ince Bağırsak

ince Bağırsak

ince Bağırsağın Görevi

İnce bağırsak sindirim sisteminin mide ile kalın bağırsaklar arasında kalan bölümüdür. Mide de HCL ile sindirimine devam edilen besinlerin, sindirim faaliyetlerinin tamamlanmasının büyük bir kısmının gerçekleştiği bölümdür. İnce bağırsak hem kimyasal hem de fiziksel sindirim gerçekleştiği yerdir. Boyu yaklaşık olarak 5- 6 m’dir. Bu durum kişiden kişiye farklılık gösterebilir.  İnce bağırsağın üç bölümü bulunur. Bunlar;

  • Duodenum
  • Jejunum
  • İleum

Duodenum:

Halk arasında on iki parmak bağırsağı olarak bilinir. Peristaltizm sayesinde ilerlemesini sürdüren besinlerin bağırsak sindiriminin başladığı bölümdür. Bağırsağın karaciğer, safra kesesi, ve pankreasa bağlantısının bulunduğu tek yerdir. Bu organlardan salınan enzimler sayesinde bağırsak sindirimi gerçekleşir. Bu organlardan aşırı salgılanan ya da az salgılanan enzimler nedeniyle hazımsızlık olarak adlandırdığımız ve sindirim olayının zorlanması durumu ortaya çıkabilir. Salgılanan enzimler besinler ile karışarak onları parçalar. Bu sayede bağırsak duvarından emiliminin sağlanabileceği boyut ve yapıya kadar parçalanma gerçekleşir.

Jejunum:

İnce bağırsağın en uzun bölümüne verilen isimdir. Ph seviyesi 7’nin üzerindedir. Bu sayede asidik bir ortam yaratılarak besinlerin en küçük protein yapısına kadar parçalanması sağlanır. En çok emilimin gerçekleştiği ince bağırsak bölümüdür. Bağırsak villuslarının en yoğun olarak bulunduğu bölümdür. Bu sayede sindirim işlevinde etkin rol oynar. İnce bağırsağın yaklaşık 2,5 metresini oluşturan jejunum, mesenter zarıyla karın içerisine asılı konumda bulunur. Düz kas yapısında bulunan jejunum peristaltik hareketlerle, aynı zamanda fiziksel sindirim aşamasında da rol oynar.

İleum:

İnce bağırsağın en son bölümüne verilen addır.  Aynı jejunum gibi mesenter ile karın içerisine asılı halde bulunur. İleumun iç yüzeyinde diğer bağırsak yapılarından farklı olarak mikrovilluslar bulunur. Duedenum ve jejunum bölümünde sindirimi tamamlanmayan besinler bu mikrovilluslar yardımıyla emilerek kana karışır. İleum bölümünde ayrıca B12 vitamini  ve safra tuzları da emilir. PH değeri jejunuma yakındır. Çekum bölümünden iloçekal valf yardımıyla ayrılır. İleum bölümünün sonunda besinlerin büyük bir çoğunluğu sindirilmiş konumdadır. Peristatik hareketlerin devamı ile kalan sindirilmemiş besinler ile besin artıkları kalın bağırsağa bu bölümden sonra geçer. Bu bölümün uzunluğu yaklaşık 2- 4 metredir.

Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.