neden olur. Bu durum spinal sinir kökleri üzerinde basıya neden olabilebilmektedir. Eğer bu fıtıklaşma ani bir şekilde oluşum göstermiş ise hasta kişi sırtının alt kısmında görülen bir akut ağrı hisseder. Yavaş yavaş oluşan disk hernilerinde kronikleşmiş bir ağrı söz konudur. Genç hastalarda görülen bel fıtığı sıklıkla yanlış ve ani yapılan anatomik hareketten kaynaklı olan yaralanmalar sonucu görülebilmektedir. Yaşlı hastaların bel fıtığı olma durumları ise sıklıkla dejeneratij kaynaklı olup omurlar için yanlış sayılabilen en küçük bir harekette ortaya çıkabilmektedir.
Bel fıtığının tanısının konmasında fizik muayene ve öyküleme ilk yöntemlerdir ve çoğu hasta sırtın alt kısmında ve bacağın arka tarafında oluşan yaygın ağrılardan şikayet ederler. Sıklıkla kas krampları görülür. Zorlayıcı bazı hareketlerle (öksürme, dışkılama, eğilme) ortaya çıkan artan ağrılar mevcuttur. Belirtilerinde sıklıkla reflekslerde azalma söz konusu olabilmektedir. Servikal disk hernilerinde (boyun fıtığı) ise vertebralar arasındaki dejenerasyon şekli aynıdır ve belirtileri daha çok kola ve ellere yansıyan ağrılar şeklindedir. Ellerde uyuşma ve güçsüzlük gibi tipik belirtileri vardır. Tanılama yöntemleri içinde bilgisayarlı tomografi ve magnetik rezonans görüntüleme gibi seçenekleri olup uzmanların sıkça MR yöntemine başvurduğu görülmektedir.
Fıtık Tedavisi
Endoskobik bel fıtığı ameliyatı, konservatif tedavi denilen ve cerrahi yönteme başvurulmaksızın sonuç alınan ilaç tedavisinden fayda sağlanılamadığında gerekli olan bir operasyondur. İlaç tedavisinde sıklıkla kas gevşetici, sadetize edici ve ağrı kesici ilaçlar uygulanmaktadır. Fizik tedavinin gerektirdiği şekildeki egzersizler tedaviye dahil edilebilir. Hasta akut ağrılı bir dönemde iken yatak istirahatine alınması açısından teşvik edilir. Uzmanın önereceği şekilde kullanılabilen korseler rahatlatıcı etki gösterebilmektedir. Fakat korse kullanımı ağrılar hafifledikten sonra kullanılmamalıdır. Sürekli korse kullanımı sırt kaslarının zayıflamasına neden olabilmektedir.
Cerrahi Fıtık Tedavisi
İlaç tedavisinin etkili olmadığı durumlarda cerrahi yönteme başvurularak bel fıtığında %90 civarında bir başarı sağlanabilmektedir. Hastanın nörolojik kayıplarında artma varsa ve şiddetli ağrıları mevcutsa cerrahi çoğu zaman kaçınılmaz olmaktadır. Yöntem olarak sıklıkla diskektomi işlemi uygulanmaktadır. Bu işlemin uygulanması günümüzde artık mikrocerrahi tekniklerle endoskobik olarak gerçekleşmektedir. Hasta genellikle genel anestezi altında ameliyat olmaktadır. Endoskobik bel fıtığı ameliyatı işlemi hasta ile doktor arasında cerrahi setlerin ve kameranın olduğu bir düzenek şeklindedir. Açık ameliyata oranla kesi yeri daha küçük ve risk daha azdır. Herni oluşan bölgeye uzman hekim bir kanül yardımıyla girerek hem operasyonu gerçekleştirir hem de görüntüleme sağlar. Fıtıklı bölgenin aydınlatılmasını sağlayan mikro ışık kaynakları yine bu kanülün ucunda bulunan kaynak ile gerçekleşir. Cerrah operasyon sırasında tam karşısında yer alan ekrandan fıtıklı bölgeyi görerek diskektomi işlemini gerçekleştirir. Nuklear disk materyelinin çıkarılması işlemi olarak tanımlanan diskektomide endoskobik girişim, altın standart olarak kabul edilmektedir. Daha az travma ve daha çok doku bütünlüğü hasta açısından da tercih sebebidir.
Bir cevap
[…] isimli bağırsak zarının ya da ince bağırsağın bir kısmının bu alandan dışarı doğru fıtıklaşma ile görülen bir hastalıktır. Normalde doğumdan hemen sonra kapanması beklenen bu damarsal […]